Hof tour
in Hof van Nederland

Evenement
datum: 3 mei 2020
locatie: Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht
Meer info op website

Tijdens deze rondleiding hoort u de boeiende verhalen uit de historie van Dordrecht als oudste stad van Holland. En u ontdekt dat er ook gebeurtenissen van landelijk belang hebben plaatsgevonden. Neem plaats op de eerste rij bij de film ‘De Vrije Staten’, op de plek waar de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 ook daadwerkelijk plaatsvond. Deze eerste aanzet tot de onafhankelijkheid van ons land werd in Dordrecht gegeven, tijdens de 80-jarige oorlog.

Aanmelden bij de balie op de dag zelf. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, vol is vol.

 • Tijd: 14.30-15.30 uur
 • Gratis (exclusief entree)


Foto copyright Mascha Joustra

Hofspelen
in Hof van Nederland

Evenement
datum: 30 april 2020
locatie: Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht
Meer info op website

Breng je in de vakantie een bezoek aan het Hof Van Nederland met je vader, moeder, opa, opa, vriendje of vriendinnetje? Het maakt niet uit met wie je komt! Het Grote Hofspel speel je met iedereen! Door middel van het spel kom je erachter hoe de mensen hier vroeger hebben geleefd. Wist jij bijvoorbeeld dat de mensen vroeger bijna nooit in bad gingen? En dat het speelgoed waar mee de kinderen speelde helemaal niet zo anders is dan nu? Je komt het allemaal te weten tijdens dit actieve spel!

 • Tijd: 14.30-15.30 uur
 • Prijs: €2,50 (exclusief entree volwassenen)
Leslie Gabriëlse in de Stoom-Marmerzagerij van A.J. Schotel
Expositie
datum: 1 maart 2020
locatie: De Dordrechtsche Steenhouwerij, Houttuinen 25-27, Dordrecht


STOOM-MARMERZAGERIJ van A.J.SCHOTEL” te Dordrecht heeft het genoegen u te melden, dat zij per 1 maart 2020 haar deuren openstelt voor een expositie van LESLIE GABRIËLSE, Fiber Art.

Leslie Gabriëlse, veel internationaal opererend, is geen onbekende kunstenaar in Dordrecht. Integendeel, hij exposeerde hier al twee maal eerder, en met succes.
Zijn discipline, stofapplicaties, wordt het meest recht gedaan door de zienswijze van Hendrik Willem van Loon (1938) waarin deze zijn nu nog steeds frisse kijk op kunst in zijn boek “De Mens En Zijn Kunst” ventileert, en we citeren: Waarom wil de moderne mens toch zo’n scherpe scheidingslijn trekken tussen kunst en ambacht?....Niemand was zich voorheen bewust van een onderscheid tussen den kunstenaar en den ambachtsman.....De kunstenaar (wanneer hij als zodanig werd erkend) was enkel een ambachtsman van buitengewone bekwaamheid, een steenhouwer, die beter dan de andere leden van het steenhouwersgilde, en die beter uit marmer beelden kon maken....
In onze galerie, de “STOOM-MARMERZAGERIJ van A.P.SCHOTEL” worden de wandkleden van Leslie’s erkende, buitengewone bekwaamheid in harmonie met onze galerie getoond.
Het werk PICNIC 4, een bijzonder wandkleed, eist daarbij een eigen plaats op.

Een ervaring.
Wandkleden een vorm van expressie ook beheerst door Picasso, Le Corbusier, Miró, Vasarely, en Louise Bourgeouis.

De heer Frederik D.G. Prins, architect zal de opening verrichten.

Wij zien u graag verschijnen.

Wil Heldens
in WG Galerie

Expositie
datum: 29 februari t/m 26 april 2020
locatie:

WG Galerie
Aardappelmarkt 15
3311BA Dordrecht


Meer info op website

Met trots presenteert WG Galerie de solotentoonstelling Thinking of Holland van Wim Heldens.
Van 29 februari tot en met 26 april is het werk van de moderne realist te bewonderen in galerie aan de Aardappelmarkt 15.

Op 1 maart is er de gelegenheid om de meester persoonlijk te ontmoeten en aanwezig te zijn bij de presentatie van zijn laatste werk tijdens de Meet and Greet van 12.00 tot en met 17.00 uur.

