Kunst- en Antiekmarkt
Nieuwkerksplein Dordrecht

Expositie
datum: vanaf 3 april
locatie: Nieuwkerksplein


Iedereen die van vintage, antiek, oude boeken of kunstspullen houdt is welkom.
De Kunst- en Antiekmarkt wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 14.00 uur zijn er optredens van een muzikant, singer-songwriter of band  bij het gezellige terras waar een hapje en een drankje verkrijgbaar zijn.

Komende markten:
​Zo 3 april 2022
​Zo 1 mei 2022
​Zo 5 juni 2022
​Zo 7 augustus 2022
Zo 4 september 2022
​Zo 2 oktober 2022

Michel Verhoef
met Behavior
in WG galerie

Expositie
datum: 12 november 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: WG galerie, Aardappelmarkt 15, Dordrecht
Meer info op website

De emotie lonkt en ligt op straat, en in de openbare ruimte. Ons gedrag, ons instinct is dan naar buiten gericht, naar de ander waar we ons mee verhouden, bewust of onbewust. Dit gedrag zegt iets over onszelf en lijkt universeel en daardoor zijn wij net als de ander een mens met herkenbare of onverwachte emoties.
Het vastleggen van het gedrag en emoties is via de straatfotografie het domein van Michel Verhoef. Deze vorm van fotografie gaat verder dan alleen de straat maar omvat ook de openbare ruimte waar de mens contact kan maken met zijn medemens.

Michel is autodidact en al ruim twintig jaar bezig met deze serieuze vorm van fotografie, maar daarvoor sinds kinds af aan is hij altijd al bezig geweest met fotografie in zijn vrije tijd. Zijn stijl is esthetisch gedreven en hij zit liefst dicht op het onderwerp zonder zichzelf in de scene te mengen, en hierdoor het menselijk gedrag puur te laten.  
Het gedrag is soms ingetogen met een klein gebaar, een micro emotie, maar kan ook een groot gebaar zijn waarbij de omgeving nadrukkelijker aanwezig is. De beelden roepen soms vragen op door een zekere gelaagdheid en zijn soms voor meerdere uitleg vatbaar.

Door ieder beeld van een titel te voorzien geeft hij aan hoe hij zelf naar het beeld heeft gekeken maar is zich ervan bewust dat u hier een andere invulling aan kunt geven. De titels zijn altijd in het engels doordat de beelden ook internationaal gedeeld worden op de sociale media.

De gefotografeerde beelden zijn uiteraard altijd een momentopname maar zijn zodanig gekozen dat het, in vakjargon, beslissende momenten zijn. De uitvinder hiervan “the decisive moment” was de fransman Henri Cartier Bresson. Door toevoeging van de micro-emotie en een sociaal/documentair aspect probeert Michel het decisive moment verder uit te buiten. De bekende, nog levende, engelse straatfotograaf Martin Parr is ook een belangrijke inspriratiebron die in zijn fotografie vooral sociale klassen enigszins op de hak neemt.

Rondleiding voor blinden en slechtzienden
in Huis Van Gijn

Expositie
datum: 17/9 & 19/11
locatie: Huis Van Gijn, Nieuwe Haven 30, Dordrecht
Meer info op website

In Huis Van Gijn zijn al je zintuigen op bezoek in de 19de eeuw. Je hoort de bel voor de bediening, je ruikt de specerijen in de keuken, je voelt de luxe stof van de avondjurk van de vrouw des huizes. Loop door de marmeren gang naar de eetkamer met decoratieve houten wandbekleding, ervaar de ruimte van de grote ontvangstzaal en sta zelf achter het keukenfornuis. Een bezoek aan Huis Van Gijn stelt al je zintuigen op scherp.

Door middel van geuren, voorwerpen, geluiden en verhalen komt het huis tot leven. Onder leiding van een rondleider bezoek je in een kleine groep de verschillende kamers met ieder hun eigen sfeer.

De rondleiding is in samenwerking met Stichting Kubes ontwikkeld.

Mandalatekenen
bij Kleurpunt

Workshops
datum: 30 juni t/m 29 dec 2022
locatie: Kleurpunt, Grotekerksplein 1c Dordrecht
Meer info op website

Het woord “Mandala” stamt uit de klassieke Indiase taal, het Sanskriet en betekent “cirkel “of “wiel”.

De cirkel bestaat bij de gratie van het middelpunt, hoewel dat middelpunt niet altijd zichtbaar hoeft te zijn. De cirkel is een belangrijk religieus symbool. Het centrum staat voor God, de ene, de oorsprong, de kern, het geheime, het centrum van alle natuurverschijnselen. Onze wereld speelt zich af op de omtrek die gedefinieerd wordt door zijn afstand van de oorsprong. Alles in het universum, en dus ook in ons leven, draait om een bepaalde kern, het middelpunt.

De Mandala komt in bijna  alle culturen/religies voor, o.a.: in Boeddhistische kloosters, in moskeeën van de Islam, in kerken en kathedralen van de Christelijke cultuur. Aboriginals, Indianen en monniken maken tijdelijke mandala’s in de aarde. De Mandala wordt gebruikt als middel tot bezinning, als hulpmiddel tot concentratieverhoging, als middel bij rituelen, voor ontspanning of als kunstzinnig element.

De gedachte achter de mandala als therapievorm is dat tekenen in een cirkel mensen helpt om kontakt te maken met hun eigen kern. En wat vooral belangrijk is, is dat tekenen en kleuren in een cirkel gewoon heerlijk is om te doen, doordat de oneindigheid van de cirkel een afgebakende ruimte is waarin je je op dat moment bevindt.

Data en thema’s

De reguliere teken- en schildercursussen voor kinderen is per 1 januari 2021 gestopt.
Voor kinderen zijn er op dit moment nog mandalaworkshops iedere laatste donderdag van de maand. Evenals voor volwassenenen.

Voor volwassenen zijn er ook nog een aantal losse workshops gepland.

Het gaat in mijn lessen in eerste instantie niet om het maken van de perfecte tekening of schilderij. Het gaat meer om de ervaring dan om het resultaat. Plezier beleven aan tekenen/schilderen en de vele mogelijkheden ontdekken is het belangrijkste.

Tekenen of schilderen geeft cursisten de kans om zich creatief te uiten, gevoelens, ervaringen en ideeën om te zetten in beelden.

Kleurpunt biedt cursisten laagdrempelige opdrachten waar een ieder mee uit de voeten kan.

Kijk rustig rond op de website.  Als je vragen hebt kun je contact opnemen via het contactformulier.

Sjane de Haan

2022

 • 30 juni Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 3 juli Kunstrondje, tevens Gluren  bij de buren met 3 x een  muzikaal optreden van Konraad den Boef
 • 7 aug. Kunstrondje 12.00-17.00
 • 4 sept. Kunstrondje  12.00-17.00
 • 29 sept. Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 2 okt. Kunstrondje 12.00--17.00
 • 27 okt. Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 6 nov. Kunstrondje  12.00-17.00
 • 24 nov. Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 4 dec. Kunstrondje 12.00-17.00
 • 22 of 29 dec. in overleg Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00

  Wijzigingen voorbehouden 

Contact
Je kunt mij bereiken via onderstaande gegevens.
E.: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
T.: 078 – 6136301 06 -11887176

Het atelier is iedere 1e zondag van de maand te bezoeken tijdens Kunstrondje Dordt of op afspraak. Wil je mij volgen op de sociale media ? Like dan mijn Facebookpagina of volg mij op LinkedIn
Als je je kind wilt aanmelden voor de kindercursus klikt u dan hier.
Wil je meedoen met een workshop of wil je meer informatie klik dan hier.

Jonge reizigers in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


 Voor kinderen is er veel te ontdekken in Wanderlust. Bewonder samen de schilderijen en tekeningen van landen ver en dichtbij. Ga op reis met de Wanderlust Wereldkaart of doe mee met een van onze gezellige familieactiviteiten.

Wanderlust Doeblad

Vouw de kaart open en reis in de voetsporen van de Nederlandse schilders in de 19de eeuw de wereld over. Waar wil jij naartoe? 

Haal een Wanderlust Wereldkaart op bij de bezoekersbalie in de hal of aan het begin van de tentoonstelling.

Activiteiten voor kinderen
Tijdens Wanderlust worden er regelmatig kinderactiviteiten georganiseerd in de vakanties, zoals voorleesfeestjes en peutertours.
Houd onze activiteitenagenda in de gaten. Zien & doen

Thuis op reis Op reis vanaf de bank?
Dat kan ook! Ontdek de wereld van de 19de eeuwse schilders met deze interactieve wereldkaart vol leuke maakopdrachten.

