Beweging bij WG galerie
Expositie
datum: 3 maart t/m 29 april 2018
locatie:

WG galerie
Aardappelmarkt 15
Dordrecht


Beweging | Dorus Brekelmans

Zijn schilderijen zijn figuratief, vaak is realisme de basis van zijn doeken. Toch is Brekelmans niet zozeer een realist maar eerder een impressionist te noemen. De kunstenaar werkt afwisselend in acrylverf of olieverf op doek of paneel, de formaten van zijn schilderijen variëren van klein tot groot. De materiaalkeuze is vaak afhankelijk van het onderwerp van zijn schilderijen. De verf wordt spontaan en soms expressief met penselen of met het paletmes aangebracht. Door zijn kenmerkende schilderijstijl ogen zijn schilderijen dynamisch. Zijn kleurpalet is overwegend helder te noemen. Dorus klampt zich niet vast aan steeds hetzelfde thema maar werkt aan uiteenlopende onderwerpen. Terugkerende thema’s zijn bijvoorbeeld mensen, kinderen, dieren, strand en zee, beweging, stilleven, dans, sport en portret.
DOOR Dordrecht Agenda
Expositie
datum: maart 2018
locatie:

DOOR Dordrecht
Voorstraat 142-144
Dordrecht


Meer info op website

Maart 2018
  2: Goochelshow o.l.v. Magic Manoah: Vr 16:30
  2: DOOR Open Podium: Theater Impro avond: Vr 20:00
  3: B.A.R. #5 : Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie + Spoken Word: Za 20:00
  4: Opening tentoonstelling 'Another Dimension' van Ultramarinde: Zo 17:00
  8: Social Sketch: Do 19:00
  9: DOOR Open Podium: Emily & The Young Ones + Coen Teeuwen: Vr 20:00
10: Club d'OR: Analog Kitchen - Lorenzo Foort - Diana Plays Louder: Za 21:00
14: Haak en brei cafe: Wo 12:00
16: DOOR Open Podium Woordkunst: Het hartst van de zin: Vr 20:00
17: HI-5 Rhythm&Blues Live: Za 20:00
18: Hoppa Hoppa Tralala Pannenkoekendinershow: Zo 14:00
18: The Grand Astoria - ism DOOR Dordrecht: Zo 20:30 - Popcentrale
22: Mens erger je niet!: Do 19:00
22: Bobby Kinghe presenteert: Kristen (PL): Do 20:00
23: Alcuna Wilds (UK/NL) + Timber: Vr 20:00
24: SKAvuiten: Za 20:00
28: Haak en brei cafe: Wo 12:00
29: Spaghetti + Western: Do 19:00
30: Luka + Banner.: Vr 19:00
31: Barretocht '18: 31 maart - 1 april
31: De Barre Tocht 2018: Za 23:00:
Outsider Art Expositie in Galerie Via Lumina
Expositie
datum: 4 februari t/m 31 maart 2018
locatie:

Stichting Via Lumina
Voorstraat 152
Dordrecht


Zondag 4 februari om 15.00 uur is er in de galerie een feestelijke opening van een nieuwe tentoonstelling van bijzondere werken van Norbert de Jong en Michiel Bottenberg.

 

Norbert de Jong (Heerlen, 1965) is autodidact. Hij schildert sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. Zijn werk is expressief en figuratief en moeilijk in een ‘hokje’ te vatten. In zijn schilderijen figureren allerlei wezens, die met elkaar communiceren. Soms lijken ze te dansen, soms te vechten, soms weet je niet precies wat ze doen. Maar dat er iets gaande is, is zeker. Daarom vertegenwoordigt zijn werk een heel speciale droomwereld. Norbert werkt niet vanuit een van tevoren bedacht concept, maar intuïtief. Bij Norbert is schilderen op alle fronten: uitvinden. Zijn werk is voortdurend in ontwikkeling en zijn zoektocht is nog lang niet afgelopen. De bruisende schilderijen en tekeningen bevestigen dat. Ze maken nieuwsgierig naar wat volgt.