Heldens
brengt de hedendaagse mens in beeld en de interactie tussen mensen met verschillende culturele of etnische achtergronden. Daarbij grijpt hij terug op de Hollandse traditie van het realistisch uitbeelden van de directe leefomgeving, zoals deze in de 17e eeuw een hoogtepunt beleefde. Heldens’ nieuwe doek ‘Denkend aan Holland’ is een impressie van het ‘nieuwe Nederland’, waar inmiddels zoveel mensen met verschillende achtergronden op een klein gebied samenleven.

De galerie is iedere zaterdag en zondag vanaf 12.00 tot 17.00 uur open en op afspraak. 

Workshops
in het Dordrechts Museum

Workshops
datum: meerdere datums
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Workshop: REMAKE Studio
Upcycling met Wereldwijven ateliers 9 februari 2020, 26 februari 2020, 15 maart 2020, 22 maart 2020 en 4 april 2020

In Slow Fashion ontdek je dat kleding vroeger vaak versteld en vermaakt werd. In een speciaal ingerichte Remake Studio in het Dordrechts museum zie je hoe, o.a. door Wereldwijven ateliers, ter plekke kleding wordt bewerkt. Tijdens de speciale workshops leer je hoe je een beschadigd kledingstuk op decoratieve wijze kunt herstellen.

 • Tijd: 12:00 - 16:00 uur
 • Prijs: Gratis excl. museumentree*

Workshop: Schetsen met een twist
Voor volwassenen en kinderen vanaf 12, 27 februari 2020, 29 maart 2020, 29 april 2020 en 3 mei 2020

 • Tijd: 14:30 - 16:00 uur
 • Prijs: €7,50 excl. entree

Workshop: JOIN collective clothes
door Anouk Beckers 1 maart 2020

JOIN Collective Clothes is een project van Anouk Beckers, waarin mode wordt onderzocht als een collectieve praktijk, gericht op het samen ontwerpen en maken van kleding. De essentiële tool voor het project is een open source modulair kleding systeem dat bestaat uit vier verschillende vormen: top (J), mouw, (O), broekspijp (I) en een deel van een rok (N). Via een reeks workshops wordt iedereen uitgenodigd om een onderdeel van een kledingstuk te maken.

Tijdens de tentoonstelling Slow Fashion vindt er een JOIN workshop plaats in het Dordrechts Museum. De onderdelen die tijdens de workshop gemaakt worden, vormen samen een hele outfit. De resultaten van deze workshop worden tijdens de tentoonstelling in het museum tentoongesteld van 7 december 2019 – 12 april 2020.

Meedoen?

Wat moet je doen om mee te doen?
1. Schrijf je in per email naar .(JavaScript must be enabled to view this email address) (Let op, er is een beperkt aantal plaatsen.)
2. Koop je entreekaart voor het Dordrechts Museum aan de kassa of hier.

Tijdens de workshop wordt een simpele lunch verzorgd en is er uiteraard veel materiaal aanwezig om iets mee te maken!

Meer info

Ga naar www.joincollectiveclothes.com voor meer informatie over het project.
Of via instagram: @join_collective_clothes

 • Tijd: 11:15 - 16:30 uur
 • Prijs: Gratis excl. museumentree

Pimp je pollepel
in Huis van Gijn

Workshops
datum: 28 februari 2020
locatie: Huis van Gijn, Nieuwe Haven 30, Dordrecht
Meer info op website

Maak van een simpele pollepel een handige meid of knecht tijdens de workshop in Huis van Gijn! Leuk om te combineren met een bezoek aan het museum. Tussen 14.00-16.00 zijn de kinderen welkom om op de bovenkamer van het huis hun eigen pollepel te pimpen!

* De prijs van deze activiteit is inclusief entree voor kinderen. Kinderen t/m 18 jaar hebben gratis entree tot het museum. Voor volwassenen gelden de reguliere entreeprijzen. Museumkaarthouders hebben gratis museumentree.

Deze activiteit is doorlopend te doen tussen 14:00 en 16:00 uur. Schuif aan wanneer je wil.

