The Great Below
in Pictura

Evenement
datum: vrijdag 7 februari 20 uur
locatie: Pictura Dordrecht, Voorstraat 192-192, Dordrecht
Meer info op website

The Great Below

vrijdag 7 februari / 20.00 uur
Speciale avond met gastoptredens van bevriende kunstenaars. Op het programma staan film, performance en muziek en gelegenheid met de kunstenaar van gedachten te wisselen. Houd voor meer informatie de website (pictura.nl) in de gaten!

Textiel & hout
in Galerie Wijnstraat

Expositie
datum: 25 januari t/mm 1 maart 2020
locatie: Galerie Wijnstraat, Wijnstraat 178, Dordrecht
Meer info op website

UITNODIGING EXPOSITIE
 
Willy Doreleijers: Textiele Werken
Henk Bouwer: Houtreliëfs
 
Raakvlakken in de werken van beide kunstenaars zijn de sterk grafische belijningen en de toepassing van de natuurlijke materialen textiel en hout.

De nadruk in de werken van Henk Bouwer ligt op geordendheid, herhaling en ritme.
 
Daartegenover bereikt Willy Doreleijers met haar geabstraheerde werken een eigen realiteit. Haar vormrijke composities worden gekenmerkt door haar gedurfde gebruik van kleur en structuur. Ze experimenteert met verschillende technieken om de grenzen in haar werk te verleggen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
 
Interessant is hoe beide kunstenaars dieptewerking op een geheel eigen manier interpreteren.

Opening zaterdag 25 januari 2020 om 15.00 uur met een jazzy sound van DJ Jan de Lange

Willy is aanwezig: zondag 2 februari, zaterdag 15 februari en zondag 1 maart 2020

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13-18 uur

Wim Rutte en Sander van den Assem in Vialumina
Verkoopexpositie
datum: 11 januari t/m 28 maart 2020
locatie: Vialumina, Voorstraat 152, Dordrecht
Meer info op website

UITNODIGING

Het bestuur van Vialumina wenst iedereen een mooi nieuwjaar toe maar doet dat ook graag persoonlijk tijdens de feestelijke opening van de nieuwe expositie op zaterdag 11 januari.
 
Exposanten zijn: Wim Rutte en Sander van den Assem
 
Wim is een veelzijdig kunstenaar maakt graag objecten van Meccano, hout, touw en ijzerdraad. Ontwierp en bouwde originele meubels en is tegenwoordig bezig met keramiekbeeldjes, oliepastelkrijttekeningen en acrylverf. De natuur, kunstboeken. documentaires op P.C. en T.V. vormen een bron van inspiratie.

Sander houdt zich sinds 2008 bezig met tekenen en nu ook met aquarelleren. Zijn werk is zowel fantasierijk als kleurrijk vanwege het veelvuldig gebruik van kleurcontrasten. Geïnspireerd door andere kunstenaars, meditatie en natuur is het maken van kunst voor Sander steeds meer een werkvorm geworden om beter met het leven om te kunnen gaan. Of zoals Sander het zelf stelt: “ In die zin ben ik geen kunstenaar maar vormt de kunst mij.”

U bent van harte welkom 11 januari om 15:00 uur in de galerie van Vialumina, Voorstraat 152.
Muziek- en theatermaker Gerard Laurens zorgt voor de muzikale omlijsting.

De kunstwerken zijn te koop in de galerie iedere zaterdag en de eerste zondag van de maand tussen 13.00 -17.00 uur maar dagelijks in de webshop vialumina.nl
De expositie duurt tot en met 28 maart 2020.

Het bestuur van Stichting Via Lumina heet u van harte welkom.

Via Lumina geeft kunstenaars, die buiten de reguliere kunstwereld staan, de mogelijkheid om hun werk te exposeren. Kunst verbindt en brengt vriendschappen tot stand.
“Excentieke Einzelgänger” door Arie Wols in WG Galerie
Expositie
datum: 4 januari t/m 28 februari 2020
locatie:

WG Galerie
Aardappelmarkt 15
3311BA Dordrecht


Meer info op website

De nieuwe expositie "Excentieke Einzelgänger" door Arie Wols een bijzondere portretten wandeling door het leven van Arie Wols † in WG Galerie.

