Nederlandse Kring van Tekenaars in Pictura
Expositie
datum: 20 mei tot 25 juni 2017
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 190-192
3311 ES Dordrecht


Meer info op website

In 1947 werd te Amsterdam de Nederlandse Kring van Tekenaars opgericht. Doel van de vereniging was het tekenen te beoefenen als autonome uiting, als doel op zich zonder te dienen als ontwerp of schets voor een ‘groter’ of ‘beter’ kunstwerk.

In Pictura zijn schetsen van deze Kring te zien: onder andere tekeningen van Jaap Schlee.

Opening zaterdag 20 mei om 17:00 uur.
Woensdag t/m Zondag van 13:00 tot 17:00

Filmladder The Movies
Evenementen
datum: 20 april t/m 25 mei 2017
locatie:

The Movies
Nieuwstraat 60-62

Dordrecht


Meer info op website

The Swap van Frans van Lent in Pictura
Expositie
datum: 8 april tot 14 mei 2017
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 190-192
3311 ES Dordrecht


Meer info op website

Van 8 april tot 14 mei vindt in Pictura het project The Swap plaats van Frans van Lent.
In 2015 won hij de Picturaprijs met het fotowerk '30/9-16.35'.

The Swap is een fotografisch project dat is gebaseerd op de maat en vorm van de Grote Zalen van Pictura. De plattegrond van de zalen werd overgebracht naar een bosperceel. Op basis van die, in de juiste kompasrichtingen, uitgezette plattegrond, heeft de kunstenaar ter plaatse een serie fotowerken gemaakt, die bij deze tentoonstelling in de Grote Zalen zullen worden geëxposeerd. De plaatsing van de foto's in de tentoonstelling komt overeen met de exacte locatie van de opnamen. Op deze manier ontstaat er een directe fysieke verbinding tussen het oorspronkelijke onderwerp en de presentatie in de tentoonstelling. Van de activiteiten is in het bos geen enkel spoor overgebleven.

Opening zaterdag 8 april om 17:00 uur.

Expositie André Strasek bij Unlimited Art Gallery
Expositie
datum: 7 april tot 10 juni 2017
locatie:

Unlimited Art Gallery
Vleeshouwersstraat 42
Dordrecht


Meer info op website

Tot 10 juni 2017 exposeert de kunstenaar André Strasek bij Unlimited Art Gallery.

Het werk van André Strasek is soms figuratief, dan weer abstract impressionistisch en altijd gepassioneerd. De composities, het kleurgebruik is overweldigend, helder, soms meditatief, vrolijk maar wars van lichtzinnigheid. Steeds wordt de toeschouwer uitgenodigd opnieuw een blik te werpen op het doek om te trachten de schilder te doorgronden. Zijn inspiratiebron is zijn eigen belevingswereld. Maar bovenal is André Strasek een gevoelsmens wat in zijn schilderijen tot uiting komt.

Een ieder die belangstelling heeft is van harte welkom en de entree gratis.
Antiek- kunst- en brocantemarkt bij de Nieuwkerk
Evenement
datum: april t/m augustus 2017 iedere 1e zondag van de maand
locatie: Nieuwmarkt

Bij de Nieuwkerk worden de maandelijkse antiekmarkten georganiseerd.

Zo’n 40 standhouders hebben hun kramen met brocante, kunst en antiek staan op het Nieuwkerksplein, aangevuld met een fantastische cateraar, terras en een podium waarop voor alle markten een passend stukje muziek zal worden ingepland.

De antiekmarkt op het Nieuwkerksplein worden in de zomermaanden iedere eerste zondag van de maand gehouden. Alleen niet op de eerste zondag van juli, omdat dan de Boekenmarkt plaatvindt. De markten vallen samen met het Kunstrondje Dordt.

De markt wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 14.00 uur zijn er optredens van een muzikant, singer-songwriter of band  bij het gezellige terras van Chef en Sloof, waar een hapje en een drankje verkrijgbaar zijn.