 • Type    Workshop
 • Datum 28 februari 2020
 • Tijd      hele dag
 • Prijs    €2,50 *

 

Rondleidingen
in Dordrechts Museum

Evenement
datum: meerdere datums
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Rondleiding: Thema: Tholen
Ontroerende portretten, intieme interieurs en schoonheid van het alledaagse leven 9 en 23 februari 2020

Maak kennis met één van de meest toonaangevende schilders van de late 19de eeuw, zijn werk en zijn leven. Hoewel zeer geliefd bij verzamelaars, is Willem Bastiaan Tholen niet de meest bekende schilder van zijn generatie. Wie zijn kunst kent, denkt meestal aan schilderijen van landschappen en water. Terwijl juist de grote verscheidenheid van zijn werk de critici destijds al opviel: ‘Tholen durft álles aan’.

Tholen (1860-1931) hoorde nergens echt bij. Hij ging vooral zijn eigen gang. Schatplichtig aan de Haagse School, met schilders als Gabriël, Maris en Witsen. Maar toch anders. Modern door zijn onderwerpkeuze en het perspectief in zijn schilderijen. De rondleider neemt u mee langs ontroerende portretten, intieme interieurs en de schoonheid van het kleine alledaagse leven.

* Volwassenen betalen naast de activiteit ook de reguliere entreeprijs voor het museum. Museumkaarthouders en kinderen t/m 18 jaar hebben gratis museumentree. 
 • Tijd 14:30-15:30 uur
 • Prijs € 5,00 *

Rondleiding: Collectie Tour
Ontdek 6 eeuwen schilderkunst 1 maart 2020

  Tijd 14:30 – 15:30 uur
 • Prijs Gratis* (excl. entree)

Rondleiding: Verwondering
voor mensen met dementie en hun dierbaren 3 april 2020, 5 juni 2020, 7 augustus 2020, 2 oktober 2020 en 4 december 2020

In het Dordrechts Museum kunnen mensen met de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie en hun dierbaren een speciale rondleiding volgen. Tijdens een VERWONDERING-rondleiding bekijkt u in een kleine groep een beperkt aantal kunstwerken. Een speciaal opgeleide museumdocent brengt samen met u de schilderijen tot leven. Alles draait om het genieten en beleven van kunst in een veilige omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van kunst een positieve invloed heeft op het welbevinden van mensen met dementie. Tijdens de VERWONDERING-rondleidingen beleven mensen met dementie en hun dierbaren samen de kracht van kunst.

Groepsbezoek

Wilt u met een groep komen op een ander moment? Dat kan ook.
Hiervoor bedragen de kosten € 95,- voor een groep van min. 8 en max. 12 personen, inclusief entree en koffie/thee.

Reserveren

Reserveren kunt u bij mw. Nancy Schuurmans via e-mail .(JavaScript must be enabled to view this email address)

 • Tijd 14:30 - 16:00 uur
 • Prijs € 8,- per persoon, incl. entree en koffie/thee. Dierbaren, mantelzorgers en begeleiders hebben ook een kaartje nodig. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.

800 jaar Dordtenaren in verzet
in Hof van Nederland

Expositie
datum: t/m eind december 2020
locatie: Het Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht
Meer info op website

Dordtenaren zijn strijdvaardige mensen. Zij hebben zich door de eeuwen heen verzet tegen dat wat hen dwars zat. De expositie 800 jaar Dordtenaren in VERZET vertelt verhalen van bekende en onbekende Dordtenaren en hun strijd. Grote demonstraties of juist kleine persoonlijke daden. Gewapend verzet tegen een militaire bezetter of vreedzaam protest tegen de sloop van historische gebouwen in de binnenstad. Soms levert het succes op, maar net zo vaak trekken de machthebbers aan het langste eind.
In Het Hof van Nederland zie je verzet in verschillende vormen. Foto’s, filmpjes, getuigenissen, tekeningen en bijzondere voorwerpen laten zien dat het karakter van de stad niet alleen bepaald wordt door haar ligging, maar vooral ook door de mensen die er wonen. Door hun ideeën en hun acties.
Loop door het verleden, langs gebeurtenissen die bepalend zijn geweest voor Dordrecht en de Dordtenaren. Van de Tweede Wereldoorlog tot feministisch protest in de jaren ’70, tot de Merwepolder als een van Nederlands eerste gifwijken in de jaren ’80.
En hoe spelen deze onderwerpen vandaag nog een rol? In de expositie vertellen een aantal betrokkenen van toen en Dordtenaren van nu zelf over hun ervaringen.

Verhaal delen?
Heeft u ook een verhaal, documenten of foto’s met betrekking tot een van de thema’s uit de tentoonstelling die u met het Regionaal Archief Dordrecht wilt delen? Stuur dan een e-mail naar: .(JavaScript must be enabled to view this email address).

Activiteiten
Bij de tentoonstelling wordt een afwisselend programma met activiteiten georganiseerd. Bekijk de agenda voor meer informatie.

Praktisch
Wie in Dordrecht woont kan de expositie gratis bezoeken, op vertoon van een identificatiebewijs (id-kaart/paspoort/rijbewijs).
Museumkaarthouders en kinderen t/m 18 jaar hebben altijd gratis toegang.

De tentoonstellingsruimte van het Regionaal Archief Dordrecht is bereikbaar en toegankelijk voor mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Er is een mindervalidentoilet aanwezig. Het meebrengen van een geregistreerde hulphond is toegestaan in de tentoonstellingsruimte.

800 jaar stad

800 jaar Dordtenaren in VERZET is gemaakt door het Regionaal Archief Dordrecht, ter ere van de 800ste verjaardag van de stad Dordrecht, in 2020. De komende jaren zal in Het Hof via verhalen van bekende en onbekende inwoners aan een aantal thema’s uit de geschiedenis van de stad aandacht worden geschonken.

De tentoonstelling kwam tot stand met steun van Shiraz Office Furniture.

Textiel & hout
in Galerie Wijnstraat

Expositie
datum: 25 januari t/m 1 maart 2020
locatie: Galerie Wijnstraat, Wijnstraat 178, Dordrecht
Meer info op website

UITNODIGING EXPOSITIE
 
Willy Doreleijers: Textiele Werken
Henk Bouwer: Houtreliëfs
 
Raakvlakken in de werken van beide kunstenaars zijn de sterk grafische belijningen en de toepassing van de natuurlijke materialen textiel en hout.

De nadruk in de werken van Henk Bouwer ligt op geordendheid, herhaling en ritme.
 
Daartegenover bereikt Willy Doreleijers met haar geabstraheerde werken een eigen realiteit. Haar vormrijke composities worden gekenmerkt door haar gedurfde gebruik van kleur en structuur. Ze experimenteert met verschillende technieken om de grenzen in haar werk te verleggen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
 
Interessant is hoe beide kunstenaars dieptewerking op een geheel eigen manier interpreteren.

Opening zaterdag 25 januari 2020 om 15.00 uur met een jazzy sound van DJ Jan de Lange

Willy is aanwezig: zondag 2 februari, zaterdag 15 februari en zondag 1 maart 2020

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13-18 uur

Wim Rutte en Sander van den Assem in Vialumina
Verkoopexpositie
datum: 11 januari t/m 28 maart 2020
locatie: Vialumina, Voorstraat 152, Dordrecht
Meer info op website

UITNODIGING

Het bestuur van Vialumina wenst iedereen een mooi nieuwjaar toe maar doet dat ook graag persoonlijk tijdens de feestelijke opening van de nieuwe expositie op zaterdag 11 januari.
 
Exposanten zijn: Wim Rutte en Sander van den Assem
 
Wim is een veelzijdig kunstenaar maakt graag objecten van Meccano, hout, touw en ijzerdraad. Ontwierp en bouwde originele meubels en is tegenwoordig bezig met keramiekbeeldjes, oliepastelkrijttekeningen en acrylverf. De natuur, kunstboeken. documentaires op P.C. en T.V. vormen een bron van inspiratie.

