KUNSTRONDJE DORDRECHT
geopend

Evenement
datum: Pasen, Hemelvaart en Pinksteren
locatie: langs Kunstrondje Dordt


Kunstrondje is geopend op:

1e Paasdag, 2e Paasdag, Hemelvaart en 1e en 2e Pinksterdag.

Kévin Bray in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 12 februari t/m 1 sugustus 2021
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


Breakdown after before

In het werk van Kévin Bray (Frankrijk, 1989) draait alles om hoe en waarmee een beeld gemaakt en gebruikt wordt. Zijn werk bestaat uit (digitale) schilderijen, sculpturen, films en animaties. Hiermee verkent hij de invloed van uiteenlopende materialen en technologieën op het effect en de betekenis van het kunstwerk. Voor het Dordrechts Museum ontwikkelde Bray nieuw werk waarmee hij één van de tentoonstellingszalen omtovert tot een fictief landschap.

Bray werd geschoold als grafisch vormgever en maakt gebruik van uiteenlopende materialen en technieken, waaronder (digitale) schilderkunst, computer graphics, sculptuur, film en animatie. Zijn werk was eerder te zien in o.a. Palais de Tokyo Parijs, Foam Amsterdam, Unfair Amsterdam, Polansky Gallery Praag en Deborah Bowmann Brussel.

IN VERBAND MET DE CORONA CRISIS ZOUDEN DE TENTOONSTELLINGSDATA NOG KUNNEN WIJZIGEN.
I♥Dordt in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 13 december 2020 t/m 15 augustus 2021
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


I♥Dordt: een tentoonstelling door Dordtenaren gemaakt. Ruim 400 voorwerpen leverden zij in. Allemaal persoonlijke spullen waar een verhaal achter schuilt. Laat u verrassen door deze mooie, ontroerende en leuke verhalen. Bekijk ook de korte film die bij de tentoonstelling is gemaakt. In de film vertellen Dordtenaren zelf over hun dierbare voorwerpen en over hun liefde voor de stad. En vergeet niet om de tentoonstelling ook in het echt te komen bekijken, zodra de musea weer open mogen. De tentoonstelling is dan nog t/m 15 augustus 2021 te zien in het Dordrechts Museum. Bekijk de tentoonstelling nu vast op de website van I♥Dordt.
Diepgeworteld in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 19 november 2020 t/m 15 augustus 2021
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Aandacht voor bomen en bossen is nu relevanter dan ooit. Door de klimaat- en de gezondheidscrisis zijn we ons steeds meer bewust van de waarde van de natuur. Ecologisch, maar ook spiritueel. Bomen zorgen voor schone lucht, beschutting en verkoeling, maar bieden ook rust en ruimte voor bezinning. Ze spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van schilders, figureren in oude verhalen en zijn geladen met symboliek. Bomen trotseren de seizoenen en de jaren. Ze zijn de longen van de aarde, diepgeworteld in de grond en reikend naar de hemel.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting toont het Dordrechts Museum in Diepgeworteld de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Van verhalende voorstellingen, realistische landschappen tot abstracte composities. Een dialoog van oude en moderne meesters. Allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Een ode aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp zo meesterlijk wisten te vereeuwigen. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Wendela Burgemeister (Burgemeister Fine Art) en conservator Quirine van der Meer Mohr (Dordrechts Museum).

Leven van Leer
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: t/m 22 augustus 2021
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Niet eerder waren er zoveel archeologische ledervondsten uit de Dordtse bodem bij elkaar te zien! Ter ere van ‘800 jaar stad’ toont het Dordrechts Museum voor het eerst in haar geschiedenis op de tentoonstelling ‘Leven van Leer’ de archeologische leervondsten uit eigen collectie. Dit is de meest uitgebreide archeologische leercollectie van Nederland, waarvan sommige voorwerpen uniek zijn in Europa.  De tentoonstelling laat van 5 april t/m 23 augustus 2020 de mooiste middeleeuwse messcheden, tassen, schoenen en wapenuitrusting zien die ruim 700 jaar geleden gemaakt, gedragen of gebruikt zijn.

Dordtse trots!
De rode draad in de tentoonstelling zijn leervondsten die in 1997 en 1998 zijn opgegraven op het Statenplein, waar in de 14de eeuw een leerbewerker zijn woning en werkplaats had. Hij leidde een ‘leven van leer’: hij verdiende zijn brood met het maken en decoreren van etuis (foedralen), waaronder mes-, dolk- en zwaardscheden. De leren schoenen zijn echter niet door hem gemaakt. Schoenen werden gemaakt door schoenmakers. Veel schoenen zijn opgegraven op het Statenplein, maar er komen ook prachtige exemplaren uit eerdere opgravingen, zoals de Tolbrugstraat-waterzijde (1968) of de Heer Heyman Suysstraat (1975). De collectie middeleeuwse schoenen is uitgebreid en bevat vele decoratievormen, van opengewerkte patronen tot gestempeld, geverfd en zelfs geborduurd. De kwaliteit is uitzonderlijk omdat ze eeuwen lang goed bewaard bleven in de natte Dordtse bodem: luchtdicht afgesloten, onder een pakket van soms wel 6 meter afval, mest en klei.

Ontwerpen van toen en nu
De wonderlijke decoraties op de vondsten vertellen prachtige verhalen; de bezoeker ontdekt bijvoorbeeld wat een ‘stillegang’ is en in een paskamer ontdek je holografische fabeldieren, afkomstig van een van de topvondsten die uniek is voor Europa. En op een echte catwalk is de schoenmode uit de 14de en 15de eeuw te zien.

Naast historische schoenen zijn ook drie eigentijdse schoenontwerpen te zien van kunstenaars Arno Coenen, Celine Schroeder en Pieter Zandvliet. In opdracht van het museum hebben zij zich laten inspireren door de middeleeuwse leerdecoraties en vertalen dit naar een eigentijds design voor schoenen van nu. Arno Coenen maakte ook speciaal voor ‘Leven van Leer’ video-art waarin hij de beeldtaal uit de middeleeuwen vergelijkt met hedendaagse beeldtaal.

Restauratie
Alle schoenen op de tentoonstelling zijn gerestaureerd. Een middeleeuwse schoen komt namelijk in losse stukken uit de bodem en de stiksels zijn vergaan. Restaurator Marquita Volken uit Zwitserland heeft een aantal schoenen gerestaureerd. Als expert op het gebied van archeologisch leer heeft ze veel ervaring in het terugbrengen van losse elementen naar hun originele vorm. Speciaal voor ‘Leven van Leer’ zijn bijna twintig zeer bijzondere opengewerkte schoenen en een paar babyschoentjes gerestaureerd. Dat het om een paar gaat is zeer uniek. Tijdens opgravingen wordt namelijk vrijwel altijd een enkele schoen gevonden. Ook van deze schoentjes zijn replica’s gemaakt.

Samen zie je meer
Privérondleiding in bijzondere tijden 26 juni 2020 t/m 31 december 2020