250 jaar Pictura
stadswandeling

Evenement
datum: 2024
locatie: Dordrecht


In 1774 werd het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht opgericht door Abraham van Strij en drie vrienden. Een voormalig bewoner van ons museum rond die tijd was burgemeester Anthonij van den Santheuvel. Een familielid van hem, Pieter van den Santheuvel van Driel, is als beschermheer van essentieel belang geweest is voor Pictura, dat dit jaar haar 250-jarig jubileum viert.

De tekenkunst wordt wel de moeder van alle kunsten genoemd. Daarom viert Het Dordts Patriciërshuis dit jubileum met het exposeren van tekeningen van niet alleen Abraham en Jacob van Strij, maar worden er ook werken getoond van wat minder bekende “Picturianen”, die omstreeks 1800 in Dordrecht werkzaam waren. Enkele daarvan, zoals J.C. Schotel, Michiel Versteegh, Leendert de Koningh en Martinus Schouman, verwierven evenals de gebroeders van Strij (inter)nationale bekendheid. In de stijlkamers van het museum zijn ook schilderijen in vele genres te zien.

Pictura stadswandeling vanaf het Dordrechts Museum naar het Dordts Patriciërshuis

Dordrecht is een schilderachtige stad waar altijd kunstenaars werkzaam zijn geweest. Vanaf 1774 stond het Teekengenootschap Pictura centraal in het artistieke leven van de stad. Tal van bekende en minder bekende kunstenaars werden lid. Overal zijn sporen terug te vinden van hun leven en werk, en wat zij tekenden en schilderden. En Pictura bestaat nog altijd. Het is de oudste kunstenaarsvereniging van ons land.

Het is een wandeling, die langs diverse voormalige woonhuizen van Picturaleden voert. Een unieke gelegenheid om de prachtige historische binnenstad van Dordrecht te ontdekken!

Complete agenda >