Stadhuis

Museum, bezienswaardigheid

Oorspronkelijk koopmansbeurs uit 1383. Zij gebruikten het gebouw als markthal voor hun handel in lakense stoffen. Vanaf 1544 zetelden de bestuurders van de stad in het gebouw en vond het zijn huidige bestemming als stadhuis. Het plein voor het stadhuis is aangelegd in 1679. De gevel en trap met leeuwen dateren uit de 19e eeuw.

Geschiedenis
De rijke geschiedenis van stad en stadhuis is terug te vinden in het interieur. In de hal of Burgerzaal is een grote eikenhouten schouw te zien met links en rechts schilderijen. Er staat een borstbeeld van Johan de Witt en een achtiende-eeuws staand horloge van Cornelis Uijterweer. Ook is hier het Joods Monument te vinden met daarop de namen 221 Joodse Dordtenaren die tijdens WOII zijn omgekomen.

Trouwzaal
De Kennedyzaal, waar ooit schout en schepenen vergaderden, is nu in gebruik als trouwzaal. De wandschilderingen zijn van Reinier Kennedy en laten belangrijke episodes uit de Dordtse geschiedenis zien. Ook de Jachtkamer is in gebruik als (kleine) trouwzaal. Deze kamer is uitgevoerd in Louis XV-stijl. In de Raadzaal is nog te zien hoe het balkenplafond en het metselwerk er in de middeleeuwen uitzagen. In de 17e eeuw maakte de stadsgevangenis deel uit van het stadhuis. Op de zolder zijn de cellen te bezichtigen waarin de gevangenen zaten. Het grootste deel van de zolderbalken dateert uit 1383. Uit die tijd stammen ook de kruisgewelven die in de kelder zijn aangebracht. Verder zijn in het gehele stadhuis schilderijen te zien, die iets met de stad en haar geschiedenis te maken hebben.

Bezichtiging mogelijk van diverse stijlkamers, wisselende tentoonstellingen.
Stadhuis
Stadhuisplein 1
Dordrecht
tel: 078-6396110
website: dordrecht.nl/monumenten

Openingstijden:
Alleen 1e zondag vd maand

Locatie van deze deelnemer:
zie nummer 03 op de plattegrond
image
Nummer in folder en op platte-
grond
:

03


Deelnemers
op abc

Verklaring kleurstippen

Deelnemerlijsten