Sander houdt zich sinds 2008 bezig met tekenen en nu ook met aquarelleren. Zijn werk is zowel fantasierijk als kleurrijk vanwege het veelvuldig gebruik van kleurcontrasten. Geïnspireerd door andere kunstenaars, meditatie en natuur is het maken van kunst voor Sander steeds meer een werkvorm geworden om beter met het leven om te kunnen gaan. Of zoals Sander het zelf stelt: “ In die zin ben ik geen kunstenaar maar vormt de kunst mij.”

U bent van harte welkom 11 januari om 15:00 uur in de galerie van Vialumina, Voorstraat 152.
Muziek- en theatermaker Gerard Laurens zorgt voor de muzikale omlijsting.

De kunstwerken zijn te koop in de galerie iedere zaterdag en de eerste zondag van de maand tussen 13.00 -17.00 uur maar dagelijks in de webshop vialumina.nl
De expositie duurt tot en met 28 maart 2020.

Het bestuur van Stichting Via Lumina heet u van harte welkom.

Via Lumina geeft kunstenaars, die buiten de reguliere kunstwereld staan, de mogelijkheid om hun werk te exposeren. Kunst verbindt en brengt vriendschappen tot stand.
“Excentieke Einzelgänger” door Arie Wols in WG Galerie
Expositie
datum: 4 januari t/m 28 februari 2020
locatie:

WG Galerie
Aardappelmarkt 15
3311BA Dordrecht


Meer info op website

De nieuwe expositie "Excentieke Einzelgänger" door Arie Wols een bijzondere portretten wandeling door het leven van Arie Wols † in WG Galerie.

Meet and Greet op 5 januari om 15.00 uur, tevens Kunst Rondje Dordt.

Iedereen van harte welkom.

Uit de catalogus van Arie Wols “Excentrieke einzelgänger”

“Creativiteit is als water, het is altijd in beweging”, is een citaat dat ik tegen kom in een oude notitie. Is het een uitspraak van Wols? (1945-1998) Die aldoor in beweging is en scheppend en schilderderd het ene werk na het andere maakt. Met grote variëteit. Met zelfspot soms, ijdelheid ook. Met een ideeënrijkdom die tot fraaie, maar bizarre landschappen leidt.
(Citaat Gertjan Kleinpaste)

Wat is de achterliggende reden van de enorme hoeveelheid zelfportretten, was hij zo ijdel, kwam hij tot zelfonderzoek, zocht hij zelfbevestiging?
(Citaat Marianne Gravendeel)

Jaap Schlee
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 22 december 2019 t/m 13 april 2020
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Negen jaar werkte de Dordtse kunstenaar Jaap Schlee (1948-2016) aan zijn droom; een solotentoonstelling met tekeningen over schrijver Paul Léautaud. Schlee heeft het geen werkelijkheid zien worden. Op 22 december, enkele jaren na zijn overlijden, opent de tentoonstelling onvoltooid verleden tijdPaul Léautaud geschilderd met potlood.

‘Ik schilder met potlood’, Jaap Schlee.

De tentoonstelling onvoltooid verleden tijd toont tekeningen over de Franse schrijver Paul Léautaud (Parijs, 1872-1956 Châtenay-Malabry) op uitzonderlijk formaat. Jaap Schlee volgde de schrijver in zijn gedachten en bewegingswereld, om zo diens bewogen jeugd en liefdesleven op papier tot uitdrukking te kunnen brengen. Terugkerende thema’s zijn de moeizame relaties van Léautaud met de vrouwen in zijn leven en de vele honden en katten, die hij in zijn laatste levensjaren als enige gezelschap tolereerde.

Jaap Schlee werkte aan verschillende tekeningen tegelijkertijd en het beeld ontvouwde zich langzaam. Dichterbij komend, lijkt het alsof zijn tekeningen langzaam verdwijnen en worden uitgewist. Jaap Schlee tekende met een gum, of zoals hij het zelf omschrijft, ‘ik schilder met potlood’.

Met deze tentoonstelling, die hij zag als een kroon op zijn artistieke loopbaan, brengt niet alleen Schlee postuum een hommage aan ‘zijn’ schrijver Paul Léautaud, maar brengt het museum ook een eerbetoon aan een bijzonder getalenteerd kunstenaar en een zeer gewaardeerd mens.

