Dawn to Dusk in
het Dordrechts Museum

Expositie
datum: t/m 12 juli 2020
locatie: Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Landschap, licht en kleur zijn belangrijke onderwerpen in het werk van Robert Zandvliet (Terband, 1970). In opdracht van het Dordrechts Museum realiseert Zandvliet in september en oktober op de gebogen wand van de zaal naast het museumrestaurant een muurschildering op indrukwekkend formaat: Aan ’t Groothoofd. Een aantal schilderijen uit de museumcollectie speelden een richtinggevende rol in zijn onderzoek ter voorbereiding op de muurschildering. Werken die, in combinatie met schilderijen van Zandvliet, verschillende schilderkunstige benaderingen laten zien van landschap, het verloop van tijd, water en licht.

Robert Zandvliet werd geboren in het Friese Terband, waar zijn ouders een boerenbedrijf hadden. Hij studeerde aan de kunstacademie Constantijn Huygens in Kampen en daarna, van 1992 tot 1994, bij De Ateliers in Amsterdam, een vervolgopleiding voor jonge kunstenaars.
Zandvliet verhuisde daarna naar Rotterdam. In 1994 won hij de Prix de Rome en drie jaar later de Charlotte Köhler Prijs, beide prijzen voor jong beeldend talent.

Zandvliet begon met schilderijen van alledaagse voorwerpen. Hij vereenvoudigde die tot simpele, stevig omlijnde vormen en blies ze op tot een extreem formaat. Eind jaren negentig werd de natuur zijn belangrijkste bron van inspiratie.


Complete agenda >