The Big Draw Dordrecht
bij Door

Expositie
datum: 21 t/m 24 september 2023
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht


THE BIG DRAW DORDRECHT 2023

Op donderdag 9 maart kun je kennismaken en je idee bespreken, vanaf 19 uur inloop, 19:30 starten we bij DOOR, dat is naast het Magazijn op de Voorstraat, De Munt, Adres: Munt 5. Ik stuur deze week alle aanmelders nog een bevestiging per e-mail! EERSTE VERKENNING - CALL FOR ARTISTS - THE BIG DRAW DORDRECHT 2023 - 21 t/m 24 SEPTEMBER 2023

In 2023 wordt voor de eerste keer The Big Draw Dordrecht georganiseerd!

Een tof en GRATIS toegankelijk tekenfestival voor iedereen. Alle stadsbewoners worden uitgedaagd om te komen tekenen! Kunstenaars, inwoners en bezoekers kijken, luisteren, tekenen, maken en onderzoeken samen in Dordrecht het thema van dit jaar: DE VIJF ZINTUIGEN. Kom kijken, doe mee, teken in je eigen stijl, leer een nieuwe stijl of techniek, ga samen tekenen …….

Wij zoeken kunstenaars/tekenaars/illustrators die mee willen doen. Je krijgt een fair pay tarief! Wil je op een raam tekenen van een winkelier in de Voorstraat? Wil jij kinderen of jongeren lesgeven en meer weten over het scholenprogramma op donderdag 21 september en vrijdag 22 september? Wil jij meer weten over het programma voor inwoners en bezoekers op zaterdag 23 september en zondag 24 september? Meld je dan aan!

Tekenen in alle soorten en maten … Denk aan urban sketching, manga mania, mode, modeltekenen, dino’s, draken, portretten, …. al dansend, bewegend, met yoga, op muziek of geluid, ….. denk aan workshops, performances, online en offline, …. Natuurlijk niet alleen op papier … maar ook op het raam of de stoep, op bierviltjes, op hout, op stenen, stof of heb jij iets anders bedacht? Kijk voor meer inspiratie en superleuke ideeën op onze website thebigdrawnederland.nl

Erik van Beek
Zoektocht naar Perfectie
in WG galerie

Expositie
datum: 1 juli t/m 27 augustus 2023
locatie: WG galerie, Aardappelmarkt 15, Dordrecht
Meer info op website

Erik van de Beek is in 1971 geboren in Renkum, Gelderland. Van 1990 tot 1995 volgt Erik de opleiding Autonome kunst aan de Constantijn Huijgens Academie in Kampen. Momenteel heeft hij zijn atelier in Nijmegen. Erik heeft een passie voor de kunst en tegelijkertijd ligt hierin ook een voortdurend gevecht besloten. Een gevecht met de verf, met zijn onderwerpen, zijn inspiratiebron en met zichzelf. Hij schildert altijd iets nieuws, iets anders. Het is een blijvende uitdaging. Het kunstenaarschap is voor hem een constante zoektocht naar perfectie.

Zoran Arizanovic
Beneath the surface
in WG galerie

Expositie
datum: 6 mei t/m 25 juni 2023
locatie: WG galerie, Aardappelmarkt 15, Dordrecht
Meer info op website

Zoran Arizanovic was born in 1972 in Yugoslavia. He studied painting at Academy of Fine Arts in Ljubljana, and received a Master in Fine Arts degree in 2005. He worked professionally as VFX artist on films and games in UK and in Germany. Currently he lives and teaches in Breda, The Netherlands.
His work as a painter is influenced by old masters and contemporary realism. After a brief phase of minimal abstract work he works now exclusively in figurative-realistic manner from life or his own photographs.
His primary interest lies in building up carefully constructed surfaces that exploit the medium of oil and egg tempera painting. His working methods are slow and meticulous from preparing his own boards and canvases all the way to making his own paint. The motivation behind this is creating relationship with material aspect of painting and establishing relationship with his subject matter and materials.
In this manner he hopes to continue the dialogue with the authors from past and present that he considers important: Van Eyck, Vermeer, Antonio Lopez, Richard Estes and Gerhard Richter.