Dit heilzaam toezigt - 200 jaar onderwijsverslag
Evenement
datum: 1 april tot en met 30 september 2017
locatie:

Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht


Meer info op website

Hoe gaat het in de Nederlandse klaslokalen?
Wat gebeurt er op universiteiten en hogescholen?
Hoe goed leren kinderen rekenen en schrijven?
Wat kan een goede meester of juf voor een kind betekenen?

Kortom, wat is de staat van het onderwijs?

Deze en nog veel meer vragen worden al twee eeuwen lang beantwoord in het onderwijsverslag. De tentoonstelling ‘Dit heilzaam toezigt’ reist door tweehonderd jaar onderwijsverslagen: verschillende thema’s en verhalen worden toegelicht en geven een kijkje in de wereld die schuilgaat achter het jaarlijkse verslag.
Zo was Dordt ... Ad van Klaveren exposeert in het Albert Schweitzer Ziekenhuis
Expositie
datum: 15 maart t/m 15 mei 2017
locatie:

Albert Schweitzer Ziekenhuis locatie Dordwijk
Albert Schweitzerplaats 25
DordrechtAd van Klaveren exposeert in het Albert Schweitzer ziekenhuis (locatie Dordwijk) zijn aquarellen in sepia.

Ad van Klaveren is een geboren en getogen Dordtenaar. Als zoon van een tabakskerver groeide hij op in het hart van de oude binnenstad van Dordrecht, op de Voorstraat. Hij kent de stad dan ook als zijn broekzak. Ad van Klaveren is opgeleid aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Na enige jaren als etaleur te hebben gewerkt, heeft Ad zich als glazenier gespecialiseerd in het ontwerpen en uitvoeren van gebrandschilderde ramen (glas-in-lood).

In de expositie worden aquarellen getoond van inmiddels verdwenen stadsgezichten van Dordrecht en Zwijndrecht. De werken zijn allemaal in sepia uitgevoerd. Voor deze expositie heeft hij behalve van zijn eigen historische kennis ook gebruik gemaakt van de digitale beeldbank van het Regionaal Archief in Dordrecht. Hij heeft daarbij steeds gekozen voor foto’s van stadsgezichten uit het einde van de negentiende en begin twintigste eeuw.

Aert Schouman en de verbeelding van de natuur in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 19 februari 2017 t/m 17 september 2017
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Het mooiste werk van dierenschilder Aert Schouman (1710-1792) komt samen in een feestelijke tentoonstelling voor kunst- en natuurliefhebbers.

Absoluut hoogtepunt vormt de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch met daarop zijn bijzondere dierenverzameling. Deze ‘kamer in het rond’ is onlangs gerestaureerd en straks in het Dordrechts Museum nog één keer te bewonderen, voordat ze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verdwijnt.

Paradijselijk genieten van 18 de- eeuwse flora en fauna
Met stukken uit musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland laat de tentoonstelling het paradijs van Schouman zien vol inheemse en exotische dieren. Vooral zijn werken met schitterende vogels spreken tot de verbeelding. Schouman tekende bovendien de buitenplaatsen en tuinen die zijn rijke opdrachtgevers als aardse paradijzen lieten aanleggen.

Activiteiten voor kinderen & families
Een koninklijk paradijs wordt een kleurrijke tentoonstelling. De bijzondere vogels en dieren zullen zowel jong als oud aanspreken. In een speciaal onderzoeksatelier kunnen kinderen straks zelf aan de slag; de natuur natekenen als een echte 18de-eeuwse onderzoeker of een bijzonder koninklijk behang ontwerpen.

Koningin Máxima opent op 18 februari 2017 de tentoonstelling Een koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur.
Daarmee krijgt niet alleen de tentoonstelling maar ook het jubileumjaar van het Dordrechts Museum een extra feestelijke start. De tentoonstelling, met als hoogtepunt een complete kamerbeschildering uit Paleis Huis ten Bosch, is te zien van 19 februari t/m 17 september 2017. Let wel; de opening is alleen toegankelijk voor genodigden. Vanaf 19 februari is de tentoonstelling voor iedereen te zien.

