KUNST&VORM tijdens de open monumentendagen
Expositie
datum: 9 en 10 september 2017
locatie:

Kunst & Vorm
Gravenstraat 31
3311BC Dordrecht


Meer info op website

Agenda puntje KUNST & VORM tijdens de open monumentendagen Dordrecht 9 - 10 september geopend met de expositie Boeren-burgers en buitenlui.

Verwacht dit jaar Els van Teeffelen - Jolanda Vermeulen - Willem van Hest -
SUMMER SALE !!!!!
Evenement
datum: Zondag 2 juli 2017
locatie:

Kunst & Vorm
Gravenstraat 31
3311BC Dordrecht


Meer info op website

Zondag 2 juli is het Kunstrondje Dordt, de laatste kans voor de zomersluiting nog met het voordeel van de Summer Sale.

Afbeelding: Cees van Bohemen
DE 22e DORDTSE BOEKENMARKT
Evenement
datum: zondag 2 juli 2017
locatie: De Dordtse historische binnenstad
Meer info op website

Elk jaar, op de eerste zondag van juli, wordt in de historische binnenstad de Dordtse Boekenmarkt gehouden. Nu al weer de tweeëntwintigste. Met bijna 550 kramen is dit de grootste boekenmarkt van Holland. De aangename afwisseling van professionele boekenkramen, gastvrije horeca en een aantrekkelijk nevenprogramma van muziek en literatuur in een prachtig decor trekt elk jaar weer zo’n 80.000 bezoekers.
Opening zaterdag 1 juli om 17 uur Face to Face in Pictura
Expositie
datum: 1 juli t/m 6 augustus 2017
locatie:

Pictura
Voorstraat 190
Dordrecht


Deze tentoonstelling is geheel gewijd aan het portret. Zeven Picturianen laten zien hoe zij dit brede thema invullen. U bent van harte uitgenodigd op de opening op zaterdag 1 juli om 17uur. De tentoonstelling zal op een bijzondere manier geopend worden door een performance van Maarten en Marije Mooren.

Jan Barel
Sinds 2005 werkt Barel aan de ontwikkeling van de portretreeks ‘De compositie van Veronica’.
De schilderijen in deze reeks zijn gebaseerd op foto’s die Veronica A. vanuit haar woonplaats Barcelona naar Barel stuurde.

Evelien de Jong
De kunst van de Jong is groots, uitbundig, grenzeloos en tegelijkertijd ook heel intiem. In haar werk speelt zijzelf een grote rol. Ze is ‘The Artist’,‘MOM’, maar bijvoorbeeld ook ‘actievoerder’.

Astrid de Pauw
Lijnen en kleuren in het werk van de Pauw worden over elkaar gezet en weer weggeveegd of weggekrast. Sporen van oude lijnen vormen een startpunt voor nieuwe pogingen de juiste lijn te vangen. Hierdoor vormt zich een beeld waarin de ontstaansgeschiedenis van de tekeningen zichtbaar blijft.

Barbara Kruyt
Haar hele schildersleven is Kruyt gefascineerd door het portret. Nu richt die aantrekking zich meer op bijzondere mensentypen en op het uitbeelden van emoties in het gezicht. Van een vrije en kleurrijke manier van schilderen is haar werk over de jaren steeds stiller en fijner geworden.

Hans Kok
Eind jaren negentig ging Kok meer figuratief werken en gebruikte daarvoor zijn eigen foto’s. Destijds werd dat een vrij karikaturale serie. Pas in 2010 is hij er een project van gaan maken: bestaande mensen, familie, vrienden etc, allen lachend.

Céline Schroeder
Schroeder neemt de betoverende wereld van de media als uitgangspunt, vooral de modetijdschriften en het internet. Het is een spel met cliché-beelden uit onze massacultuur. Ze vervreemdt iets, verandert het, ontdoet het van zijn oude context en legt het dan terug.

Ad Wesseling
De portretten die Wesseling maakt zijn gebaseerd op foto’s uit kranten en tijdschriften. Foto’s van mensen die hem intrigeren, opvallen door houding en lading. Hij schildert de koppen in zwart/wit met een steunkleur in de omgeving of de kleding.

 

Pictura geopend wo t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur.

