Griezelen in Het Hof
Evenement
datum: 29 december 2017 en 2 januari 2018, 14.30 uur
locatie:

Hof 6
Dordrecht


Meer info op website

Diep in de kelders van Het Hof van Nederland ligt een geheim verborgen. De geest van een oude monnik zwerft er rond en helpt jou het geheim te ontraadselen. Doe mee aan deze spannende speurtocht door de middeleeuwse kelders van Het Hof en ontdek wat er al eeuwen verstopt ligt.

Het evenement is gratis, maar reserveren is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij!
Gratis excl. museumentree
Familieatelier Jongkind
Evenement
datum: 28 december 2017 en 4 januari 2018 14.30 uur
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Stap binnen in de wereld van Jongkind. Zijn rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eyeopener voor de Franse kunstenaars van zijn tijd. Ouders en kinderen (6-13 jaar) kunnen samen aan de slag bij dit familieatelier.

Volwassenen gratis excl. museumentree, kinderen gratis

Kerstmarkt Dordrecht

Evenement
datum: 15, 16 & 17 december 2017
locatie: Dordrecht
Meer info op website

In de aanloop naar de feestdagen kun je in het weekend van 15 t/m 17 december in Dordrecht genieten van de grootste Kerstmarkt van Nederland. In de historische binnenstad kun je, tussen honderden kramen en meerdere podia, genieten van een ultieme kerstsfeer. De honderden monumenten die de stad rijk is en de iconische binnenhavens vormen het decor voor een route van kramen en pagodes.

Kerst wordt een belevenis in Dordrecht en dit merk je onder andere op de verschillende muzikale winterterrassen op de Kerstmarkt Dordrecht. In de schaduw van het indrukwekkende Stadhuis kun je bijvoorbeeld, met muzikale ondersteuning van onder andere gospelkoren, heerlijk genieten van glühwein of een warme chocolademelk. Op vrijdag- en zaterdagavond kun je hier zelfs uit volle borst meezingen met moderne en klassieke kerstnummers tijdens de Christmas-sing-a-long.

In de schaduw van de Grote Kerk
Een andere, niet te missen stop tijdens een rondje over de Kerstmarkt is de Grotekerkstuin. Hier kun je je ogen uitkijken in het Kersttheater. In deze intieme setting trakteren artiesten en muzikanten je op leuke acts tijdens een Christmas Revue. In de Grotekerkstuin is ook de levende kerststal te vinden. Hier ontfermen herders zich over o.a. ossen, ezels, ganzen, kippen, schapen, geiten en zelfs een kameel! Alle dieren staan veilig achter een hek, maar kunnen door de kleinsten wel geaaid worden.

Proef de ultieme kerstsfeer
De Kerstmarkt Dordrecht is dus dé plek om optimaal in de kerstsfeer te komen. Honderden lichtjes sieren de stad, kerstliederen klinken door de straten en geurige lekkernijen wachten je op. Mocht je nog niet in de kerststemming zijn, na een bezoek aan de Kerstmarkt Dordrecht kun je daar niet meer onderuit!

Uitnodiging van Sint naar Kerst bij Kunst&Vorm
Expositie
datum: 3 tot 25 december 2017
locatie:

Kunst&Vorm
Gravenstraat 31
Dordrecht


Meer info op website

Kunst&Vorm heeft in het kader van het Kunstrondje Dordrecht een schatkamer aan bijzondere, tevens originele cadeautjes. Op zondag 3 december van 12.00 tot 17.00 uur is er een keuze uit werken van diverse beroepsmatig werkende kunstenaars die grensverleggende verbeeldingen tonen met hun eigen unieke signatuur. Het betreft schilderijen, werken op papier, etsen, zeefdruk, gouache, sieraden en keramiek.

Deze werken zijn merendeels met een sympathieke prijs die bij een origineel cadeau past.

U bent van harte welkom.

De schatkamer is verder te bezoeken van donderdag tot zondag van 12.00 - 17.00 uur tot 25 december 2017. Buiten deze tijden op afspraak.

Themarondleiding Jongkind
Evenement
datum: 19 november en 26 december 2017 14.30 uur
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het impressionisme. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk. Tijdens de rondleiding word je meegenomen langs Jongkinds stadsgezichten (o.a. van Dordrecht) en Franse kust- en rivierlandschappen. Ook op Tweede Kerstdag!