Meet and Greet op 5 januari om 15.00 uur, tevens Kunst Rondje Dordt.

Iedereen van harte welkom.

Uit de catalogus van Arie Wols “Excentrieke einzelgänger”

“Creativiteit is als water, het is altijd in beweging”, is een citaat dat ik tegen kom in een oude notitie. Is het een uitspraak van Wols? (1945-1998) Die aldoor in beweging is en scheppend en schilderderd het ene werk na het andere maakt. Met grote variëteit. Met zelfspot soms, ijdelheid ook. Met een ideeënrijkdom die tot fraaie, maar bizarre landschappen leidt.
(Citaat Gertjan Kleinpaste)

Wat is de achterliggende reden van de enorme hoeveelheid zelfportretten, was hij zo ijdel, kwam hij tot zelfonderzoek, zocht hij zelfbevestiging?
(Citaat Marianne Gravendeel)

Kitty van der Veer
solo expositie in Pictura

Expositie
datum: 4/1 - 9/2/2020
locatie: Pictura, Voorstraat 190, Dordrecht
Meer info op website

Exploring the Anima Nebula
4 januari tot en met 9 februari 2020
Gerommel van de donder in de verte. Fossielen met in hun binnenste een eeuwigheid aan informatie opgeslagen. Verhalen volgens de overlevering. Het werk van van der Veer (1979, Rotterdam) gaat over lagen en gelaagdheid, dingen net buiten haar blikveld; dingen die al aangeraakt zijn maar niet per se door haarzelf. Entiteiten sluimerend wachtend op ontdekking. Roerselen in het duister, in de oersoep van haar geest. De beweging van ontstaan en vergaan.
 
The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents. H.P. Lovecraft
 
U bent van harte uitgenodigd op de opening van de tentoonstelling van de winnaar van de Picturaprijs 2017 op 4 januari 2020 om 17 uur. Hans Andringa verricht het openingswoord en er is een optreden van saxofonist Sylvia Nooteboom.
Lichtjesrondleiding in Huis van Gijn voor het gezin
Evenementen
datum: 13, 18 en 26 december 2019
locatie: Huis van Gijn, Nieuwe Haven 30, Dordrecht
Meer info op website

In de dagen rond Kerstmis is het al vroeg donker. Wanneer het buiten schemert, net voor sluitingstijd, zijn jong en oud welkom voor een heel bijzondere rondleiding. Het museum wordt enkel verlicht door de kaarsjes in de kerstboom en hier en daar een gaslampje. De museumdocent vertelt hoe het vroeger in huis ging zonder licht of stopcontact. Leuk voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.

* Volwassenen betalen naast de activiteit ook de reguliere entreeprijs voor het museum. Museumkaarthouders en kinderen t/m 18 jaar hebben gratis museumentree.
 • Type: Rondleiding
 • Datum: 11 december 2019
  18 december 2019
  26 december 2019
 • Tijd: 15.30-16.30 uur
 • Prijs: Kinderen t/m 18 gratis | Volwassenen € 5,00 excl. entree*
Slow Fashion in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 8 december 2019 t/m 12 april 2020
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

1 tentoonstelling, 2 locaties, 50 topstukken, 150 jaar mode

Voor het eerst in vijftig jaar toont het Dordrechts Museum haar uitgebreide modecollectie. Van een zeldzame 18de-eeuwse Japonsche rok, een opvallende 19de-eeuwse Schotse ruit japon tot een flapper dress uit de jaren ’20. Een selectie van 50 topstukken laat de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling Slow Fashion toont op twee locaties hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. Slow Fashion laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn.

Van fast fashion naar slow fasion

Fast fashion is tegenwoordig de norm. Waar we voorheen jaren deden met een kledingstuk wisselt de mode nu meerdere keren per seizoen. We zijn niet meer gewend om kleding te vermaken of te repareren. Als vroeger de mode veranderde werd de kleding bewaard of vermaakt tot een nieuw kledingstuk. De twee delen van de tentoonstelling laten zien hoe het fenomeen slow fashion destijds gebruikelijk was. En daar kunnen we tegenwoordig van leren. Waarom zouden we niet terugkeren naar een kleinere garderobe met tijdloze mode van goede kwaliteit, die niet seizoen- of trend gebonden is? Net als vroeger.