Het oog van Jan Veth
in Dordrechts Museum

Expositie
datum: 18 feb. – 3 sep. 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


In het voorjaar van 2023 organiseert het Dordrechts Museum de eerste grote overzichtstentoonstelling over de schilder en kunstcriticus Jan Veth (1864-1925).

Als portrettist van de intellectuele elite en redacteur van het kritische tijdschrift De Nieuwe Gids begaf Jan Veth zich in het hart van de Hollandse kunstwereld van het laatste kwart van de 19de eeuw. Precies in een periode waarin die wereld grote ontwikkelingen doormaakte, legde Jan Veth diens hoofdrolspelers vast. Veth schreef met zijn penseel en schilderde met zijn pen. In bevlogen kunstkritieken gaf hij zijn eigen fijnzinnige blik op de veranderingen in de kunst. In de tentoonstelling is Jan Veth zelf de gastconservator. Zijn eigen woorden in brieven en kritieken vormen de rode draad. Met zijn kunst en geschriften, aangevuld met het werk van de kunstenaars waar hij over schreef en wie hij bewonderde en verzamelde, neemt Jan Veth ons mee naar een bewogen tijdperk. Een tijdperk waarin ideeën over kunst, het kunstenaarschap en het openbaar kunstbezit zijn gevestigd die tot vandaag de dag gelden. Jan Veth stond aan de oorsprong ervan. Hij is een van de belangrijkste figuren in de Nederlandse kunstgeschiedenis en vormgever van ons hedendaagse kunstbegrip.

Instaprondleiding Wanderlust
Verwondering rondleiding
Instaprondleiding
Schilders van de Biesbosch
Rondleiding in gebarentaal
“Ik reis dus ik ben”
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 16 oktober 2022 t/m 16 juni 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Instaprondleiding Wanderlust

Reis met een gids langs de hoogtepunten uit de tentoonstelling.
Bewonder tijdens de instaprondleiding Wanderlust majestueuze vergezichten, snelstromende rivieren, ruige kusten, minutieus geschilderde planten en bloemen en leer de vrouwen en mannen kennen die in de 19de eeuw met potlood en penseel in de hand de grens overstaken.

Wat: Instaprondleiding Wanderlust
Wanneer: 16/10, 06/11, 18/12 en 8/1/'23
Hoe laat:14:30-15:30 uur
Prijs: €5,- excl. entree.
Reserveer tickets

Verwondering rondleiding

Rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren.
Tijdens een Verwondering-rondleiding bekijk je in een kleine groep en onder begeleiding van een speciaal opgeleide museumdocent een beperkt aantal schilderijen uit onze collectie. Iedere twee maanden kun je meedoen aan deze rondleiding. Alles draait om het genieten en beleven van kunst in een veilige omgeving.<

Vrijdag 21 oktober - 14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 16 december - 14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 17 februari 2023 -14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 21 april 2023 - 14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 16 juni 2023 - 14.30 – 16.00 uur

De rondleiding is voor groepen tot maximaal 12 personen (incl. begeleiders) ook beschikbaar op aanvraag. De prijs per groep bedraagt €120.
Prijs: €10,- per persoon, incl. entree en koffie/thee. Dierbaren, mantelzorgers en begeleiders hebben ook een kaartje nodig. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.
Neem voor informatie en reserveringen contact op met onze afdeling Planning per e-mail of op +31(0)78 7705217 (tijdens kantooruren).

Wij willen dat het museum voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen die wat extra aandacht verdienen. Ontdek wat we nog meer te bieden hebben.

Instaprondleiding Schilders van de Biesbosch

De Biesbosch, een heerlijke plek om de natuur te verkennen en tot jezelf te komen.
Schrijver, gids en kenner Wim van Wijk is met dit prachtige natuurgebied vergroeid. Hij is er geboren en getogen en heeft over alle aspecten ervan boeken geschreven. Ook speelde hij een grote rol in de totstandkoming van de tentoonstelling Schilders van de Biesbosch.
Wim is dan ook de uitgelezen persoon om mee door de tentoonstelling te lopen; en dat kan! Op 8 en 29 oktober zal hij een instaprondleiding geven en de bezoekers meer vertellen over het prachtige nationale park.
Ben jij benieuwd naar alles wat Wim te vertellen heeft? Meld je dan snel aan, want er zijn maar een beperkt aantal plekken.