Prijs: €5,- excl. museumentree

Opening Salon der Leden in Pictura
Expositie
datum: zaterdag 4 november t/m 17 december 2017
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 190-192
3311 ES Dordrecht


Meer info op website

Dit jaar organiseert Pictura van 5 november tot en met 17 december 2017 weer De Salon der Leden.

Een bijzondere traditie waar deelnemende Picturianen een recent werk tonen. Dit mondt vaak uit in een volle, prettige, onsamenhangende, maar charmante expositie.
RaQuel van Haver in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 31 oktober 2017 t/m 15 april 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

De Amsterdamse kunstenaar RaQuel van Haver heeft De Scheffer 2017 gewonnen. Dit is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs van de Vereniging Dordrechts Museum (VDM) voor jonge beeldend kunstenaars. De prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een expositie in het Dordrechts Museum. Het donkere, rauwe en energieke werk van RaQuel van Haver is daar vanaf 31 oktober te bewonderen. Naast de solotentoonstelling van RaQuel van Haver opent het Dordrechts Museum tegelijkertijd een overzichtstentoonstelling waar voorgaande winnaars van De Scheffer te zien zijn.

RaQuel van Haver (1989, Bogota, Colombia) is in 2012 afgestudeerd aan de HKU in Utrecht afdeling Fine Arts. In 2012, 2013 en 2016 werd zij genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Ze exposeerde al menigmaal in binnen- en buitenland. Van Havers schilderijen bieden snapshots van het dagelijkse leven in Amsterdam Zuid-Oost of vergelijkbare plaatsen waar de kunstenaar eerder werkte. Haar schilderijen zijn vaak monumentaal.

De inzendingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit: Maria Schnyder, conservator De Pont museum Tilburg, Gerrit Willems, conservator moderne en hedendaagse kunst Dordrechts Museum, Ton Kraayeveld, beeldend kunstenaar en Ada van de Vijver – Hobijn, beeldend kunstenaar.

De jury was geraakt door de authenticiteit en de volwassen attitude van de pas 28-jarige kunstenaar en motiveert haar keuze als volgt: “Het werk van RaQuel van Haver is in alles een reactie op de buitenwereld. De wereld waarin ze verkeert en waarmee zij zich als persoon verbonden voelt. Kolossaal opgebouwde doeken, reliëfs zwaar van teer en touw en verf, met grote figuren die uit die verf naar voren komen. Prostituees in de drinkhallen in Zimbabwe, straatjeugd in Lagos, figuren uit de Bijlmer waar haar atelier is gevestigd. Ook de kleine werken zijn reliëfs, met overtuigende portretten van de modellen van de straat. Ze zoekt het gevaar op, werkt op locatie. Weet haar wereld en betrokkenheid daarbij indringend over te brengen”.

Overzichtstentoonstelling De Scheffer
De solotentoonstelling van RaQuel van Haver is vanaf 31 oktober 2017 t/m 15 april 2018 te zien tegelijkertijd met de overzichtstentoonstelling De Scheffer. In deze expositie, die is samengesteld ter gelegenheid van het 175 jarige bestaan van de Vereniging Dordrechts Museum en het Dordrechts Museum, is werk te zien van voorgaande winnaars van deze beeldende kunstprijs. Met oud en nieuw werk tonen Kim van Norren, Joost Krijnen, Frank Ammerlaan, Elspeth Diederix en Charlotte Dumas het belang van stimuleringsprijzen als De Scheffer.

Jongkind & vrienden
Expositie
datum: 29 oktober 2017 t/m 27 mei 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het impressionisme. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk, waar hij bevriend raakte met kunstenaars als Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro. Jongkind schilderde naast stadsgezichten vooral kust- en rivierlandschappen.

Pionier van het impressionisme
Zijn rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eye opener voor de Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf Jongkind de aanzet tot het impressionisme in Frankrijk. Monet zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’.  Manet noemde hem ‘de vader van het moderne landschap’. Zijn werk was zeer geliefd bij het Franse publiek.

Geregeld keerde Jongkind terug naar Nederland waar hij ijsgezichten, maannachten, de havens van Rotterdam en Dordrecht en het Hollandse polderlandschap schilderde. Jongkind noemde Dordrecht ‘de mooiste stad van Nederland’ en spoorde zijn Franse vrienden aan om ook naar de schilderachtige stad af te reizen.

De tentoonstelling in het Dordrechts Museum toont schilderijen van Jongkind en van zijn Franse vrienden zoals Monet, Boudin en Daubigny, uit museale en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. Een kleine selectie aquarellen laat zijn virtuositeit van zijn vlugge, rake penseelstreek zien. Veel van de getoonde werken zijn voor het eerst te zien in Nederland.