Michiel Bottenberg (’s Gravendeel 1977) maakt kunst omdat hij zijn talenten kan benutten, er van tot rust komt, en het voldoening geeft als hij kan vormgeven wat hij in zijn hoofd heeft. Michiel brengt zeer veel tijd door achter zijn pc en bedenkt en maakt steeds weer andere animaties, afbeeldingen en filmpjes. Wiskunde, geometrische figuren, (abstracte) in elkaar passende vormen, ruimte en kleurgebruik kan hij op de pc vormgeven. Eerst heel eenvoudig, voorzichtig, primitief, jaren later met veel meer ontwikkeling en ingewikkelde figuren. Hij maakt fractals (zich in zichzelf herhaalde vormen) door middel van spiegelen, roteren, schalen, transleren e.d. en zo ontstaan er afbeeldingen die hij naar eigen inzicht kan maken. Michiel experimenteert graag met de 3D-printer en ervaart dat zijn denkbeelden zich in de werkelijkheid kunnen manifesteren, driedimensionaal. Hij maakt kubussen, metatron’s (regelmatige veelvlakken) e.d. Deze kunstvorm heet computergraphics.

Johan van Oord in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 29 januari t/m 27 mei 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Het Dordrechts Museum heeft zijn presentatie hedendaagse kunst vernieuwd. In aanloop naar De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling is een kleine expositie samengesteld met en rond het werk van Johan van Oord. Tot en met 27 mei is een keuze uit zijn werk te zien samen met enkele ‘verwante’ werken uit de collectie van het museum.

Johan van Oord (Werkendam, 1950) schildert vanaf het midden van de jaren tachtig composities. Daarin jongleert hij met eenvoudige motieven, net zo lang tot hij een evenwicht vindt. Eenmaal in balans varieert hij een compositie met kleur, formaat en materiaal. Zo ontstaan, vaak over een reeks van jaren, series kleinere en grotere werken die tot één familie horen. Vanwege de kleur gebruikt Van Oord bij een aantal recente werken chocolade. Het blijkt een wonderbaarlijk geschikt materiaal om mee te schilderen.

Naast Johan van Oord toont de expositie werk van onder andere René Daniëls, Han Schuil, Jan Andriesse en Toon Verhoef. Ook zijn er enkele nieuwe aanwinsten van het museum te zien van Ben Akkerman, Evi Vingerling, Bram Bogart en Ton van Summeren.

De presentatie vormt een opmaat voor De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling, een grote expositie die op 1 juli opent en waarin de rol van de hedendaagse schilderkunst zowel wordt onderzocht als gevierd.

RaQuel van Haver in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 31 oktober 2017 t/m 15 april 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

De Amsterdamse kunstenaar RaQuel van Haver heeft De Scheffer 2017 gewonnen. Dit is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs van de Vereniging Dordrechts Museum (VDM) voor jonge beeldend kunstenaars. De prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een expositie in het Dordrechts Museum. Het donkere, rauwe en energieke werk van RaQuel van Haver is daar vanaf 31 oktober te bewonderen. Naast de solotentoonstelling van RaQuel van Haver opent het Dordrechts Museum tegelijkertijd een overzichtstentoonstelling waar voorgaande winnaars van De Scheffer te zien zijn.

RaQuel van Haver (1989, Bogota, Colombia) is in 2012 afgestudeerd aan de HKU in Utrecht afdeling Fine Arts. In 2012, 2013 en 2016 werd zij genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Ze exposeerde al menigmaal in binnen- en buitenland. Van Havers schilderijen bieden snapshots van het dagelijkse leven in Amsterdam Zuid-Oost of vergelijkbare plaatsen waar de kunstenaar eerder werkte. Haar schilderijen zijn vaak monumentaal.

De inzendingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit: Maria Schnyder, conservator De Pont museum Tilburg, Gerrit Willems, conservator moderne en hedendaagse kunst Dordrechts Museum, Ton Kraayeveld, beeldend kunstenaar en Ada van de Vijver – Hobijn, beeldend kunstenaar.

De jury was geraakt door de authenticiteit en de volwassen attitude van de pas 28-jarige kunstenaar en motiveert haar keuze als volgt: “Het werk van RaQuel van Haver is in alles een reactie op de buitenwereld. De wereld waarin ze verkeert en waarmee zij zich als persoon verbonden voelt. Kolossaal opgebouwde doeken, reliëfs zwaar van teer en touw en verf, met grote figuren die uit die verf naar voren komen. Prostituees in de drinkhallen in Zimbabwe, straatjeugd in Lagos, figuren uit de Bijlmer waar haar atelier is gevestigd. Ook de kleine werken zijn reliëfs, met overtuigende portretten van de modellen van de straat. Ze zoekt het gevaar op, werkt op locatie. Weet haar wereld en betrokkenheid daarbij indringend over te brengen”.

