The Big Draw Dordrecht
bij Door

Expositie
datum: 21 t/m 24 september 2023
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht


THE BIG DRAW DORDRECHT 2023

Op donderdag 9 maart kun je kennismaken en je idee bespreken, vanaf 19 uur inloop, 19:30 starten we bij DOOR, dat is naast het Magazijn op de Voorstraat, De Munt, Adres: Munt 5. Ik stuur deze week alle aanmelders nog een bevestiging per e-mail! EERSTE VERKENNING - CALL FOR ARTISTS - THE BIG DRAW DORDRECHT 2023 - 21 t/m 24 SEPTEMBER 2023

In 2023 wordt voor de eerste keer The Big Draw Dordrecht georganiseerd!

Een tof en GRATIS toegankelijk tekenfestival voor iedereen. Alle stadsbewoners worden uitgedaagd om te komen tekenen! Kunstenaars, inwoners en bezoekers kijken, luisteren, tekenen, maken en onderzoeken samen in Dordrecht het thema van dit jaar: DE VIJF ZINTUIGEN. Kom kijken, doe mee, teken in je eigen stijl, leer een nieuwe stijl of techniek, ga samen tekenen …….

Wij zoeken kunstenaars/tekenaars/illustrators die mee willen doen. Je krijgt een fair pay tarief! Wil je op een raam tekenen van een winkelier in de Voorstraat? Wil jij kinderen of jongeren lesgeven en meer weten over het scholenprogramma op donderdag 21 september en vrijdag 22 september? Wil jij meer weten over het programma voor inwoners en bezoekers op zaterdag 23 september en zondag 24 september? Meld je dan aan!

Tekenen in alle soorten en maten … Denk aan urban sketching, manga mania, mode, modeltekenen, dino’s, draken, portretten, …. al dansend, bewegend, met yoga, op muziek of geluid, ….. denk aan workshops, performances, online en offline, …. Natuurlijk niet alleen op papier … maar ook op het raam of de stoep, op bierviltjes, op hout, op stenen, stof of heb jij iets anders bedacht? Kijk voor meer inspiratie en superleuke ideeën op onze website thebigdrawnederland.nl

Erik van Beek
Zoektocht naar Perfectie
in WG galerie

Expositie
datum: 1 juli t/m 27 augustus 2023
locatie: WG galerie, Aardappelmarkt 15, Dordrecht
Meer info op website

Erik van de Beek is in 1971 geboren in Renkum, Gelderland. Van 1990 tot 1995 volgt Erik de opleiding Autonome kunst aan de Constantijn Huijgens Academie in Kampen. Momenteel heeft hij zijn atelier in Nijmegen. Erik heeft een passie voor de kunst en tegelijkertijd ligt hierin ook een voortdurend gevecht besloten. Een gevecht met de verf, met zijn onderwerpen, zijn inspiratiebron en met zichzelf. Hij schildert altijd iets nieuws, iets anders. Het is een blijvende uitdaging. Het kunstenaarschap is voor hem een constante zoektocht naar perfectie.

Abdomen + Paracetamøl
bij Door

Expositie
datum: 6 mei 2023 20.30
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht


Abdomen + Paracetamøl
Energieke Garage Punk van eigen bodem!
zaterdag 6 mei 2023 / 20:30

Abdomen
Drie eigenzinnige Friezen die worden beschreven als punk, garage en grunge: noem het zoals je wilt. Genres zijn niet belangrijk, oordoppen wel. Liveshows zijn energiek, buitensporig, theatraal, chaotisch en ondefinieerbaar, maar vooral heel puur en hard. Abdomen bouwde veel live ervaring op door support te doen voor bands als Ex Cult en Bad Breeding, deden mee met Popronde, speelden tijdens Eurosonic en deden shows in UK en Noorwegen. Het debuutalbum ‘Emetophobia’ werd uitgebracht door Geertruida in september 2018 en is opgenomen in Leeds door producer Matt Peel (Pulled Apart By Horses, Autobahn, Eagulls, Bad Breeding). In oktober 2019 verscheen de laatste EP getiteld ‘Rash

Paracetamøl
De Arnhemse garage postpunkband Paracetamøl ontstond in 2019 vanuit de liefde voor bands als METZ, Oh Sees, Ty Segall en Ex Cult: rauw, opwindend, oprecht en energiek. Op het podium is dit viertal een uitermate intense beleving: duister, hard, venijnig en intens. Live weet het viertal telkens te imponeren met meedogenloze shows waarbij er binnen een krachtveld van gitaar en uitgeblafte vocalen toch ruimte is voor nuance in de vorm van creatieve riffs en structuren. De groep produceert een afwisselend geluid, zonder de garagepunk los te laten. Paracetamol speelde 30 keer op de Popronde 2019 , stonden onder andere op Noorderslag 2020en festivals als de zwarte cross en valkhof festival

Ticket €1.00

Eieren zoeken in het
Dordrechts Museum

Evenement
datum: 8 april 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Leuk voor de kinderen
In het paasweekend, op zaterdag 8 april, kunnen kinderen de eieren van de beroemde Dordtse eend Sijtje zoeken in de tuin van het museum.

