Kunst- & Antiekmarkt
Evenement
datum: 7 april, 5 mei, 2 juni, 4 augustus, 1 september en 6 oktober 2024
locatie: Rondom de Nieuwkerk bij Voorstraat Noord
Meer info op website

In 2024 worden er weer rondom de Nieuwkerk bij Voorstraat Noord, in het monumentale historische centrum van Dordrecht, een  antiek- en curiosa markten georganiseerd.
Het kloppende hart van de markt is natuurlijk het prachtige Nieuwkerksplein met de antieke Nieuwkerk, daarop staan weer zo'n 40 kramen aangevuld met een fantastische cateraar, een terras en een podium waarop wij voor alle markten een passend stukje muziek inplannen.

De markten worden gehouden op zondagen van 10.00 tot 17.00 uur.
Vanaf 14.00 uur zijn er optredens van een muzikant, singer-songwriter of band bij het gezellige terras waar een hapje en een drankje verkrijgbaar zijn.

Live beyond flesh |
Francien Krieg
in WG galerie

Expositie
datum: 2 maart t/m 28 april 2024
locatie:

WG galerie
Aardappelmarkt 15
Dordrecht


Meer info op website

LIFE BEYOND FLESH:
A DARING FUSION OF AI ART AND TRADITIONAL PAINTING
Francien Krieg

2 maart t/m 28 april 2024

Francien Krieg, an oil painter of more than two decades, has embarked on a bold exploration of the convergence between traditional art and AI. Her solo exhibition showcases a collection of figurative oil paintings and AI animated artworks, exploring the complex themes of aging and the beauty of the fragility of life. Through her works, she challenges us to see beyond the physical and embrace the intricacy and wonder of the human experience. With a daring approach to art, she aims to bridge the gap between the traditional art world and the realm of AI art, creating works that are both captivating and controversial. Krieg's mastery of oil painting combined with the dynamic energy of AI art creates a new perspective on the complexity of the aging process. Through her use of colour, texture, and motion, she invites us to contemplate the nuances of the human experience and the beauty that can be found in our fragility. Join us on this journey into the digital age, where traditional art meets the possibilities of AI.

Gebroeders Van Strij in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 25 feb - 01 sep 2024
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Van schets tot schilderij - 250 jaar Pictura

Gebroeders Van Strij

Abraham (1753-1826) en Jacob van Strij (1756-1815) behoren tot de beste kunstenaars die rond 1800 in Nederland werkzaam waren. Hun zonnige landschappen en interieurs zijn nog steeds geliefd. De broers uit Dordrecht waren de drijvende krachten achter het Teekengenootschap Pictura, de oudste nog bestaande kunstenaarsvereniging van ons land. Het Dordrechts Museum viert het 250-jarige jubileum van het genootschap met een tentoonstelling over de Van Strijs en hun belang voor Pictura. Tekeningen staan centraal, want het samen oefenen – in vriendschappelijke wedijver – stond bij Pictura voorop, maar ook het bewonderen en bespreken van kunstwerken op papier. Naast het modeltekenen werden er ook 'kunstbeschouwingen' gehouden. Die traditie wordt nieuw leven ingeblazen.

Aanwinsten op papier

Vele niet eerder getoonde kunstwerken geven een uniek beeld van het belang en de verschillende functies van tekeningen. Talloze voorstudies van de broers laten zien hoe kunstwerken ‘van schets tot schilderij’ kunnen ontstaan. Het Dordrechts Museum bezit een grote collectie werken rond de gebroeders Van Strij en beheert bovendien de kunstcollectie van Pictura. In de afgelopen jaren heeft het museum vele tekeningen verworven waarvan de meeste nog niet tentoongesteld zijn. Bijzonder is de ateliernalatenschap van Jacob van Strij die dankzij een schenking van kunsthandelaar Onno van Seggelen in de collectie is gekomen. Deze werken worden aangevuld met tal van bruiklenen uit museale en particuliere verzamelingen in Nederland en daarbuiten.

Pictura

Pictura heeft altijd centraal gestaan in het Dordtse kunstleven. De tentoonstelling geeft in de eerste plaats inzicht in de grote betekenis van de gebroeders Van Strij voor het genootschap. Ook het belang van Pictura voor andere kunstenaars wordt belicht. Tal van bekende en minder bekende kunstenaars waren lid van Pictura, zoals Martinus Schouman, Johannes Christiaan Schotel, Jan Veth, Willy Sluiter, Rinus Reus, Kees Buddingh' en van buiten Dordrecht ook Jan Sluijters en Coba Ritsema.