Uniek
Zijn vriendschap verbond hem met schilders die wij nu aanduiden als de School van Barbizon, zoals Théodore Rousseau, Troyon en Corot; in de tweede fase van zijn verblijf in Frankrijk was hij van doorslaggevende betekenis voor Boudin en Monet. Zijn unieke talent werd onderkend door Manet en Pissarro, en de postimpressionist Signac schreef een boek over Jongkind in 1927. Hij was een realist, maar zijn realisme kwam niet van Courbet. Zijn ultieme visie was die van een impressionist, maar te onafhankelijk van geest om aan hun exposities deel te nemen. Het moet gezegd: Jongkind is uniek en zijn originaliteit is van blijvende betekenis.

Op de tentoonstelling zijn ook werken van onbekende meesters te zien zoals van A. Cals, een van zijn meest trouwe en beste vrienden.

Drie tentoonstellingen
Frankrijk oefende in de 19de eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Nederlandse kunstenaars. Schilders als Jongkind, Breitner, Van Dongen, Mondriaan, Maris, Mauve en natuurlijk Van Gogh trokken naar Parijs, naar de Franse kust, naar het kunstenaarsdorp Barbizon en het nabijgelegen woud van Fontainebleau. Zij schilderden stadsgezichten en de natuur, werkten samen met Franse schilders en inspireerden elkaar en andere Nederlandse vakgenoten. Het resultaat van deze artistieke uitwisseling is vanaf dit najaar in drie Nederlandse musea te zien: In het Van Gogh Museum in Amsterdam ziet u Nederlanders in Parijs, in het Dordrechts Museum Jongkind & vrienden en De Mesdag Collectie in Den Haag Nederlanders in Barbizon.
Verstild Dordrecht: op de drempel van de 20ste eeuw
Expositie
datum: 29 oktober 2017 t/m 27 mei 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

De tentoonstelling Verstild Dordrecht: op de drempel van de 20ste eeuw geeft – aan de hand van talrijke foto’s uit de collectie van Regionaal Archief Dordrecht – een beeld van Dordrecht aan de vooravond van de industrialisatie. Originele foto’s uit de periode 1860-1900 tonen niet alleen de pittoreske binnenstad, maar ook het praktisch lege buitengebied en de aanleg van oeververbindingen.

Verstild betekent stiller of geheel stil geworden. Dé uitdrukking om foto’s te beschrijven. De fotograaf is in staat om met een druk op de knop alles voor zijn lens even stil te zetten. Bijna anderhalve eeuw later kijken wij terug naar die momenten waarin Dordrecht even stil staat.
Filmladder The Movies
Evenementen
datum: 24 oktober t/m 21 december 2017
locatie:

The Movies
Nieuwstraat 60-62

Dordrecht


Meer info op website

Vrijheid, blijheid in Het Hof van Nederland
Evenement
datum: Van donderdag 7 september 2017 t/m zaterdag 31 maart 2018
locatie:

Het Hof van Nederland
Hof 6
3311 XG Dordrecht


Meer info op website

Diversiteit in ons onderwijs
Artikel 23 bestaat in 2017 honderd jaar en is actueler dan ooit. Dit grondwetsartikel is uniek in de wereld: nergens bekostigt de overheid zo’n variëteit aan scholen als in Nederland. De tentoonstelling Vrijheid, blijheid? Diversiteit in ons onderwijs – vanaf 7 september te zien in Het Hof van Nederland – vertelt het verhaal achter de gelijkheid en diversiteit in ons onderwijs, van vroeger tot nu.

Schoolherinneringen en portretten van tien oud-leerlingen, elk uit een ander decennium. Een fotoreportage van openbare en bijzondere scholen en hun leerlingen anno nu. Aangevuld met schoolplaten, leermiddelen, foto’s uit privébezit en andere objecten van verschillende schoolsoorten. Samen vertellen ze het verhaal over honderd jaar vrijheid en diversiteit in ons onderwijs.

Keuzevrijheid
Nederland is het land van onderwijsvrijheid. Met wereldwijd een uniek systeem waarin de overheid alle scholen, van welke smaak of signatuur ook, gelijk bekostigt en behandelt. Nederland telt, naast openbaar onderwijs, elf erkende richtingen, van islamitisch tot antroposofisch (vrijeschool). Bovendien mag elke school zelf bepalen volgens welke pedagogisch-didactische visie – jenaplan, dalton, democratisch of ‘regulier’ – ze werkt. Daarmee hebben scholen, leraren en ouders in ons land een enorme keuzevrijheid. Dat lijkt een vanzelfsprekend recht, maar tot op de dag van vandaag is artikel 23 van de Grondwet bron van menige discussie. Publicatie
Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt het boek Schoolvoorbeelden: 100 jaar onderwijsdiversiteit in 10 portretten (Ten Brink Uitgevers) van onderwijsjournalisten Bea Ros en Peter Zunneberg. Hierin vertellen tien oud-leerlingen van tien tot honderd jaar over hun basisschooltijd. Daarnaast geven politici en onderwijsprofessionals hun mening over in hoeverre artikel 23 nog van deze tijd is. Het boek is rijk geïllustreerd met sfeervolle foto’s van Joost Bataille, aangevuld met historisch beeldmateriaal.

Samenwerking
Voor de totstandkoming van deze tentoonstelling werken Het Hof van Nederland en het Nationaal Onderwijsmuseum samen met het onafhankelijke onderwijsvakblad Didactief. Dit tijdschrift bericht over de actualiteit in het onderwijs en stimuleert het debat over onderwijs. Het Onderwijsmuseum speelt een belangrijke rol in het levend houden en uitdragen van onze onderwijsgeschiedenis. In Het Hof van Nederland werd tijdens de eerste Vrije Statenvergadering in 1572 mede de basis gelegd voor het Nederland van nu. Waar je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Dat vindt ook zijn weerslag in ons onderwijssysteem.

Praktisch

De tentoonstelling Vrijheid, blijheid? Diversiteit in ons onderwijs is te zien vanaf 7 september in Het Hof van Nederland. Op de honderdste verjaardag is artikel 23 van onze Grondwet nog springlevend en de discussie erover misschien wel actueler dan ooit. De tentoonstelling en activiteiten daaromheen bieden ruimte voor deze discussie met een programma van rondleidingen, workshops en masterclasses.
Tekenen en schilderen voor kinderen vanaf 4 jaar
Cursussen
datum: 3 september t/m 17 december
locatie:

Atelier:
Grotekerksplein 1C


Meer info op website

Zondag 3 september  starten er weer nieuwe cursussen.
De lessen worden gegeven op zondagen, in principe om de andere week met een enkele uitzondering.

Met de jongste groep experimenteren we met diverse materialen in verschillende thema's die passen bij hun leeftijd.
Met de oudere groep wisselen we thema's af m.b.t. figuratief tekenen/schilderen en ontwikkelen creativiteit, dus vrijer werk.

Data:
september 3 en 17
oktober 1 en 22  (extra week ertussen vanwege vakantie) 
november  5 en 19
december  3 en 17

Tijden: N.B. de lessen zijn een half uur vervroegd met ingang van januari 2017 
van 10.00-11.00 uur voor kinderen van 4-7 jaar.
van 11.30-12.30 uur voor kinderen van 7/8-13 jaar.

Kosten:
Voor 8 lessen van een uur betaal je € 72,- ,voorafgaand aan de cursus te voldoen.
Het 2e kind in een gezin krijgt 20% korting.

Opgeven kan via contact met opgave van naam, geb. datum, adres en telefoonnummer

 

Van het naadje en de kous
Expositie
datum: zaterdag 24 juni tot zondag 20 mei 2018
locatie: Kelderverdieping van het Onderwijsmuseum
Meer info op website

handwerken op school

Tot 1974 was handwerken voor meisjes een verplicht vak op de lagere school. Sommige leerlingen maakten er hun beroep van. Alles begon op school, met het vele uren oefenen van de handwerktechnieken. Breien, borduren en naaien. Met vaak een schitterend resultaat, herkenbaar voor de tijd. Nu weer helemaal hip. 

Van het Naadje en de Kous toont een diversiteit aan mooie en sprekende voorbeelden van dit ‘retro’ handwerk; van merklappen tot speelbroekjes. Een genot voor iedereen die handwerkt of gewoon benieuwd is naar de ontwikkeling van het vak handwerken op school.

Zin om zelf aan de slag te gaan? Dat kan! In de tentoonstelling staat een grote werktafel waarin allerlei handwerkmaterialen liggen die je kunt gebruiken. Ook zijn er een aantal eenvoudige patroontjes om mee te nemen. