Diepgeworteld
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 november 2020 t/m 5 april 2021
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


We zijn weer open! Vanaf vandaag is de tentoonstelling Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse schilderkunst te zien. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting toont het Dordrechts Museum de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Van verhalende voorstellingen, realistische landschappen tot abstracte composities. Een dialoog tussen oude en moderne meesters. Allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Een boswandeling door het museum en een ode aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp zo meesterlijk wisten te vereeuwigen.

Aandacht voor bomen en bossen is nu relevanter dan ooit. Door de klimaat- en de gezondheidscrisis zijn we ons steeds meer bewust van de waarde van de natuur. Ecologisch, maar ook spiritueel. Bomen zorgen voor schone lucht, beschutting en verkoeling, maar bieden ook rust en ruimte voor bezinning. Ze spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van schilders, figureren in oude verhalen en zijn geladen met symboliek. Bomen trotseren de seizoenen en de jaren. Ze zijn de longen van de aarde, diepgeworteld in de grond en reikend naar de hemel.

Magazine

Ter gelegenheid van de tentoonstelling en het jubileum verschijnt een speciale uitgave van het magazine Bomennieuws, het kwartaalblad van de Bomenstichting. In dit magazine wordt de beeldende kunst verbonden aan zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Het magazine is voor €8,50 verkrijgbaar in de museumwinkel.

Audiotour
Bij de tentoonstelling wordt een audiotour aangeboden, waarin een van de conservatoren van de tentoonstelling in gesprek gaat met een bomenexpert. Van de natuurgetrouwheid van de bomen op schilderijen of de intenties van de kunstenaar tot verrassende feitjes of maatschappelijke vraagstukken over bomen, op het platteland en in de stad.

Schilderij: Jan Toorop | Oude Eik in Surrey | 1890 | bruikleen Stedelijk Museum Amsterdam

Complete agenda >