GALERIE KLEUR, galerie aan huis: feestelijke heropening op maandag 5 juni (opening verschoven naar 2e Pinksterdag, 1e Pinksterdag gesloten).
Expositie
datum: 5 juni 2017
locatie:

Galerie Kleur
Cornelis van Beverenstraat 3
Dordrecht


Meer info op website

Marita ter Hark in haar atelier: Galerie KLEUR aan huis aan de Cornelis van Beverenstraat. Een half jaar rust heeft haar goed gedaan. “ik heb het afscheid van de galerie aan het Steegoversloot na ruim 30 jaar als best moeilijk ervaren, maar nu de druk er af is, heb ik weer veel meer plezier in het schilderen. En daar gaat het uiteindelijk om”.  Het afscheid van het Steegoversloot was een natuurlijk verlopend proces.

Daar kwam nog bij dat vriendin en collega Andrea van Hoofstadt besloot om te gaan verhuizen naar Breda. “Je gaat je dan nadenken over de vraag hoe je je leven verder wilt gaan invullen. Je hebt je gezin, je partner en je kinderen en kleinkinderen roepen ook om aandacht en liefde. Je wilt meer gaan reizen maar toch ook weer gaan schilderen zonder het moeten runnen van een galerie. Ik denk dat ik nu, na dat half jaar retraite, weer een goed evenwicht heb gevonden”.

Galerie KLEUR gaat weer open maar dan als Galerie aan huis. Niet meer een kunstwinkel maar meer een huiskamer met veel kunst in een prachtig huis in de 19eeuwse schil. Marita heeft het afgelopen halfjaar niet alleen besteed aan nadenken over hoe nu verder maar vooral ook aan schilderen, vrij schilderen zonder de druk van de commerciële buitenwereld. Schilderen zonder de druk van de markt, zonder te willen toegeven aan wat die markt vraagt.

“Natuurlijk laat ik die unieke papier-mâché objecten zien, zo vrolijk en kleurrijk. En die herkenbare schilderijen, grote vrouwenfiguren, geschilderd tegen een bijna doorzichtig witte ondergrond. Maar de laatste tijd schilder ik vooral ook heel veel bloemenschilderijen, niet helemaal figuratief maar half abstract met bladeren in spannende kleurfacetten. Van klein tot heel groot, wel zo’n twee bij twee meter. Je hebt dan wel een grote en hoge muur nodig om zo’n schilderij tot zijn recht te laten komen. In de galerie, met een hoogte van 3 meter zestig, is dat heel goed te zien!”

“U vindt Galerie KLEUR, galerie aan huis, aan de Cornelis van Beverenstraat nummer 3. Open op afspraak en tijdens het Kunstrondje Dordt op de eerste zondag van de maand. Altijd eerst even bellen, want we zijn vaak weg”

Tot ziens in KLEUR!
Marita ter Hark, tel.: 06-16786367

www.galeriekleur.nl

Open Werk Atelier
Workshops
datum: 4 en 11 mei, 15 en 29 juni 2017
locatie:

atelier:
Grotekerksplein 1C


Meer info op website

Kom je er niet aan toe om  thuis je creativiteit te ontwikkelen? Vind je het fijn om samen met anderen aan de slag te gaan? Wil je geïnspireerd worden of heb je af en toe hulp nodig? Dan is dit misschien iets voor jou?

Tijd: Wisselend op de donderdagmorgen of donderdagavond
Kosten: € 7,50
2017:
04 mei van 10.00-13.00
11 mei van 19.00-22.00
15 juni van 19.00-22.00
29 juni van 10.00-13.00
Antiek- kunst- en brocantemarkt bij de Nieuwkerk
Evenement
datum: april t/m augustus 2017 iedere 1e zondag van de maand
locatie: Nieuwmarkt

Bij de Nieuwkerk worden de maandelijkse antiekmarkten georganiseerd.

Zo’n 40 standhouders hebben hun kramen met brocante, kunst en antiek staan op het Nieuwkerksplein, aangevuld met een fantastische cateraar, terras en een podium waarop voor alle markten een passend stukje muziek zal worden ingepland.

De antiekmarkt op het Nieuwkerksplein worden in de zomermaanden iedere eerste zondag van de maand gehouden. Alleen niet op de eerste zondag van juli, omdat dan de Boekenmarkt plaatvindt. De markten vallen samen met het Kunstrondje Dordt.

De markt wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 14.00 uur zijn er optredens van een muzikant, singer-songwriter of band  bij het gezellige terras van Chef en Sloof, waar een hapje en een drankje verkrijgbaar zijn.

Dit heilzaam toezigt - 200 jaar onderwijsverslag
Evenement
datum: 1 april tot en met 30 september 2017
locatie:

Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht


Meer info op website

Hoe gaat het in de Nederlandse klaslokalen?
Wat gebeurt er op universiteiten en hogescholen?
Hoe goed leren kinderen rekenen en schrijven?
Wat kan een goede meester of juf voor een kind betekenen?