In 2024 zullen tal van tentoonstellingen en activiteiten rond 250 jaar Pictura in Dordrecht plaatsvinden.

De vluchteling als muse |
Wim Heldens
in WG galerie

Expositie
datum: 6 januari t/m 29 februari 2024
locatie:

WG galerie
Aardappelmarkt 15
Dordrecht


Meer info op website

Gevluchten, mensen die buitengesloten worden, de ‘underdog’, kortom: ‘de vreemde ander’ die niet gekozen heeft voor vijandige omstandigheden die haar/zijn leven ernstig belemmeren of bedreigen, is het onderwerp van Amsterdamse realist Wim Heldens. Zijn doeken ensceneren op symbolische wijze de situaties die zijn betrokkenheid oproepen, en vertellen ieder hun eigen verhaal, prikkelen de fantasie, roepen zowel vragen als antwoorden op. De ‘vreemdeling’, de ‘ander’, wordt op die manier ook de muse van de kunstenaar, die wil laten zien hoe die ander feitelijk niet van ons verschilt: wat de mensen verbindt: de liefde voor het universeel-menselijke, zit dieper dan de verschillen.

John Borstlap

Woordensoep
bij Door

Evenement
datum: do 2/9/6/23/30 nov, 7/14/28 dec 2023
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht


Iedere donderdag gedichten, songteksten of korte verhalen creëren bij DOOR in gebouw De Munt, inclusief een heerlijke kop soep!

Onder begeleiding van Mathijs
Toegang: gratis
Soep: 2,50Zondagmiddagcafé
bij Door

Evenementen
datum: zo 26 nov 2023 en 28 jan 2024
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht


De zomer is voorbij, de druilerige zondagen komen er weer aan.
Geen zin om brak thuis te zitten.
Kom naar het zondag middag cafe, en neem je eigen plaatje mee.

Iedere laatste zondag van de maand Lekker uitbrakken met Easy listening platen, een beetje kletsen of een spelletje doen. Het kan vanaf nu bij DOOR.

14.00-18.00 uur.

Heb je leuke plaatjes thuis waarvan je denkt die passen hier perfect bij.
Neem ze mee en leg ze op de platenspeler.

Door
presents

Evenement
datum: 25 nov, 2 / 29 dec 2023 en 26 jan 2024
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht


DOOR Presents SnowCoats
Saturday 25 November 2023 / 20:00 - 23:30

Snow Coats is een vierkoppig gezelschap uit Arnhem met een knobbel voor zonnige indiepop met een randje folk. Liedjes die voortkabbelen als existentiële mijmeringen vlak voor het uitblazen van de verjaardagskaars.
Met een DIY-mentaliteit maakte het Gelderse gezelschap hun debuut in 2018 met 'Take The Weight Off Your Shoulders'. Deze release zorgde voor een sneeuwbaleffect met een flinke rij Popronde-shows, een Europese tour als voorprogramma van het Amerikaanse Pinegrove en het winnen van de 3voor12 Gelderland-award voor ''Beste Album van 2018''. In 2022 tourden ze met Future Teens door Nederland, Engeland en Schotland en ze vergezelden Coach Party bij hun Nederlandse optredens in 2022.
Entree: €5,00
--------------------

DOOR x BIBELOT Those Foreign Kids + The Yummy Mouths (BE)
Saturday 2 December 2023 / 20:30 - 23:30

Those Foreign Kids
Terwijl het noise-rockduo hun nieuwste album 'Wrestlemania' woozy en out-for-the-count begint, stabiliseren ze zich al snel en leveren ze een stevige stroom energieke garagerock die gebruik maakt van de zwaar-geëffecteerde gitaarriffs van Marijn Westerlaken, de zinderende drums van Teun Heijmans en hun gedeelde falsettostem. als een regelrecht feest!

The Yummy Mouths (BE)
“Het is garagerock, het is poppy postpunk, het is the Yummy Mouths. Met hun debuut EP “UGH!” introduceerde het drietal uit de Kempen de aardbol aan hun sound. Die aardbol reageerde bijzonder positief en the Yummy Mouths staat sindsdien op menig podium alles te geven.

