250 jaar Pictura
Pictura in the picture

Expositie
datum: 13 maart – 1 november 2024
locatie:

Dordts Patriciërshuis
Wolwevershaven 9
3311 AV Dordrecht
In 1774 werd het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht opgericht door Abraham van Strij en drie vrienden. Een voormalig bewoner van ons museum rond die tijd was burgemeester Anthonij van den Santheuvel. Een familielid van hem, Pieter van den Santheuvel van Driel, is als beschermheer van essentieel belang geweest is voor Pictura, dat dit jaar haar 250-jarig jubileum viert.

De tekenkunst wordt wel de moeder van alle kunsten genoemd. Daarom viert Het Dordts Patriciërshuis dit jubileum met het exposeren van tekeningen van niet alleen Abraham en Jacob van Strij, maar worden er ook werken getoond van wat minder bekende “Picturianen”, die omstreeks 1800 in Dordrecht werkzaam waren.

Enkele daarvan, zoals J.C. Schotel, Michiel Versteegh, Leendert de Koningh en Martinus Schouman, verwierven evenals de gebroeders van Strij (inter)nationale bekendheid. In de stijlkamers van het museum zijn ook schilderijen in vele genres te zien.

Dordts Patriciërshuis

Het Dordts Patriciërshuis, met haar prachtige stijlkamers en achttiende eeuwse inrichting, is de perfecte historische setting voor deze expositie. Naast de collectie gebruiksvoorwerpen en schilderijen is het hoogtepunt de ronde Maaskamer met een schitterend uitzicht over het drukst bevaren drierivierenpunt van Europa.

Open woensdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur

Catalogus

Bij deze tentoonstelling is ook een rijk geïllustreerde catalogus verschenen van de hand van Charles Dumas, die voor zijn pensionering werkzaam was bij de Rijksdienst voor kunsthistorische documentatie (RKD). De catalogus is ook te koop in het Dordrechts museum waar ter gelegenheid van het jubileum van Pictura tot 1 september de tentoonstelling "Van schets tot schilderij" te zien is.

Complete agenda >