Eend Sijtje
Sijtje legde wel honderd eieren per jaar en dat was zo bijzonder dat Aelbert Cuyp een portret van haar schilderde. Neem zelf een mandje of tasje mee en zoek mee naar de (snoep)eieren. Als je wil kun je daarna ook nog een bezoekje brengen aan Sijtje in het museum.

Praktisch
Het eieren zoeken begint om 11:00 uur en is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Na het eieren zoeken kun je zelf het museum in om Sijtje en de tentoonstellingen te bezoeken. Kinderen kunnen altijd gratis het museum in. Ouders en begeleiders ontvangen deze ochtend 50% korting op hun museumticket.
Vooraf online tickets met korting kopen is niet mogelijk. Dit kan alleen bij de kassa van het museum tussen 11:00 uur en 12:00 uur. Dus gedurende of vlak na het paaseieren zoeken.

Wat: Eieren zoeken in de museumtuin
Wanneer: 08 apr 2023
Hoe laat: 11:00 - 12:00
Prijs: De activiteit is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

* Entree voor het museum is voor kinderen ook gratis. Ouders en begeleiders ontvangen deze ochtend 50% korting op hun museumticket.


Art After Dark
Dordrechts Museum

Evenement
datum: 1 april 2023 19.00
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Art After Dark
Vanaf 1 april gaat de Museumweek van start, begin de week goed met een gratis museumavond in Dordrechts Museum. 

De museumavond wordt georganiseerd door de jongeren van TakepART. Tussen 19:00 en 22:00 uur zijn de deuren van het museum geopend. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Kunst met een twist

Geniet deze avond van kunst met een twist. Sluit bijvoorbeeld aan bij een van de Take pART tours, laat een (nep)kunsttattoo zetten met een afbeelding uit onze collectie, maak zelf kunst of dans op de beats van een DJ. Daarnaast zijn zowel de vaste als tijdelijke collectie te bezoeken.

Take pART

Bij Take pART werken jongeren van 16 – 21 jaar een jaar lang in het Dordrechts Museum om leeftijdsgenoten enthousiast te maken voor kunst. Dit doen zij door onder andere toffe events te organiseren zoals Art After Dark, online content voor het museum te maken, tours te geven en nog veel meer.

Praktische informatie

Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Reserveer je ticket hier.

Wat: Art After Dark
Wanneer: 01 apr 2023
Hoe laat: 19:00 - 22:00
Reserveer tickets

Never Been to Berlin +
Dorpsstraat 3
bij Door

Expositie
datum: 1 april 2023 20.30
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht


Never Been to Berlin + Dorpsstraat 3
Betoverende trance, opzwepende pop en ronduit beukende beats
zaterdag 1 april 2023 / 20:30

Never Been to Berlin neemt luisteraars mee op reis naar onbekend terrein. Dit zanger/producer-duo, bestaande uit Midnight Phone Carl (Sander Kaatee) en Goossie Dilligans (Goya Buitenhuis), maakt meeslepende Engelstalige dancemuziek en tapt inspiratie uit allerlei genres. Op hun debuutalbum ‘Aha-Erlebnis’ (2020) hoor je betoverende trance, opzwepende pop en ronduit beukende beats. In mei 2022 kwam hun nieuwe EP ‘Junction’ uit met tevens ruimte voor introspectieve luisternummers.

Live weten de heren keer op keer de hele tent in de fik te zetten. Zo gaven ze diverse live shows in o.a. EM2 als support van De Likt, sloten ze De Hollander af op hun eerste festival Grasnapolsky en in House of Pong als afsluiter voor de Vengaboys. In Juni hadden ze hun eerste internationale debut met twee shows in Tsjechië.

Dorpsstraat 3
De muziek van Dorpsstraat 3 balanceert tussen post-punk en synthwave, maar haalt inspiratie uit verschillende soorten muziek die zowel geografisch als in tijd uit hele verschillende plekken vandaan komen en gooit dit allemaal allemaal bij elkaar. Soms lijkt het alsof deze invloeden altijd al samen hoorden en soms word je erdoor in de war gebracht en op die manier verteld Dorpsstraat 3 verhalen die je nog niet gehoord hebt.