Dordrechts Museum: Maakbare Mode

In het Dordrechts Museum is de rode draad van de tentoonstelling ‘maakbare mode’ door de eeuwen heen. Twee zalen vol kostuums en mode, van de 18de tot en met de 20ste eeuw. In een speciaal ingerichte Remake Studio kan men, onder begeleiding van o.a. Atelier Wereldwijven, een eigen gekoesterd kledingstuk een tweede leven geven.

Tot ver in de 19e eeuw was mode alleen bereikbaar voor de elite. Deze welgestelde vrouwen en mannen kochten niet steeds een nieuwe garderobe, maar zij pasten ook hun kleding aan zodat het aansloot op de heersende mode of ze bewaarden het voor later.
In Slow Fashion ontdekt de bezoeker dat er vroeger meer eerbied was voor kleding. Hergebruik en het vermaken van kleding was noodzakelijk, maar ook gebruikelijk. Elke modeperiode had zijn kenmerkende silhouetten, geliefde materialen en schoonheidsidealen.

En passant krijgt de bezoeker de globale mode-ontwikkeling van de poeder- en pruikentijd tot en met de roaring twenties mee. Naast historische mode is er ook ruimte voor ensembles van hedendaagse ontwerpers waarbij o.a. duurzaamheid en hergebruik een belangrijke rol spelen.

Tarieven

Volwassenen: €10
T/m 18 jaar: gratis
Museumkaart / VDM / Rembrandtkaart / ICOM / Rotterdampas: gratis
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €4

Combi-dagkaart

Toegang tot Huis Van Gijn, het Hof van Nederland én het Dordrechts Museum
Volwassenen: €18
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €7,50 

Combi-2dagenkaart

Toegang tot Huis Van Gijn, het Hof van Nederland én het Dordrechts Museum op twee aaneengesloten dagen.
Volwassenen: €20
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €10

Gekochte kaarten worden niet geruild of teruggenomen.

Slow Fashion
in het Huis van Gijn

Expositie
datum: 8 december 2019 t/m 12 april 2020
locatie: Huis van Gijn, Nieuwe Haven 30, Dordrecht
Meer info op website

Voor het eerst in vijftig jaar tonen Huis Van Gijn en het Dordrechts Museum haar uitgebreide modecollectie. Van een zeldzame 18de-eeuwse Japonsche rok, een opvallende 19de-eeuwse Schotse ruit japon tot een flapper dress uit de jaren ’20. Een selectie van 50 topstukken laat de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling Slow Fashion toont op twee locaties hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. Slow Fashion laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn.

Historische mode

In Huis Van Gijn wordt de kleding getoond in de context van de elite van de 18e tot en met de 20e eeuw. In het Dordrechts Museum wordt de damesmode gecombineerd met schilderijen, prenten, foto’s en accessoires. Door de Remake Studio op zaal en stukken van hedendaagse ontwerpers als Ronald van der Kemp en Monique Collignon, wordt de verbinding met het heden gemaakt.

Van fast fashion naar slow fashion

Fast fashion is tegenwoordig de norm. Waar we voorheen jaren deden met een kledingstuk wisselt de mode nu meerdere keren per seizoen. We zijn niet meer gewend om kleding te vermaken of te repareren. Als vroeger de mode veranderde werd de kleding bewaard of vermaakt tot een nieuw kledingstuk. De twee delen van de tentoonstelling laten zien hoe het fenomeen slow fashion destijds werd omarmd. En daar kunnen we tegenwoordig van leren. Waarom zouden we niet terugkeren naar een kleinere garderobe met tijdloze mode van goede kwaliteit, die niet seizoen- of trend gebonden is? Net als vroeger.