Samenwerking
Naast de behangsels uit Huis ten Bosch is er meer vorstelijke kunst te bewonderen in Een Koninklijk paradijs. De expositie komt dan ook mede tot stand dankzij de inbreng van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag. Andere samenwerkingspartners zijn het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Vogelbescherming Nederland, Rijksmuseum Twenthe en tal van museale en particuliere bruikleengevers in binnen- en buitenland.
Dordrechts Museum: ontdek het Dordrecht van Schouman met een Stadswandeling
Evenement
datum: 19 februari t/m 17 september 2017
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Aert Schouman (1710-1792) is de belangrijkste Hollandse schilder van dieren en decoratieve stukken uit de 18de eeuw. Hij woonde en werkte ook in andere plaatsen, maar in zijn geboorteplaats herinnert veel aan hem.

Vroeger hingen de statige huizen vol met zijn werk. Het meeste daarvan is weg, maar de stad ademt nog de sfeer van de 18de eeuw.

Ervaar het Dordrecht van Schouman en wandel langs de bijzondere plekken uit het leven van de schilder in de prachtige oude binnenstad. U kunt de wandeling als flyer meenemen in het museum.
Colleges voor kinderen
Evenement
datum: 12 februari, 12 maart, 9 april en 14 mei 2017
locatie:

Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht


Meer info op website

Ontdek hoe je kan leren schrijven als Jacques Vriens of kom te weten hoe jouw overgrootmoeder heeft leren lezen! In het Nationaal Onderwijsmuseum worden vier verschillende colleges gehouden voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De colleges worden gegeven in samenwerking met MuseumJeugdUniversiteit.

College 1: Hoe word je een auteur?
Dit kan je leren van een echte boekenschrijver, namelijk Jacques Vriens. Hij geeft je tips om je eigen verhaal te schrijven. Hoe gaaf is dat!
Op 12 februari van 12.00 - 13.00 uur.

College 2: Hoe leerde mijn overgrootmoeder vroeger lezen?
Iedereen heeft leren lezen maar vroeger ging dat anders als nu. Ben jij benieuwd hoe je ouders, je oma of overgrootmoeder leerden lezen?
Op 12 maart van 12.00 - 13.00 uur.

College 3: Kan een baby ook leren?
Iedereen is een baby geweest, maar hoe ziet de wereld van een baby er eigenlijk uit? Hoe ontwikkelt alles bij een baby? Dit is vaak moeilijk voor te stellen als je ouder bent.
Op 9 april van 12.00 - 13.00 uur.

College 4: Komt mijn schooltas ook in het museum?
Tijdens dit college wordt er verteld wat een museumcollectie allemaal omvat. Je komt te weten wat de meest bijzondere objecten van het Nationaal Onderwijsmuseum zijn en wat deze waard zijn.
Op 14 mei van 12.00 – 13.00 uur.

Lijkt dit jou leuk om bij te wonen? Koop één kaartje en je hebt toegang tot alle colleges. Aanmelden kan via de website waar ook meer informatie staat over de collegereeks.
Arnold Sitskoorn in Rood, wit & rosé Wijnwinkel
Expositie
datum: 2 februari t/m 4 juni 2017
locatie:

Rood, wit & rosé Wijnwinkel & wine bar
Voorstraat 227
3311 EP DORDRECHTArnold Sitskoorn is autodidact en al 24 jaar bezig met tekenen en schilderen. Zelf zegt hij over zijn werken:
In mijn werk ben ik geïnspireerd door de kruik- en flesvormen, die een schoonheid zijn door hun eenvoud. Door de beeldaspecten zo min mogelijk plasticiteit te geven en de juiste compositie, gaan de "flessen" hun identiteit verliezen, waardoor de beschouwer individueel er een eigen beeld van kan vormen. Niet alleen de compositie, maar zeker de textuur en de toon zijn belangrijke elementen in mijn werk en bepalen in grote maten de atmosfeer van het doek.
STRIJD! – heldhaftig verleden op schoolplaten
Expositie
datum: t/m medio juni 2017
locatie:

Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 97
Dordrecht


Meer info op website

In een prachtig monumentaal pand uit 1939, vlakbij het NS-station in Dordrecht, bevindt zich het Nationaal Onderwijsmuseum. Een museum in een bijzonder gebouw, met verrassende tentoonstellingen, maar vooral met heel veel persoonlijke verhalen. Onderwijs is immers van iedereen. Je eigen school herinner je tot in de details. De school, de schooltijd stelt iets voor in elke jeugd, in elk leven. Dat was toen, is nu en zal straks ook zo zijn.

Schoolplaten
Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft de grootste onderwijscollectie ter wereld, waaronder één van de grootste collecties schoolplaten ter wereld. Met de prachtige schoolplaten van Isings, Jetses en Rochussen kwamen de geschiedenislessen in het onderwijs tot leven. Ook nu nog worden ze gebruikt om het verleden in het onderwijs te verbeelden. Vanaf 9 juli tonen wij 100 van de mooiste platen uit binnen- en buitenland in de tentoonstelling STRIJD!.

STRIJD! - heldhaftig verleden op schoolplaten
Bezoek STRIJD! en geniet van kleurrijke en artistieke schoolplaten vol veldslagen, zeeslagen en politiek strijdtoneel uit binnen- en buitenland. Niet alleen heroïsche overwinningen, maar ook de strijd om het geloof, de arbeidersemancipatie en de strijd om de koloniën is op deze platen uit Nederland, Denemarken en Duitsland te zien. Door de platen uit verschillende landen met elkaar te vergelijken, blijkt dat ze óók iets zeggen over de manier waarop men aan het eind van de 19e en in de eerste helft van de vorige eeuw tegen de geschiedenis aankeek. Want die bloeddorstige Noorman die in 834 voor de poorten van Dorestad stond, werd in Scandinavië juist als patriottistische held en bevrijder gezien!
Thuis in de tijd van Simon van Gijn
Expositie
datum: 2017
locatie:

Huis Van Gijn
Nieuwe Haven 29-30
Dordrecht


Meer info op website

Wie was Simon van Gijn? Hoe zag Dordrecht er in zijn tijd uit? Waaruit bestaat de Atlas Van Gijn? Hoe zijn de interieurs van Van Gijn bewaard gebleven en gerestaureerd?

De interactieve tentoonstelling op de tweede verdieping van het museum geeft antwoord op deze vragen. Originele voorwerpen uit de collectie worden gecombineerd met film en multimedia.

Bezoekers raken hier nog meer ‘thuis in de tijd van Van Gijn’ op een actieve manier: door te bladeren in het schetsboek van Van Gijn, te grasduinen in honderden prenten uit de Atlas, of zelf een interieur samen te stellen.
WOUT VAN HEUSDEN - in het DORDRECHTS MUSEUM
Expositie
datum: 9 oktober 2016 t/m 7 mei 2017
locatie: Dordrechts Museum
Meer info op website

J.G. van Waardenberg, de schenker van de collectie grafische bladen van Wout van Heusden, woonde vlak bij de kunstenaar in Rotterdam Zuid. Een straat uit, een hoek om en hij was er. Als hij op bezoek ging, voerden ze in een achterkamer lange gesprekken over kunst. Af en toe kocht Van Waardenberg een werk en uiteindelijk omvatte de collectie zo’n zeventig bladen.