Overzichtstentoonstelling De Scheffer
De solotentoonstelling van RaQuel van Haver is vanaf 31 oktober 2017 t/m 15 april 2018 te zien tegelijkertijd met de overzichtstentoonstelling De Scheffer. In deze expositie, die is samengesteld ter gelegenheid van het 175 jarige bestaan van de Vereniging Dordrechts Museum en het Dordrechts Museum, is werk te zien van voorgaande winnaars van deze beeldende kunstprijs. Met oud en nieuw werk tonen Kim van Norren, Joost Krijnen, Frank Ammerlaan, Elspeth Diederix en Charlotte Dumas het belang van stimuleringsprijzen als De Scheffer.

Jongkind & vrienden
Expositie
datum: 29 oktober 2017 t/m 27 mei 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het impressionisme. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk, waar hij bevriend raakte met kunstenaars als Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro. Jongkind schilderde naast stadsgezichten vooral kust- en rivierlandschappen.

Pionier van het impressionisme
Zijn rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eye opener voor de Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf Jongkind de aanzet tot het impressionisme in Frankrijk. Monet zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’.  Manet noemde hem ‘de vader van het moderne landschap’. Zijn werk was zeer geliefd bij het Franse publiek.

Geregeld keerde Jongkind terug naar Nederland waar hij ijsgezichten, maannachten, de havens van Rotterdam en Dordrecht en het Hollandse polderlandschap schilderde. Jongkind noemde Dordrecht ‘de mooiste stad van Nederland’ en spoorde zijn Franse vrienden aan om ook naar de schilderachtige stad af te reizen.

De tentoonstelling in het Dordrechts Museum toont schilderijen van Jongkind en van zijn Franse vrienden zoals Monet, Boudin en Daubigny, uit museale en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. Een kleine selectie aquarellen laat zijn virtuositeit van zijn vlugge, rake penseelstreek zien. Veel van de getoonde werken zijn voor het eerst te zien in Nederland.

Uniek
Zijn vriendschap verbond hem met schilders die wij nu aanduiden als de School van Barbizon, zoals Théodore Rousseau, Troyon en Corot; in de tweede fase van zijn verblijf in Frankrijk was hij van doorslaggevende betekenis voor Boudin en Monet. Zijn unieke talent werd onderkend door Manet en Pissarro, en de postimpressionist Signac schreef een boek over Jongkind in 1927. Hij was een realist, maar zijn realisme kwam niet van Courbet. Zijn ultieme visie was die van een impressionist, maar te onafhankelijk van geest om aan hun exposities deel te nemen. Het moet gezegd: Jongkind is uniek en zijn originaliteit is van blijvende betekenis.

Op de tentoonstelling zijn ook werken van onbekende meesters te zien zoals van A. Cals, een van zijn meest trouwe en beste vrienden.

Drie tentoonstellingen
Frankrijk oefende in de 19de eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Nederlandse kunstenaars. Schilders als Jongkind, Breitner, Van Dongen, Mondriaan, Maris, Mauve en natuurlijk Van Gogh trokken naar Parijs, naar de Franse kust, naar het kunstenaarsdorp Barbizon en het nabijgelegen woud van Fontainebleau. Zij schilderden stadsgezichten en de natuur, werkten samen met Franse schilders en inspireerden elkaar en andere Nederlandse vakgenoten. Het resultaat van deze artistieke uitwisseling is vanaf dit najaar in drie Nederlandse musea te zien: In het Van Gogh Museum in Amsterdam ziet u Nederlanders in Parijs, in het Dordrechts Museum Jongkind & vrienden en De Mesdag Collectie in Den Haag Nederlanders in Barbizon.
Verstild Dordrecht: op de drempel van de 20ste eeuw
Expositie
datum: 29 oktober 2017 t/m 27 mei 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

De tentoonstelling Verstild Dordrecht: op de drempel van de 20ste eeuw geeft – aan de hand van talrijke foto’s uit de collectie van Regionaal Archief Dordrecht – een beeld van Dordrecht aan de vooravond van de industrialisatie. Originele foto’s uit de periode 1860-1900 tonen niet alleen de pittoreske binnenstad, maar ook het praktisch lege buitengebied en de aanleg van oeververbindingen.