Huis Van Gijn: Dresscode

De kledingkast van dames van stand staat in Huis Van Gijn centraal. Ruim honderd jaar geleden had men in welgestelde kringen meerdere dresscodes op een dag. Elk dagdeel vereiste een eigen kledingstuk. Daardoor was het geen uitzondering om je drie tot vier maal per dag te verkleden. Naast het uitdragen van de sociale status had het verkleden ook nog een andere reden: door het afwisselen slijt  de kleding minder snel en kon men langer doen met de kostbare toiletten. In de sfeervolle kamers van Huis Van Gijn is de kleding in de historische context te zien. Omringd door de mode en interieurs uit de 18de en 19e eeuw is het alsof de tijd even stil staat. Voor wie verstrikt raakt in de regels voor wat je wanneer droeg, zal Slow Fashion tonen hoe het hoorde. Het was balanceren tussen ‘comme il faut’ en ‘faux pas’. In een speciaal daarvoor ingerichte ‘paskamer’ kan men ervaren hoe de mode van toen werd gedragen.

Tarieven

Volwassenen: €10
T/m 18 jaar: gratis
Museumkaart / VDM / Rembrandtkaart / ICOM / Rotterdampas: gratis
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €4

Combi-dagkaart

Toegang tot Huis Van Gijn, het Hof van Nederland én het Dordrechts Museum
Volwassenen: €18
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €7,50 

Combi-2dagenkaart

Toegang tot Huis Van Gijn, het Hof van Nederland én het Dordrechts Museum op twee aaneengesloten dagen.
Volwassenen: €20
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €10

Gekochte kaarten worden niet geruild of teruggenomen.

JOIN Collective Clothes in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 7 december 2019 t/m 12 april 2020
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

JOIN Collective Clothes is een project van Anouk Beckers, waarin mode wordt onderzocht als een collectieve praktijk, gericht op het samen ontwerpen en maken van kleding. De essentiële tool voor het project is een open source modulair kleding systeem dat bestaat uit vier verschillende vormen: top (J), mouw, (O), broekspijp (I) en een deel van een rok (N). Via een reeks workshops wordt iedereen uitgenodigd om een onderdeel van een kledingstuk te maken.

Tijdens de tentoonstelling Slow Fashion vindt er een JOIN workshop plaats in het Dordrechts Museum. De onderdelen die tijdens de workshop gemaakt worden, vormen samen een hele outfit. De resultaten van deze workshop worden tijdens de tentoonstelling in het museum tentoongesteld van 7 december 2019 – 12 april 2020.

JOIN Collective Clothes webshop
in het Dordrechts Museum

Workshops
datum: 7 december 2019, 1 maart 2020
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

JOIN Collective Clothes is een project van Anouk Beckers, waarin mode wordt onderzocht als een collectieve praktijk, gericht op het samen ontwerpen en maken van kleding. De essentiële tool voor het project is een open source modulair kleding systeem dat bestaat uit vier verschillende vormen: top (J), mouw, (O), broekspijp (I) en een deel van een rok (N). Via een reeks workshops wordt iedereen uitgenodigd om een onderdeel van een kledingstuk te maken.

Tijdens de tentoonstelling Slow Fashion vindt er een JOIN workshop plaats in het Dordrechts Museum. De onderdelen die tijdens de workshop gemaakt worden, vormen samen een hele outfit. De resultaten van deze workshop worden tijdens de tentoonstelling in het museum tentoongesteld van 7 december 2019 – 12 april 2020.

Meedoen?

Wat moet je doen om mee te doen?

1. Schrijf je in per email naar .(JavaScript must be enabled to view this email address) (Let op, er is een beperkt aantal plaatsen.)
2. Koop je entreekaart voor het Dordrechts Museum aan de kassa of hier.

Tijdens de workshop is koffie & thee en een simpele lunch aanwezig en uiteraard veel materiaal om iets mee te maken!

Meer info

Ga naar www.joincollectiveclothes.com voor meer informatie over het project.