Hij had iets van een kluizenaar, die zijn huis en zijn stad niet uitkwam. Toch werd zijn werk uiteindelijk opgemerkt. In 1962 – op zeer late leeftijd dus – werd er in Boijmans-van Beuningen een retrospectieve tentoonstelling van zijn grafiek gehouden. En in de jaren daarna volgden solotentoonstellingen in de stedelijke musea van Groningen (1963), Leiden (1964), Den Haag (1970) en Haarlem (1982). Het was vooral zijn grafisch werk dat werd gewaardeerd, als schilder had Van Heusden veel minder succes.

Van Heusden kwam uit een arbeidersgezin. Hij was al jong bezeten van tekenen en schilderen, maar moest toch in de leer bij een huisschilder. Hij volgde daarom maar avondlessen aan de Rotterdamse kunstacademie, waar hij zich de grafische technieken eigen maakte. In zijn begintijd schilderde Van Heusden surrealistische onderwerpen en zijn grafiek sloot daar direct bij aan. Gaandeweg werd de ets en vooral de aquatint belangrijker in zijn oeuvre en de wereld die door hem werd afgebeeld werd eigenzinniger en ontoegankelijk. Hij werkte graag vanuit toevallige patronen, vlekken en oneffenheden, typisch een werkmethode van het surrealisme. Daarmee schiep hij een wereld van vreemde gestalten en vormen, fabeldieren en mythische figuren, scheepswrakken en apocalyptische landschappen.

Na zijn dood raakte Van Heusden is de vergetelheid. Hij had geen leerlingen, weinig contacten en hij hield zijn technische vindingen geheim. Werk van hem is zelfden meer te zien. Dat maakt deze presentatie voor velen een eerste kennismaking en een echte ontdekking.

Meer info op www.dordrechtsmuseum.nl

Open Werk Atelier & Mandalatekenen
Cursussen en workshops
datum: 22 december 2016 t/m 22 juni 2017
locatie: Kleurpunt - Grotekerksplein 1 Dordrecht
Meer info op website

Open Werk Atelier

Vind je het leuk om met anderen te tekenen, schilderen, kleuren, breien of bijvoorbeeld haken? Kom dan naar het Open Werk Atelier in het mooiste atelier van Dordrecht.

Atelier Grotekerksplein is gelegen op een prachtige plek met uitzicht op de Grote Kerk. 
Een plek waar je wordt geïnspireerd om aan de slag te gaan met je eigen werk en waar je hulp kunt krijgen op schilder-en tekengebied, maar ook op het gebied van textiele werkvormen.
De bedoeling is dat je je eigen werk en materialen meebrengt.

Voor koffie en thee en een ontspannen sfeer wordt gezorgd.

Kosten € 7,50 per keer
Tijd: 2 keer per maand op de donderdagmorgen van 10.00-13.00 uur  m.u.v. van juli en augustus.
Vanaf september wisselend op de donderdagmorgen en donderdagavond...

Voor exacte data, zie: www.jouwkleurpunt.nl

 

Workshops Mandalatekenen

Een mandala is een tekening in een cirkel. Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent "wiel" en staat symbool voor oneindigheid.
De mandala wordt gebruikt als middel tot bezinning, als hulpmiddel tot concentratieverhoging, als middel bij rituelen, voor ontspanning of als kunstzinnig element.

Wat vooral belangrijk is dat het zelf maken en kleuren in een cirkel heerlijk is om te doen doordat de oneindigheid van de cirkel een afgebakende ruimte is waar je je op dat moment bevindt.

We werken meestal met kleurpotlood op papier. Iedere maand hebben we een ander thema en/of techniek. Je hoeft niet te kunnen tekenen. Je wordt stap voor stap op weg geholpen.

De workshops worden iedere 4e donderdag van de maand gegeven m.u.v. juli en augustus.
Tijd: van 10.00-13.00 uur.

Kosten: € 25,- per keer, dit is incl. materialen, drinken en iets lekkers.
Je kunt ook een strippenkaart kopen van 5 keer. Deze kost € 100,- en is een jaar geldig.

Opgeven via mail .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Meer info op www.jouwkleurpunt.nl

Sjane de Haan
Grotekerksplein 1 - 3311 CC Dordrecht