Watamula in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


Actuele kunst over reisdrift
De tentoonstelling Wanderlust – Watamula laat actuele kunst zien over reislust en expansiedrift, ten goede en ten kwade. Zes kunstenaars, die elk op hun eigen manier verbonden zijn aan Nederland, verbeelden een zoektocht over de grens, met gevoel voor schoonheid, maar ook met een open oog voor sporen van vernietiging. Zij nemen ons mee naar de horizon, leggen verborgen wortels bloot en zoomen in op het rijke weefsel van culturen.

De kunstenaars:
 • Kevin Osepa (Willemstad, Curaçao, 1994)
 • Hans Broek (Veenendaal, 1965)
 • Amjad Hashem (Damascus, Syrië, 1982)
 • Inge Meijer (Beverwijk, 1986)
 • Charlotte Schleiffert (Tilburg, 1967)
 • Jennifer Tee (Amsterdam, 1973)

Wanderlust in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900
De negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst is geliefd vanwege de prachtige verbeelding van ons land. Minder bekend is dat veel schilders graag het buitenland opzochten, en er veel meer gereisd werd dan gedacht. Deze tentoonstelling volgt Nederlandse kunstenaars op hun pad: een eeuw lang verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen. Deze langverwachte tentoonstelling toont meer dan 100 werken van beroemde kunstenaar zoals Abraham Teerlink, Antoine Sminck Pitloo en Jozef August Knip, maar ook vergeten kunstenaars als Raden Saleh, Elisabeth Koning en Betzy Berg krijgen een bijzondere plek.

Tijdens de rondleiding "Ik reis dus ik ben" dwalen bezoekers kriskras door de tentoonstelling Wanderlust. Onderweg wordt er bij diverse kunstwerken stilgestaan en gesproken over de veranderende betekenis van reizen door de eeuwen heen. Onder leiding van een gids gaan bezoekers in gesprek over wat er te zien is en via persoonlijke verhalen worden inzichten van verschillende denkers tegen het licht gehouden.

Datum: Elke 2e en 4e zondag in de maand vanaf zondag 24 juli (behalve op 25 december)

Wat: "Ik reis dus ik ben"
Wanneer: Elke 2e en 4e zondag van de maand
Hoe laat: 15:30-16:30 uur
Prijs: €5,- excl. museumentree

* Maximaal aantal deelnemers is 15. Er is geen rondleiding op 25 december 2022.

Reserveer tickets

De Scheffer 2022 in
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 22 mei 2022 – 16 okt. 2022
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


Niek Hendrix heeft de nationale kunstprijs De Scheffer 2022 gewonnen. Dat is zondag 22 mei bekendgemaakt in het Dordrechts Museum. De Scheffer stimuleert talentvolle beeldend kunstenaars, tot en met 35 jaar, die een accent leggen op de schilderkunst.

Hendrix overtuigde de jury door de spectaculaire en betekenisvolle kleurenrijkdom in een schilderij vol vogels van allerlei pluimage, een doek waarmee hij uit de lijst treedt. Hij bouwde een ruimtelijke installatie als uiterst verfijnd reclamebord voor de kunstgeschiedenis, de actuele kunst en onze wereld vol kleurnuances.

De Scheffer wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Vereniging Dordrechts Museum en bestaat uit een aankoop van een werk en een tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Eerdere winnaars zijn Susanna Inglada (2019), Raquel van Haver (2017) en Joost Krijnen (2015).

Dit jaar werden Afra Eisma, Niek Hendrix en Sam Hersbach genomineerd. Zij hebben alle drie nieuw werk gemaakt voor de tentoonstelling. Daarmee biedt De Scheffer in 2022 voor het eerst een driedubbel podium aan de schilderkunst.

De jury bestond uit Wilma Sütö (conservator Dordrechts Museum), Paul van Eerden (kunstenaar), Susanna Inglada (winnaar 2019) en Mirjam Westen (conservator Museum Arnhem), met als voorzitter Neeltje Mooij (Vereniging Dordrechts Museum).

Vanaf vandaag is werk van winnaar Niek Hendrix en genomineerden Afra Eisma en Sam Hersbach te bewonderen in het Dordrechts Museum. De tentoonstelling loopt t/m 16 oktober 2022. Iedereen kan stemmen: tegen het eind van de tentoonstelling wordt ook de publieksfavoriet bekendgemaakt.