Tickets: GRATIS
www.bibelot.net
--------------------

DOOR presents: Lustrous (BE)
Friday 29 December 2023 / 20:30 - 23:30

LUSTROUS is een eigenzinnige post-punk band ontstaan uit de Gentse underground scene. Verwacht geen eendimensionale referenties aan Joy Division of Sisters of Mercy, wel een uit veel invloeden gesmeed boeiend eigen geluid. Met een moderne energieke interpretatie van de klassieke 80’s sound wisten ze reeds een stevige reputatie op te bouwen, zowel op en af het podium.
Entree: €5,00
--------------------

DOOR presents: Thistle Sifter
Friday 26 January 2024 / 20:30 - 23:30

Thistle Sifter is een instrumentaal postrockproject van de Engelse muzikant Pete Barnes (Utrecht, NL)
Na een tijdje te hebben gespeeld met het idee om atmosferische instrumentale muziek te schrijven, bleef Barnes bedlegerig achter na een ernstig fietsongeluk in november 2020. De periode die volgde vormde de inspiratie voor wat A Spectral Moon zou worden, een album gebaseerd op de gevolgen van het ongeluk.
Na de release van A Spectral Moon speelde Thistle Sifter in 2022 een handvol audiovisuele concerten door heel Nederland, waaronder AFAS Live in Amsterdam (met Sigur Ros) en Le Guess Who? festival in Utrecht.
De live line-up bestaat uit Pete Barnes (gitaar), Tom Broshuis (gitaar), Rob Wickham (synth & bas), Koen Klarenbeek (drums) en Thomas van Gaalen (live visuals)
Entree: €5,00

Vrienden |
Tanya Atanasova
in WG galerie

Expositie
datum: 4 november t/m 31 december 2023
locatie:

WG galerie
Aardappelmarkt 15
Dordrecht


Meer info op website

VRIENDEN | Tanya Atanasova

Wat doe je als de wereld zoals je die altijd gekend hebt, verdwijnt?
Tanya Atanasova werd geboren in Bulgarije, toen dat land nog een communistische dictatuur was. Als tiener maakte ze mee hoe haar land door een diepe crisis ging. In de wilde chaos van post-communistisch Bulgarije studeerde ze als kunstenares aan de academie van Sofia. Het was uiteindelijk de liefde voor de grote meesters van de schilderkunst die haar naar Antwerpen leidde. Daar werkte ze tussen 2017 en 2021 aan een reeks portretten van mensen die ze op haar levenspad heeft ontmoet.

Ze zouden voor de oppervlakkige kijker kunnen doorgaan als paspoortfoto's, op een dronken nacht genomen in een verlaten foto-automaat. Maar de portretten die Tanya Atanasova schildert getuigen van een groot vakmanschap. Ze tonen de modellen als kwetsbare mensen die zich - tevergeefs - proberen te verschuilen - onder een octopus, achter een plastic zak, een muziekinstrument of een visbokaal... De reeks "Vrienden" is een ode aan de vriendschap, die in woelige tijden vaak het enige houvast was voor de kunstenares - maar het is ook een psychologisch onderzoek naar wat ons als individu definieert. Ontlenen we onze identiteit aan en definiëren we ons door de dingen waarmee we ons omringen? Of gebruiken we die dingen als een harnas om onze kwetsbare ziel te beschermen?

Tanya Atanasova werd geïnspireerd door het hyperrealisme van kunstenaars als Eloy Morales bij wie ze ook een stage volgde, maar ze wil met haar werk zeker geen fotografisch realisme nastreven. Als klassiek geschoold schilder gaat ze op zoek naar een evenwicht tussen realisme en symboliek. Haar werk was al te zien in het MEAM in Barcelona als onderdeel van de exposities "Painting Today" en "Women Painting". Ze werd ook geselecteerd voor Ongezien #4 in het Antwerpse Havenhuis, "The creator and the muse" in het Zhou B. Art Center in Chicago en de "Woman"-show in James Baird Gallery, Canada.

Onze wereld mag dan ingrijpend veranderen maar het beeld van degenen die ons leven mee bepaald hebben, dragen we altijd met ons mee. Vrienden... zullen er altijd zijn. Dat is de rode draad van deze bijzondere expositie.

Kiss my soul in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 15 okt 2023 - 03 mrt 2024
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht
Uitbundige en veelzijdige liefde anno nu in het Dordrechts Museum.
Onder de titel 'KISS MY SOUL - Hemelse & Aardse Liefde in de Hedendaagse Kunst' toont het Dordrechts Museum een tentoonstelling over de verbeelding van de liefde anno nu. Meer dan 75 werken van 30 kunstenaars geven een overzicht van de beeldende kunst in de 21ste eeuw, uitbundig en met een warm kloppend hart. Van lichaamslust tot moederliefde, van liefdesverdriet tot ouderliefde, van broederliefde tot liefdesrouw. De groepstentoonstelling biedt een mix van internationaal bekende kunstenaars zoals Marlene Dumas en Tracey Emin, naast aanstormend talent zoals Tanja Ritterbex en Charlott Weise.

Eureka | Dordtse uitvindingen
in Het Hof van Nederland

Evenementen
datum: za 7 okt. 2023 - zo 1 sep. 2024
locatie:

Het Hof van Nederland &
Regionaal Archief Dordrecht
Hof 6
Dordrecht.


Meer info op website

Wist je dat er veel verrassende uitvindingen zijn gedaan door Dordtenaren? Ontdek het in de tentoonstelling EUREKA van het Regionaal Archief Dordrecht!

Er zijn verrassende uitvindingen gedaan en er komen vooraanstaande wetenschappers uit Dordrecht. In de tentoonstelling EUREKA! vind je de slimme oplossingen die Dordtenaren hebben gevonden voor lastige problemen. Het woord eureka stamt uit de Oudheid en betekent 'Ik heb het gevonden!' Ook als je archiefonderzoek doet, heb je wel eens een eureka-momentje. Zo kwamen we erachter dat in Dordrecht een aantal multinationals is ontstaan en dat er verenigingen zijn opgericht die tot de oudste van Nederland behoren. Wat dat betreft blijft Dordrecht je verbazen! Kom het ontdekken.

Wat: Eureka | Dordtse uitvindingen
Wanneer: 07 okt 2023 - 01 sep 2024
Hoe laat: 11:00 - 17:00
Prijs: Museumentree Hof van Nederland
Reserveer tickets

* Voor deze tentoonstelling is een geldig museumticket nodig van Hof van Nederland. Je kunt dan het hele museum bezoeken.

Evelyn Taocheng Wang
in Dordrechts Museum

Expositie
datum: 17 sep 2023 - 31 mrt 2024
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Evelyn Taocheng Wang combineert Aziatische schilder- en kalligrafietradities met Westerse schilderkunst, video, fotoperformance en multimedia. ‘Wat is je bestemming, je plaats in de wereld en je eigen invloed daarop?’ Vragen over het lot en de gevolgen van migratie en globalisering geven dit werk een actuele scherpte. Tegelijk is het een toonbeeld van elegantie en kwinkslag. Het Dordrechts Museum toont in Zaal 13 nieuw werk van Evelyn Taocheng Wang in een ruimtelijke installatie, als uitkomst van een nauwe samenwerking met de kunstenaar zelf.

Rondleidingen voor mensen met
dementie en hun dierbaren
———
Rondleidingen in gebarentaal
in het Dordrechts Museum

Evenementen
datum: 16 jun, 18 aug, 16 sep, 20 okt & 15 dec 2023
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren

Tijdens een Verwondering-rondleiding bekijk je in een kleine groep en onder begeleiding van een speciaal opgeleide museumdocent een beperkt aantal schilderijen uit onze collectie. Iedere twee maanden kun je meedoen aan deze rondleiding. Alles draait om het genieten en beleven van kunst in een veilige omgeving.

Praktisch & reserveren
Wij willen dat het museum voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen die wat extra aandacht verdienen. Ontdek wat we nog meer te bieden hebben.
Wat: Verwondering rondleiding
Wanneer: 18 aug, 20 okt & 15 dec '23
Hoe laat: 14:30-16:00 uur
Prijs: €10,- per persoon, incl. entree en koffie/thee.
Dierbaren, mantelzorgers en begeleiders hebben ook een kaartje nodig. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.
De rondleiding is voor groepen tot maximaal 12 personen (incl. begeleiders) ook beschikbaar op aanvraag. De prijs per groep bedraagt €120.
Neem voor informatie en reserveringen contact op met onze afdeling Planning per e-mail of op +31(0)78 7705217 (tijdens kantooruren).

Rondleidingen in gebarentaal

Een interactieve rondleiding in Nederlandse gebarentaal
Het Dordrechts Museum vindt het belangrijk om toegankelijk te zijn voor iedere bezoeker. Daarom werkt het museum samen met dove rondleiders, die voor doven en slechthorenden rondleidingen verzorgen in de Nederlandse Gebarentaal. In deze interactieve rondleiding ontdek je alles over de hoogtepunten in de vaste collectie van het Dordrechts Museum en in de tentoonstellingen.

Wat: Rondleiding tentoonstelling Jan Veth
Wanneer: Za 17 juni 2023
Hoelaat: 14:30 uur – 15:30 uur
Duur: 60 minuten
Prijs per deelnemer: €15 incl. entree (ook begeleiders hebben een ticket nodig)

Wat: Rondleiding vaste collectie
Wanneer: Za 16 september 2023
Hoelaat: 14:30 uur – 15:30 uur
Duur: 60 minuten
Prijs per deelnemer: €15 incl. entree (ook begeleiders hebben een ticket nodig)

Samenwerking met IN Gebaren
De rondleidingen worden aangeboden in samenwerking met stichting IN Gebaren. Eén van de projecten van de stichting is Musea in Gebaren, een initiatief dat kunst en cultuur toegankelijk maakt voor doven en slechthorenden. Sinds 2016 zijn er 22 dove deelnemers opgeleid tot museumgids en zijn er inmiddels 15 musea die structureel programma's aanbieden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Groepen
Wil je met een groep komen op een ander moment? Neem dan contact op met onze afdeling Planning per e-mail of op +31(0)78 7705217 (tijdens kantooruren).
Reserveer je ticket <

Peutertour
in Dordrechts Museum

Evenementen
datum: 6 okt 2023 t/m 7 juni 2024
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Tijdens deze gezellige peutertour ontdekken de allerkleinsten het museum. Met leuke opdrachtjes duiken ze samen met een museumdocent in de schilderijen en maken ze van alles mee. Ze gaan kijken, zoeken, zingen, muziek maken, voelen en lekker bewegen. Stilzitten is er niet bij.

Leuk voor kinderen van 2 – 4 jaar samen met hun begeleider(s)

Wat: Peutertour
Wanneer: 6 okt 2023 t/m 7 juni 2024
               2023: 6 oktober, 3 november, 1 december
               2024: 5 januari, 2 februari, 1 maart, 5 april, 3 mei en 7 juni
Hoe laat: 11:15 - 12:15 uur
Prijs: €5 incl. toegang tot het museum

* Ook peuters hebben een kaartje nodig.

Reserveer tickets

A room with a view
in Dordrechts Museum

Expositie
datum: 25 jun 2023 - 14 jan 2024
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Nieuwe vensters op het dagelijks leven.

Maak kennis met zes jonge, internationale ontwerpers in de nieuwe tentoonstelling A room with a view - nieuwe vensters op het dagelijks leven.

Bruno Baietto, Teresa Fernández-Pello, Clara Schweers, Ceola Tunstall-Behrens, Alex Werth en Te-Yen Hsu combineren in deze vernieuwende tentoonstelling hun eigen werk met voorwerpen die ze kozen uit de rijke collecties van het museum. Van schilderijen en archeologische vondsten tot zilver, glas, een speelautomaat en een kamer uit een poppenhuis. Met de combinatie van oud en nieuw scheppen ze een bijzondere wereld waarin ze hun visie op thema's uit het dagelijks leven delen. Welke waarde kennen we toe aan de voorwerpen die we dagelijks gebruiken? Hoe duurzaam en hoe 'maakbaar' is onze alledaagse omgeving? Hoe behouden we wat we belangrijk vinden?

De verrassende installaties van het ontwerperscollectief zetten je aan het denken. Maar dat niet alleen: deze tentoonstelling nodigt je vooral uit te kijken, te luisteren en te doen. Ook kun je elke week op verschillende dagen met de ontwerpers in gesprek gaan of deelnemen aan een workshop.

Met dank aan het Mondriaan Fonds.