“Dat ik mij met de Franse schrijver Paul Léautaud bezighoud is niet van de laatste tijd. Al in 1972 heb ik mijn eindexamenproject afgerond met zes grote olieverfdoeken van deze merkwaardige in zichzelf gekeerde non-conformist, om hem daarna 30 jaar lang met rust te laten en vervolgens in 2002 de draad weer op te pakken. Ik volg hem op zijn weg door de straten van Montmartre, de Jardin du Luxembourg en zie wel waar ik de weg kwijtraak. Het enige werkelijke contact dat ik ooit met Paul Léautaud heb gehad, is, dat ik 17 jaar na zijn dood, in zijn tuin heb gewandeld en aan de rand van zijn grafsteen in een Parijse voorstad heb gestaan”.

Slow Fashion
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 8 december 2019 t/m 12 april 2020
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

1 tentoonstelling, 2 locaties, 50 topstukken, 150 jaar mode

Voor het eerst in vijftig jaar toont het Dordrechts Museum haar uitgebreide modecollectie. Van een zeldzame 18de-eeuwse Japonsche rok, een opvallende 19de-eeuwse Schotse ruit japon tot een flapper dress uit de jaren ’20. Een selectie van 50 topstukken laat de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling Slow Fashion toont op twee locaties hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. Slow Fashion laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn.

Van fast fashion naar slow fasion

Fast fashion is tegenwoordig de norm. Waar we voorheen jaren deden met een kledingstuk wisselt de mode nu meerdere keren per seizoen. We zijn niet meer gewend om kleding te vermaken of te repareren. Als vroeger de mode veranderde werd de kleding bewaard of vermaakt tot een nieuw kledingstuk. De twee delen van de tentoonstelling laten zien hoe het fenomeen slow fashion destijds gebruikelijk was. En daar kunnen we tegenwoordig van leren. Waarom zouden we niet terugkeren naar een kleinere garderobe met tijdloze mode van goede kwaliteit, die niet seizoen- of trend gebonden is? Net als vroeger.

Dordrechts Museum: Maakbare Mode

In het Dordrechts Museum is de rode draad van de tentoonstelling ‘maakbare mode’ door de eeuwen heen. Twee zalen vol kostuums en mode, van de 18de tot en met de 20ste eeuw. In een speciaal ingerichte Remake Studio kan men, onder begeleiding van o.a. Atelier Wereldwijven, een eigen gekoesterd kledingstuk een tweede leven geven.

Tot ver in de 19e eeuw was mode alleen bereikbaar voor de elite. Deze welgestelde vrouwen en mannen kochten niet steeds een nieuwe garderobe, maar zij pasten ook hun kleding aan zodat het aansloot op de heersende mode of ze bewaarden het voor later.
In Slow Fashion ontdekt de bezoeker dat er vroeger meer eerbied was voor kleding. Hergebruik en het vermaken van kleding was noodzakelijk, maar ook gebruikelijk. Elke modeperiode had zijn kenmerkende silhouetten, geliefde materialen en schoonheidsidealen.

En passant krijgt de bezoeker de globale mode-ontwikkeling van de poeder- en pruikentijd tot en met de roaring twenties mee. Naast historische mode is er ook ruimte voor ensembles van hedendaagse ontwerpers waarbij o.a. duurzaamheid en hergebruik een belangrijke rol spelen.

Tarieven

Volwassenen: €10
T/m 18 jaar: gratis
Museumkaart / VDM / Rembrandtkaart / ICOM / Rotterdampas: gratis
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €4

Combi-dagkaart

Toegang tot Huis Van Gijn, het Hof van Nederland én het Dordrechts Museum
Volwassenen: €18
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €7,50 

Combi-2dagenkaart

Toegang tot Huis Van Gijn, het Hof van Nederland én het Dordrechts Museum op twee aaneengesloten dagen.
Volwassenen: €20
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €10

Gekochte kaarten worden niet geruild of teruggenomen.