Verstild betekent stiller of geheel stil geworden. Dé uitdrukking om foto’s te beschrijven. De fotograaf is in staat om met een druk op de knop alles voor zijn lens even stil te zetten. Bijna anderhalve eeuw later kijken wij terug naar die momenten waarin Dordrecht even stil staat.
Vrijheid, blijheid in Het Hof van Nederland
Evenement
datum: Van donderdag 7 september 2017 t/m zaterdag 31 maart 2018
locatie:

Het Hof van Nederland
Hof 6
3311 XG Dordrecht


Meer info op website

Diversiteit in ons onderwijs
Artikel 23 bestaat in 2017 honderd jaar en is actueler dan ooit. Dit grondwetsartikel is uniek in de wereld: nergens bekostigt de overheid zo’n variëteit aan scholen als in Nederland. De tentoonstelling Vrijheid, blijheid? Diversiteit in ons onderwijs – vanaf 7 september te zien in Het Hof van Nederland – vertelt het verhaal achter de gelijkheid en diversiteit in ons onderwijs, van vroeger tot nu.

Schoolherinneringen en portretten van tien oud-leerlingen, elk uit een ander decennium. Een fotoreportage van openbare en bijzondere scholen en hun leerlingen anno nu. Aangevuld met schoolplaten, leermiddelen, foto’s uit privébezit en andere objecten van verschillende schoolsoorten. Samen vertellen ze het verhaal over honderd jaar vrijheid en diversiteit in ons onderwijs.

Keuzevrijheid
Nederland is het land van onderwijsvrijheid. Met wereldwijd een uniek systeem waarin de overheid alle scholen, van welke smaak of signatuur ook, gelijk bekostigt en behandelt. Nederland telt, naast openbaar onderwijs, elf erkende richtingen, van islamitisch tot antroposofisch (vrijeschool). Bovendien mag elke school zelf bepalen volgens welke pedagogisch-didactische visie – jenaplan, dalton, democratisch of ‘regulier’ – ze werkt. Daarmee hebben scholen, leraren en ouders in ons land een enorme keuzevrijheid. Dat lijkt een vanzelfsprekend recht, maar tot op de dag van vandaag is artikel 23 van de Grondwet bron van menige discussie. Publicatie
Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt het boek Schoolvoorbeelden: 100 jaar onderwijsdiversiteit in 10 portretten (Ten Brink Uitgevers) van onderwijsjournalisten Bea Ros en Peter Zunneberg. Hierin vertellen tien oud-leerlingen van tien tot honderd jaar over hun basisschooltijd. Daarnaast geven politici en onderwijsprofessionals hun mening over in hoeverre artikel 23 nog van deze tijd is. Het boek is rijk geïllustreerd met sfeervolle foto’s van Joost Bataille, aangevuld met historisch beeldmateriaal.

Samenwerking
Voor de totstandkoming van deze tentoonstelling werken Het Hof van Nederland en het Nationaal Onderwijsmuseum samen met het onafhankelijke onderwijsvakblad Didactief. Dit tijdschrift bericht over de actualiteit in het onderwijs en stimuleert het debat over onderwijs. Het Onderwijsmuseum speelt een belangrijke rol in het levend houden en uitdragen van onze onderwijsgeschiedenis. In Het Hof van Nederland werd tijdens de eerste Vrije Statenvergadering in 1572 mede de basis gelegd voor het Nederland van nu. Waar je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Dat vindt ook zijn weerslag in ons onderwijssysteem.

Praktisch

De tentoonstelling Vrijheid, blijheid? Diversiteit in ons onderwijs is te zien vanaf 7 september in Het Hof van Nederland. Op de honderdste verjaardag is artikel 23 van onze Grondwet nog springlevend en de discussie erover misschien wel actueler dan ooit. De tentoonstelling en activiteiten daaromheen bieden ruimte voor deze discussie met een programma van rondleidingen, workshops en masterclasses.