Over het werk van winnaar Niek Hendrix

Niek Hendrix schildert met oog voor de kunstgeschiedenis. Beelden van grote meesters komen bij hem terug in een hyperactuele gedaante. Dit zijn nooit één-op-één-kopieën; wel een openlijk eerbetoon aan voorgangers. Hij heeft een topwerk uit het museum naar zijn hand gezet. De plafondschildering vol bonte vogels van Abraham Busschop uit 1708, te zien in de vaste collectie, staat nu in het licht van de regenboog. Welke vogel heeft de mooiste veren? Bij Hendrix baden ze allemaal in een douche van kleuren; een douche van diversiteit.

Hendrix plaatst zich ambitieus in de traditie, zegt de jury. ‘Oude en nieuwe kunst komen samen op een mooie en ook melancholieke manier; een spel met het vervliegen van de tijd. Dit werk is rijk aan ideeën, maar ook oogstrelend. Hendrix heeft het risico genomen uit de lijst te treden. Hij slaat met glans zijn vleugels uit.’

Over het werk van de genomineerden

Van keramiek tot wandtapijt. Bij Afra Eisma komen allerlei media samen, maar ze begint met schetsen in waterverf. De figuren in haar werk hebben hierdoor steeds een schilderachtig karakter. Zelfs in haar wandtapijten zie je kleuren en figuren in elkaar overvloeien. Zoals verf kan stromen, stromen ook gevoelens en gedachten: haar schepseltjes hebben een sterke uitstraling.

De jury noemt Eisma's werk een betoverende mix van media, waarin alles met elkaar samenhangt: ‘Het kleine versmelt met het grote. Menselijke verlangens groeien uit tot kosmische visioenen, met kleine monsters en de maan als spiegel van de ziel.’

Sam Hersbach combineert kant-en-klare verf met zelfgemaakte pigmenten. Zijn veelkleurige schilderijen hebben veel weg van hallucinaties. Alles krimpt of dijt reusachtig uit. Hij grijpt door de tijd, wisselt tussen heden en verleden, zet maat en schaal in beweging. Fantasiefiguren zoals levendige drones en gigavlinders dwalen rond naast historische figuren: een ode aan Cornelia Scheffer-Lamme. Zij was (fijn)schilder in de 19de eeuw en moeder van de beroemde Ary Scheffer.

Zijn losse handschrift is kenmerkend, vindt de jury, het is alsof hij improviseert. ‘Hersbach voert zijn ideeën uit met bedrieglijk gemak. Het is spannend zijn hand te volgen, de gang van verf op doek; de contouren van zijn figuren. Er groeit een surreëel verhaal over werelden vol tegenstrijdigheden; oerkracht en verbeeldingsmacht.’

Richard van den Dool in
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 5 juni 2022 – 13 november 2022
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

De expositie wordt voor veel bezoekers een eerste kennismaking met zijn werk. Want al schildert Van den Dool al sinds het begin van de jaren zeventig, exposeren deed hij lange tijd niet of nauwelijks. Zijn schilderijen laten zich het best omschrijven als landschappen die niet bestaan. Luchtspiegelingen op het grensvlak van realiteit en verbeelding.

Een expositie met werk van Richard van den Dool stond al langer op het verlanglijstje van het Dordrechts Museum. Van den Dool woont en werkt al tientallen jaren in Dordrecht en is altijd nauw bij het museum betrokken. Een tentoonstelling liet echter op zich wachten. Van den Dool houdt zijn werk graag om zich heen. Hij werkt lang aan zijn schilderijen, maanden, soms jaren. Steeds weer verandert hij iets, tot het goed is.

De thematiek, of beter gezegd de aanleiding om te schilderen is bij hem altijd dezelfde, de natuur verveelt hem nooit. Motieven voor schilderijen vindt hij dicht bij huis: bij de rivier, die voor zijn huis stroomt, of in de tuin, waar hij elke dag een paar keer doorheen loopt van en naar zijn atelier. In de tentoonstelling nemen op de tuin geïnspireerde schilderijen een belangrijke plaats in. Soms zijn stammen, takken of bladeren te herkennen, soms zie je louter kleur, in kleine beweeglijke vlekjes en streepjes op het doek gezet, laag over laag, waardoor een sterke dieptewerking ontstaat.

Van den Dools schilderijen (ruim 60 werken) laten de bezoeker naar buiten kijken, naar zomerse, dansende lichtvlekken op het gras of twinkelende reflecties op het water. Van den Dool werkt niet rechtstreeks naar de natuur, toch heeft kijken naar zijn schilderijen iets van buiten zijn in de natuur. Het zijn landschappen waarin de natuur onmiskenbaar ademt.

De tentoonstelling 'Richard van den Dool – Schilderijen' is te zien van 5 juni t/m 13 november 2022.