Slow Fashion
in het Huis van Gijn

Expositie
datum: 8 december 2019 t/m 12 april 2020
locatie: Huis van Gijn, Nieuwe Haven 30, Dordrecht
Meer info op website

Voor het eerst in vijftig jaar tonen Huis Van Gijn en het Dordrechts Museum haar uitgebreide modecollectie. Van een zeldzame 18de-eeuwse Japonsche rok, een opvallende 19de-eeuwse Schotse ruit japon tot een flapper dress uit de jaren ’20. Een selectie van 50 topstukken laat de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien van de 18e tot en met de 20e eeuw. De tentoonstelling Slow Fashion toont op twee locaties hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. Slow Fashion laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn.

Historische mode

In Huis Van Gijn wordt de kleding getoond in de context van de elite van de 18e tot en met de 20e eeuw. In het Dordrechts Museum wordt de damesmode gecombineerd met schilderijen, prenten, foto’s en accessoires. Door de Remake Studio op zaal en stukken van hedendaagse ontwerpers als Ronald van der Kemp en Monique Collignon, wordt de verbinding met het heden gemaakt.

Van fast fashion naar slow fashion

Fast fashion is tegenwoordig de norm. Waar we voorheen jaren deden met een kledingstuk wisselt de mode nu meerdere keren per seizoen. We zijn niet meer gewend om kleding te vermaken of te repareren. Als vroeger de mode veranderde werd de kleding bewaard of vermaakt tot een nieuw kledingstuk. De twee delen van de tentoonstelling laten zien hoe het fenomeen slow fashion destijds werd omarmd. En daar kunnen we tegenwoordig van leren. Waarom zouden we niet terugkeren naar een kleinere garderobe met tijdloze mode van goede kwaliteit, die niet seizoen- of trend gebonden is? Net als vroeger.

Huis Van Gijn: Dresscode

De kledingkast van dames van stand staat in Huis Van Gijn centraal. Ruim honderd jaar geleden had men in welgestelde kringen meerdere dresscodes op een dag. Elk dagdeel vereiste een eigen kledingstuk. Daardoor was het geen uitzondering om je drie tot vier maal per dag te verkleden. Naast het uitdragen van de sociale status had het verkleden ook nog een andere reden: door het afwisselen slijt  de kleding minder snel en kon men langer doen met de kostbare toiletten. In de sfeervolle kamers van Huis Van Gijn is de kleding in de historische context te zien. Omringd door de mode en interieurs uit de 18de en 19e eeuw is het alsof de tijd even stil staat. Voor wie verstrikt raakt in de regels voor wat je wanneer droeg, zal Slow Fashion tonen hoe het hoorde. Het was balanceren tussen ‘comme il faut’ en ‘faux pas’. In een speciaal daarvoor ingerichte ‘paskamer’ kan men ervaren hoe de mode van toen werd gedragen.

Tarieven

Volwassenen: €10
T/m 18 jaar: gratis
Museumkaart / VDM / Rembrandtkaart / ICOM / Rotterdampas: gratis
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €4

Combi-dagkaart

Toegang tot Huis Van Gijn, het Hof van Nederland én het Dordrechts Museum
Volwassenen: €18
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €7,50 

Combi-2dagenkaart

Toegang tot Huis Van Gijn, het Hof van Nederland én het Dordrechts Museum op twee aaneengesloten dagen.
Volwassenen: €20
CJP / cultuurkaart / studenten vanaf 19 jaar: €10

Gekochte kaarten worden niet geruild of teruggenomen.

JOIN Collective Clothes
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 7 december 2019 t/m 12 april 2020
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

JOIN Collective Clothes is een project van Anouk Beckers, waarin mode wordt onderzocht als een collectieve praktijk, gericht op het samen ontwerpen en maken van kleding. De essentiële tool voor het project is een open source modulair kleding systeem dat bestaat uit vier verschillende vormen: top (J), mouw, (O), broekspijp (I) en een deel van een rok (N). Via een reeks workshops wordt iedereen uitgenodigd om een onderdeel van een kledingstuk te maken.

Tijdens de tentoonstelling Slow Fashion vindt er een JOIN workshop plaats in het Dordrechts Museum. De onderdelen die tijdens de workshop gemaakt worden, vormen samen een hele outfit. De resultaten van deze workshop worden tijdens de tentoonstelling in het museum tentoongesteld van 7 december 2019 – 12 april 2020.