Of via instagram: @join_collective_clothes

 • Type Workshopq
 • Datum 7 december 2019
  1 maart 2020
 • Tijd 11:15 - 16:30 uur
 • Prijs Gratis excl. museumentree
De Scheffer 2019 Dordrechts Museum
Expositie
datum: 16 november 2019 t/m 8 maart 2020
locatie: Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

De Scheffer 2019 is gewonnen door kunstenaar Susanna Inglada (Spanje, 1983). De Scheffer is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs van de Vereniging Dordrechts Museum (VDM) voor jonge beeldend kunstenaars. De prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een expositie in het Dordrechts Museum. Susanna Inglada wist de jury te overtuigen met haar zeggingskracht, vernieuwingsdrang en de sociale en politieke relevantie van haar werk. Haar werk is vanaf 16 november te bewonderen in het Dordrechts Museum.

Susanna Inglada maakt expressieve tekeningen van mensen die in een intense, soms zelfs gewelddadige interactie met elkaar verwikkeld zijn. Geïnspireerd door aspecten van de Spaanse geschiedenis, creëert Inglada theatrale ‘scenes’ waarin bovendien verschillende verwijzingen naar de schilderkunst te vinden zijn.

Inglada volgde een theateropleiding in Barcelona voor ze zich toelegde op de beeldende kunst en studies volgde aan de universiteit van Barcelona, het Frank Mohr Instituut in Groningen en het HISK in Gent.

Onderzoekende geest

‘Inglada’s werk getuigt van een onderzoekende geest en is gebaseerd op een dramatische verteltraditie. Haar werk refereert aan een verleden dat nog altijd actueel is en waarin machtsverhoudingen centraal staan’ aldus het juryrapport. De jury bestond deze editie uit Margriet Schavemaker, artistiek directeur Amsterdam Museum, Judith Spijksma conservator moderne en hedendaagse kunst Dordrechts Museum, Ton Kraayeveld, beeldend kunstenaar en Bea de Visser, beeldend kunstenaar.

Solotentoonstelling Susanna Inglada

Onder de titel De Scheffer 2019 is van 16 november tot 8 maart 2020 een solotentoonstelling van Susanna Inglada te zien. Deze expositie toont werk wat niet eerder in Nederland te zien was. Daarnaast is er nieuw werk te bezichtigen waarin de kunstenaar ingaat op de rol van de vrouw in de schilderkunst.

De Schefferprijs

De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Schefferfonds dat dankzij legaten van de kunstenaar Ary Scheffer (Dordrecht 1795 – Argenteuil 1858) en zijn familie kon worden opgericht. De Vereniging Dordrechts Museum geeft in­vulling aan hun wens om jonge talentvol­le kunstenaars te ondersteunen. De prijs werd eerder toegekend aan Frank Ammerlaan (2013), Joost Krijnen (2015) en in 2017 aan Raquel van Haver.

Dawn to Dusk in
het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 24 september 2019 t/m 16 februari 2020
locatie: Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Landschap, licht en kleur zijn belangrijke onderwerpen in het werk van Robert Zandvliet (Terband, 1970). In opdracht van het Dordrechts Museum realiseert Zandvliet in september en oktober op de gebogen wand van de zaal naast het museumrestaurant een muurschildering op indrukwekkend formaat: Aan ’t Groothoofd. Een aantal schilderijen uit de museumcollectie speelden een richtinggevende rol in zijn onderzoek ter voorbereiding op de muurschildering. Werken die, in combinatie met schilderijen van Zandvliet, verschillende schilderkunstige benaderingen laten zien van landschap, het verloop van tijd, water en licht.

Robert Zandvliet werd geboren in het Friese Terband, waar zijn ouders een boerenbedrijf hadden. Hij studeerde aan de kunstacademie Constantijn Huygens in Kampen en daarna, van 1992 tot 1994, bij De Ateliers in Amsterdam, een vervolgopleiding voor jonge kunstenaars.
Zandvliet verhuisde daarna naar Rotterdam. In 1994 won hij de Prix de Rome en drie jaar later de Charlotte Köhler Prijs, beide prijzen voor jong beeldend talent.

Zandvliet begon met schilderijen van alledaagse voorwerpen. Hij vereenvoudigde die tot simpele, stevig omlijnde vormen en blies ze op tot een extreem formaat. Eind jaren negentig werd de natuur zijn belangrijkste bron van inspiratie.