Kortom, wat is de staat van het onderwijs?

Deze en nog veel meer vragen worden al twee eeuwen lang beantwoord in het onderwijsverslag. De tentoonstelling ‘Dit heilzaam toezigt’ reist door tweehonderd jaar onderwijsverslagen: verschillende thema’s en verhalen worden toegelicht en geven een kijkje in de wereld die schuilgaat achter het jaarlijkse verslag.
Aert Schouman en de verbeelding van de natuur in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 19 februari 2017 t/m 17 september 2017
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Het mooiste werk van dierenschilder Aert Schouman (1710-1792) komt samen in een feestelijke tentoonstelling voor kunst- en natuurliefhebbers.

Absoluut hoogtepunt vormt de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch met daarop zijn bijzondere dierenverzameling. Deze ‘kamer in het rond’ is onlangs gerestaureerd en straks in het Dordrechts Museum nog één keer te bewonderen, voordat ze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verdwijnt.

Paradijselijk genieten van 18 de- eeuwse flora en fauna
Met stukken uit musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland laat de tentoonstelling het paradijs van Schouman zien vol inheemse en exotische dieren. Vooral zijn werken met schitterende vogels spreken tot de verbeelding. Schouman tekende bovendien de buitenplaatsen en tuinen die zijn rijke opdrachtgevers als aardse paradijzen lieten aanleggen.

Activiteiten voor kinderen & families
Een koninklijk paradijs wordt een kleurrijke tentoonstelling. De bijzondere vogels en dieren zullen zowel jong als oud aanspreken. In een speciaal onderzoeksatelier kunnen kinderen straks zelf aan de slag; de natuur natekenen als een echte 18de-eeuwse onderzoeker of een bijzonder koninklijk behang ontwerpen.

Koningin Máxima opent op 18 februari 2017 de tentoonstelling Een koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur.
Daarmee krijgt niet alleen de tentoonstelling maar ook het jubileumjaar van het Dordrechts Museum een extra feestelijke start. De tentoonstelling, met als hoogtepunt een complete kamerbeschildering uit Paleis Huis ten Bosch, is te zien van 19 februari t/m 17 september 2017. Let wel; de opening is alleen toegankelijk voor genodigden. Vanaf 19 februari is de tentoonstelling voor iedereen te zien.

Samenwerking
Naast de behangsels uit Huis ten Bosch is er meer vorstelijke kunst te bewonderen in Een Koninklijk paradijs. De expositie komt dan ook mede tot stand dankzij de inbreng van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag. Andere samenwerkingspartners zijn het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Vogelbescherming Nederland, Rijksmuseum Twenthe en tal van museale en particuliere bruikleengevers in binnen- en buitenland.
Dordrechts Museum: ontdek het Dordrecht van Schouman met een Stadswandeling
Evenement
datum: 19 februari t/m 17 september 2017
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Aert Schouman (1710-1792) is de belangrijkste Hollandse schilder van dieren en decoratieve stukken uit de 18de eeuw. Hij woonde en werkte ook in andere plaatsen, maar in zijn geboorteplaats herinnert veel aan hem.

Vroeger hingen de statige huizen vol met zijn werk. Het meeste daarvan is weg, maar de stad ademt nog de sfeer van de 18de eeuw.

Ervaar het Dordrecht van Schouman en wandel langs de bijzondere plekken uit het leven van de schilder in de prachtige oude binnenstad. U kunt de wandeling als flyer meenemen in het museum.
Thuis in de tijd van Simon van Gijn
Expositie
datum: 2017
locatie:

Huis Van Gijn
Nieuwe Haven 29-30
Dordrecht


Meer info op website

Wie was Simon van Gijn? Hoe zag Dordrecht er in zijn tijd uit? Waaruit bestaat de Atlas Van Gijn? Hoe zijn de interieurs van Van Gijn bewaard gebleven en gerestaureerd?

De interactieve tentoonstelling op de tweede verdieping van het museum geeft antwoord op deze vragen. Originele voorwerpen uit de collectie worden gecombineerd met film en multimedia.

Bezoekers raken hier nog meer ‘thuis in de tijd van Van Gijn’ op een actieve manier: door te bladeren in het schetsboek van Van Gijn, te grasduinen in honderden prenten uit de Atlas, of zelf een interieur samen te stellen.