Ticket €1.00

Crea & Soep
bij Door

Expositie
datum: 30 maart 2023
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht


Crea & Soep
donderdag 30 maart 2023 / 14:00

Verras jezelf in een wereld van creativiteit
Voel je welkom om binnen te stappen bij DOOR
Elke donderdagmiddag een ontmoeting met een kunstenaar die jou gaat helpen met schrijven, tekenen etc, van 13.30 tot 17.00
Voel je vrij om ook te komen voor een praatje en een kopje koffie/thee!

Ticket €1.00


Zoran Arizanovic
Beneath the surface
in WG galerie

Expositie
datum: 6 mei t/m 25 juni 2023
locatie: WG galerie, Aardappelmarkt 15, Dordrecht
Meer info op website

Zoran Arizanovic was born in 1972 in Yugoslavia. He studied painting at Academy of Fine Arts in Ljubljana, and received a Master in Fine Arts degree in 2005. He worked professionally as VFX artist on films and games in UK and in Germany. Currently he lives and teaches in Breda, The Netherlands.
His work as a painter is influenced by old masters and contemporary realism. After a brief phase of minimal abstract work he works now exclusively in figurative-realistic manner from life or his own photographs.
His primary interest lies in building up carefully constructed surfaces that exploit the medium of oil and egg tempera painting. His working methods are slow and meticulous from preparing his own boards and canvases all the way to making his own paint. The motivation behind this is creating relationship with material aspect of painting and establishing relationship with his subject matter and materials.
In this manner he hopes to continue the dialogue with the authors from past and present that he considers important: Van Eyck, Vermeer, Antonio Lopez, Richard Estes and Gerhard Richter.

Dick van Heerde
Portraits of nature
in WG galerie

Expositie
datum: 4 maart t/m 30 april 2023
locatie: WG galerie, Aardappelmarkt 15, Dordrecht
Meer info op website

Op jonge leeftijd maakt Dick van Heerde (1954) al zijn eerste olieverfschilderij. Eind jaren 1970 werkte hij mee aan de restauratie van de orgelluiken van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, en dit leerde hem de fascinerende techniek die door de 17e-eeuwse schilders werd toegepast. Later blijkt dit voor Dick een belangrijke inspiratiebron te zijn. Medio jaren 80 richtte Dick zich volledig op het werken als zelfstandig kunstenaar, met eerst een grote aandacht voor de wildlife in de natuur van Europese landen. Enkele jaren later reist hij naar Tanzania en wordt overdonderd door de natuur die hij daar ziet. Hij blijft deze regio bezoeken en zijn fascinatie voor Afrika is duidelijk in een deel van zijn oeuvre terug te vinden. Met zijn werk behoort Dick al weer vele jaren ook internationaal gezien tot de toonaangevende realistische dierschilders.

Gratis toegang
Dordrechts Museum
voor Dordtenaren

Expositie
datum: 26 feb, 26 mrt en 30 apr


Gratis toegang voor Dordtenaren

Zet het alvast in je agenda! Het Dordrechts Museum biedt alle Dordtenaren de kans om gratis de tentoonstelling Andere ogen – Gezichten uit de Collectie Dordrecht bekijken op zondag 26 februari, 26 maart en 30 april 2023. Wie in Dordrecht woont, kan op vertoon van een recent poststuk met adres in Dordrecht op bovenstaande data het museum bezoeken.

Andere ogen in
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 18 feb - 21 mei 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

De keuze van onze eigen medewerkers.

Welke verhalen gaan schuil achter de kunstwerken in een museum? Het Dordrechts Museum vroeg het haar medewerkers. Dat leverde bijzondere inkijkjes op. In de tentoonstelling Andere Ogen – Gezichten van de collectie Dordrecht verbindt het Dordrechts Museum hun verhalen aan de kunstwerken en nodigt bezoekers uit om vanuit een ander perspectief naar kunst te kijken.

Voor Andere ogen – Gezichten van de collectie Dordrecht maken artistiek directeur Femke Hameetman en twintig van haar museumcollega's een keuze uit al het moois dat de Dordtse musea in huis hebben. Als bezoeker word je uitgenodigd door hún ogen te kijken. De tentoonstelling is een verrassende (nieuwe) kennismaking met het museum, dat vaak als anoniem of elitair 'instituut' wordt gezien – in plaats van als een groep enthousiaste mensen, verbonden door die veelzijdige collectie.
Foto: Felix Smit
De keus voor Andere ogen van Evelien Platteeuw

Het oog van Jan Veth
in Dordrechts Museum

Expositie
datum: 18 feb. – 3 sep. 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


In het voorjaar van 2023 organiseert het Dordrechts Museum de eerste grote overzichtstentoonstelling over de schilder en kunstcriticus Jan Veth (1864-1925).

Als portrettist van de intellectuele elite en redacteur van het kritische tijdschrift De Nieuwe Gids begaf Jan Veth zich in het hart van de Hollandse kunstwereld van het laatste kwart van de 19de eeuw. Precies in een periode waarin die wereld grote ontwikkelingen doormaakte, legde Jan Veth diens hoofdrolspelers vast. Veth schreef met zijn penseel en schilderde met zijn pen. In bevlogen kunstkritieken gaf hij zijn eigen fijnzinnige blik op de veranderingen in de kunst. In de tentoonstelling is Jan Veth zelf de gastconservator. Zijn eigen woorden in brieven en kritieken vormen de rode draad. Met zijn kunst en geschriften, aangevuld met het werk van de kunstenaars waar hij over schreef en wie hij bewonderde en verzamelde, neemt Jan Veth ons mee naar een bewogen tijdperk. Een tijdperk waarin ideeën over kunst, het kunstenaarschap en het openbaar kunstbezit zijn gevestigd die tot vandaag de dag gelden. Jan Veth stond aan de oorsprong ervan. Hij is een van de belangrijkste figuren in de Nederlandse kunstgeschiedenis en vormgever van ons hedendaagse kunstbegrip.

Rein Dool in
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 11 dec 2022 - 21 mei 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Rein Dool tekenaar

Met de tentoonstelling richten wij de schijnwerper op een bijzondere hedendaagse kunstenaar die al tientallen jaren in Dordrecht woont en werkt. In ruim zestig jaar bouwde Rein Dool (Leiden 1933) een omvangrijk oeuvre op, bestaande uit schilder- en tekenkunst, grafiek, sculptuur en keramiek. Het fundament onder al zijn kunst is echter het tekenen, waarvoor hij al jong een zeldzaam talent ontwikkelde.

Dool door Dordt route

Om na je museumbezoek nog meer van Rein Dool te bekijken is er t/m 18 februari de Dool Door Dordt route. In de binnenstad van Dordrecht kan je in verschillende etalages en winkels de werken van Dool bekijken én kopen! Haal de route bij de balie van het museum of download 'm hier.

Dool door Dordt route (PDF)

Instaprondleiding Wanderlust
Verwondering rondleiding
Instaprondleiding
Schilders van de Biesbosch
Rondleiding in gebarentaal
“Ik reis dus ik ben”
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 16 oktober 2022 t/m 16 juni 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Instaprondleiding Wanderlust

Reis met een gids langs de hoogtepunten uit de tentoonstelling.
Bewonder tijdens de instaprondleiding Wanderlust majestueuze vergezichten, snelstromende rivieren, ruige kusten, minutieus geschilderde planten en bloemen en leer de vrouwen en mannen kennen die in de 19de eeuw met potlood en penseel in de hand de grens overstaken.

Wat: Instaprondleiding Wanderlust
Wanneer: 16/10, 06/11, 18/12 en 8/1/'23
Hoe laat:14:30-15:30 uur
Prijs: €5,- excl. entree.
Reserveer tickets

Verwondering rondleiding

Rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren.
Tijdens een Verwondering-rondleiding bekijk je in een kleine groep en onder begeleiding van een speciaal opgeleide museumdocent een beperkt aantal schilderijen uit onze collectie. Iedere twee maanden kun je meedoen aan deze rondleiding. Alles draait om het genieten en beleven van kunst in een veilige omgeving.<

Vrijdag 21 oktober - 14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 16 december - 14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 17 februari 2023 -14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 21 april 2023 - 14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 16 juni 2023 - 14.30 – 16.00 uur

De rondleiding is voor groepen tot maximaal 12 personen (incl. begeleiders) ook beschikbaar op aanvraag. De prijs per groep bedraagt €120.
Prijs: €10,- per persoon, incl. entree en koffie/thee. Dierbaren, mantelzorgers en begeleiders hebben ook een kaartje nodig. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.
Neem voor informatie en reserveringen contact op met onze afdeling Planning per e-mail of op +31(0)78 7705217 (tijdens kantooruren).