JOIN Collective Clothes webshop
in het Dordrechts Museum

Workshops
datum: 7 december 2019, 1 maart 2020
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

JOIN Collective Clothes is een project van Anouk Beckers, waarin mode wordt onderzocht als een collectieve praktijk, gericht op het samen ontwerpen en maken van kleding. De essentiële tool voor het project is een open source modulair kleding systeem dat bestaat uit vier verschillende vormen: top (J), mouw, (O), broekspijp (I) en een deel van een rok (N). Via een reeks workshops wordt iedereen uitgenodigd om een onderdeel van een kledingstuk te maken.

Tijdens de tentoonstelling Slow Fashion vindt er een JOIN workshop plaats in het Dordrechts Museum. De onderdelen die tijdens de workshop gemaakt worden, vormen samen een hele outfit. De resultaten van deze workshop worden tijdens de tentoonstelling in het museum tentoongesteld van 7 december 2019 – 12 april 2020.

Meedoen?

Wat moet je doen om mee te doen?

1. Schrijf je in per email naar .(JavaScript must be enabled to view this email address) (Let op, er is een beperkt aantal plaatsen.)
2. Koop je entreekaart voor het Dordrechts Museum aan de kassa of hier.

Tijdens de workshop is koffie & thee en een simpele lunch aanwezig en uiteraard veel materiaal om iets mee te maken!

Meer info

Ga naar www.joincollectiveclothes.com voor meer informatie over het project.

Of via instagram: @join_collective_clothes

 • Type Workshopq
 • Datum 7 december 2019
  1 maart 2020
 • Tijd 11:15 - 16:30 uur
 • Prijs Gratis excl. museumentree

Susanna Inglada
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 16 november 2019 t/m 8 maart 2020
locatie: Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

De Scheffer 2019 is gewonnen door kunstenaar Susanna Inglada (Spanje, 1983). De Scheffer is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs van de Vereniging Dordrechts Museum (VDM) voor jonge beeldend kunstenaars. De prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een expositie in het Dordrechts Museum. Susanna Inglada wist de jury te overtuigen met haar zeggingskracht, vernieuwingsdrang en de sociale en politieke relevantie van haar werk. Haar werk is vanaf 16 november te bewonderen in het Dordrechts Museum.

Susanna Inglada maakt expressieve tekeningen van mensen die in een intense, soms zelfs gewelddadige interactie met elkaar verwikkeld zijn. Geïnspireerd door aspecten van de Spaanse geschiedenis, creëert Inglada theatrale ‘scenes’ waarin bovendien verschillende verwijzingen naar de schilderkunst te vinden zijn.

Inglada volgde een theateropleiding in Barcelona voor ze zich toelegde op de beeldende kunst en studies volgde aan de universiteit van Barcelona, het Frank Mohr Instituut in Groningen en het HISK in Gent.

Onderzoekende geest

‘Inglada’s werk getuigt van een onderzoekende geest en is gebaseerd op een dramatische verteltraditie. Haar werk refereert aan een verleden dat nog altijd actueel is en waarin machtsverhoudingen centraal staan’ aldus het juryrapport. De jury bestond deze editie uit Margriet Schavemaker, artistiek directeur Amsterdam Museum, Judith Spijksma conservator moderne en hedendaagse kunst Dordrechts Museum, Ton Kraayeveld, beeldend kunstenaar en Bea de Visser, beeldend kunstenaar.

Solotentoonstelling Susanna Inglada

Onder de titel De Scheffer 2019 is van 16 november tot 8 maart 2020 een solotentoonstelling van Susanna Inglada te zien. Deze expositie toont werk wat niet eerder in Nederland te zien was. Daarnaast is er nieuw werk te bezichtigen waarin de kunstenaar ingaat op de rol van de vrouw in de schilderkunst.

De Schefferprijs

De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Schefferfonds dat dankzij legaten van de kunstenaar Ary Scheffer (Dordrecht 1795 – Argenteuil 1858) en zijn familie kon worden opgericht. De Vereniging Dordrechts Museum geeft in­vulling aan hun wens om jonge talentvol­le kunstenaars te ondersteunen. De prijs werd eerder toegekend aan Frank Ammerlaan (2013), Joost Krijnen (2015) en in 2017 aan Raquel van Haver.