Wat: Instaprondleiding Schilders van de Biesbosch
Wanneer: 29 okt 2022
Hoe laat: 12:00-13:00 uur
Prijs: €5,- excl. entree.

* Maximaal aantal deelnemers is 15. Reserveer tickets

Rondleiding in gebarentaal

Een interactieve rondleiding in Nederlandse gebarentaal
Het Dordrechts Museum vindt het belangrijk om toegankelijk te zijn voor iedere bezoeker. Daarom werkt het museum samen met dove rondleiders, die voor doven en slechthorenden rondleidingen verzorgen in de Nederlandse Gebarentaal. In deze interactieve rondleiding ontdek je alles over de hoogtepunten in de vaste collectie van het Dordrechts Museum en in de tentoonstellingen.

Za 19 november NGT-rondleiding Wanderlust
Aanvang: 15:00 uur
Duur: 60 minuten
Prijs per deelnemer: €10 incl. entree (ook begeleiders hebben een ticket nodig)

Samenwerking met In Gebaren
De rondleidingen worden aangeboden in samenwerking met stichting IN Gebaren. Eén van de projecten van de stichting is Musea in Gebaren, een initiatief dat kunst en cultuur toegankelijk maakt voor doven en slechthorenden. Sinds 2016 zijn er 22 dove deelnemers opgeleid tot museumgids en zijn er inmiddels 15 musea die structureel programma's aanbieden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).


"Ik reis dus ik ben"

Een gesprek over reizen.
Tijdens de rondleiding "Ik reis dus ik ben" dwalen bezoekers kriskras door de tentoonstelling Wanderlust. Onderweg wordt er bij diverse kunstwerken stilgestaan en gesproken over de veranderende betekenis van reizen door de eeuwen heen. Onder leiding van een gids gaan bezoekers in gesprek over wat er te zien is en via persoonlijke verhalen worden inzichten van verschillende denkers tegen het licht gehouden.

Wat: "Ik reis dus ik ben"
Wanneer: 27 nov 2022
Hoe laat: 15:30-16:30 uur
Prijs: €5,- excl. museumentree

* Max. aantal deelnemers = 15.

Reserveer tickets

Dordtenaren
in rampspoed
in het Hof van Nederland

Expositie
datum: za 15 okt. 2022 - zo 3 sep. 2023
locatie:

Hof van Nederland
Hof 6
Dordrecht


Meer info op website

Rampen in Dordrecht

Na de grote stadsbrand van 1457 komen er maatregelen om de brandveiligheid in de stad te vergroten. In de zeventiende eeuw heerst in Dordrecht de pest en in 1866 de cholera. Beide epidemieën eisen een groot aantal slachtoffers, maar de hygiëne in de stad wordt aangepakt. De bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoesten complete delen van de binnenstad, maar de schade wordt hersteld.

Naast deze collectieve rampen maken Dordtenaren veel persoonlijk leed mee. Voor oplossingen wachten Dordtenaren niet alleen op hulp van de overheid, maar organiseren die vaak zelf.

Heb je een grote of een kleine ramp meegemaakt, of zit je er middenin? Het Regionaal Archief Dordrecht is ook geïnteresseerd in jouw verhaal. Schrijf het op en deel je verhaal met het Archief. Of stuur een kaartje naar iemand die je een hart onder de riem wilt steken.

Praktische info

De tentoonstelling Dordtenaren in rampspoed is dinsdag t/m zondag tussen 11:00 – 17:00 uur te bezoeken in het Regionaal Archief Dordrecht. Regionaal Archief Dordrecht is op dezelfde locatie als Hof van Nederland te vinden: Hof 6, 3311 XG, Dordrecht.