Wij willen dat het museum voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen die wat extra aandacht verdienen. Ontdek wat we nog meer te bieden hebben.

Instaprondleiding Schilders van de Biesbosch

De Biesbosch, een heerlijke plek om de natuur te verkennen en tot jezelf te komen.
Schrijver, gids en kenner Wim van Wijk is met dit prachtige natuurgebied vergroeid. Hij is er geboren en getogen en heeft over alle aspecten ervan boeken geschreven. Ook speelde hij een grote rol in de totstandkoming van de tentoonstelling Schilders van de Biesbosch.
Wim is dan ook de uitgelezen persoon om mee door de tentoonstelling te lopen; en dat kan! Op 8 en 29 oktober zal hij een instaprondleiding geven en de bezoekers meer vertellen over het prachtige nationale park.
Ben jij benieuwd naar alles wat Wim te vertellen heeft? Meld je dan snel aan, want er zijn maar een beperkt aantal plekken.

Wat: Instaprondleiding Schilders van de Biesbosch
Wanneer: 29 okt 2022
Hoe laat: 12:00-13:00 uur
Prijs: €5,- excl. entree.

* Maximaal aantal deelnemers is 15. Reserveer tickets

Rondleiding in gebarentaal

Een interactieve rondleiding in Nederlandse gebarentaal
Het Dordrechts Museum vindt het belangrijk om toegankelijk te zijn voor iedere bezoeker. Daarom werkt het museum samen met dove rondleiders, die voor doven en slechthorenden rondleidingen verzorgen in de Nederlandse Gebarentaal. In deze interactieve rondleiding ontdek je alles over de hoogtepunten in de vaste collectie van het Dordrechts Museum en in de tentoonstellingen.

Za 19 november NGT-rondleiding Wanderlust
Aanvang: 15:00 uur
Duur: 60 minuten
Prijs per deelnemer: €10 incl. entree (ook begeleiders hebben een ticket nodig)

Samenwerking met In Gebaren
De rondleidingen worden aangeboden in samenwerking met stichting IN Gebaren. Eén van de projecten van de stichting is Musea in Gebaren, een initiatief dat kunst en cultuur toegankelijk maakt voor doven en slechthorenden. Sinds 2016 zijn er 22 dove deelnemers opgeleid tot museumgids en zijn er inmiddels 15 musea die structureel programma's aanbieden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).


"Ik reis dus ik ben"

Een gesprek over reizen.
Tijdens de rondleiding "Ik reis dus ik ben" dwalen bezoekers kriskras door de tentoonstelling Wanderlust. Onderweg wordt er bij diverse kunstwerken stilgestaan en gesproken over de veranderende betekenis van reizen door de eeuwen heen. Onder leiding van een gids gaan bezoekers in gesprek over wat er te zien is en via persoonlijke verhalen worden inzichten van verschillende denkers tegen het licht gehouden.

Wat: "Ik reis dus ik ben"
Wanneer: 27 nov 2022
Hoe laat: 15:30-16:30 uur
Prijs: €5,- excl. museumentree

* Max. aantal deelnemers = 15.

Reserveer tickets

Dordtenaren
in rampspoed
in het Hof van Nederland

Expositie
datum: za 15 okt. 2022 - zo 3 sep. 2023
locatie:

Hof van Nederland
Hof 6
Dordrecht


Meer info op website

Rampen in Dordrecht

Na de grote stadsbrand van 1457 komen er maatregelen om de brandveiligheid in de stad te vergroten. In de zeventiende eeuw heerst in Dordrecht de pest en in 1866 de cholera. Beide epidemieën eisen een groot aantal slachtoffers, maar de hygiëne in de stad wordt aangepakt. De bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoesten complete delen van de binnenstad, maar de schade wordt hersteld.

Naast deze collectieve rampen maken Dordtenaren veel persoonlijk leed mee. Voor oplossingen wachten Dordtenaren niet alleen op hulp van de overheid, maar organiseren die vaak zelf.

Heb je een grote of een kleine ramp meegemaakt, of zit je er middenin? Het Regionaal Archief Dordrecht is ook geïnteresseerd in jouw verhaal. Schrijf het op en deel je verhaal met het Archief. Of stuur een kaartje naar iemand die je een hart onder de riem wilt steken.

Praktische info

De tentoonstelling Dordtenaren in rampspoed is dinsdag t/m zondag tussen 11:00 – 17:00 uur te bezoeken in het Regionaal Archief Dordrecht. Regionaal Archief Dordrecht is op dezelfde locatie als Hof van Nederland te vinden: Hof 6, 3311 XG, Dordrecht.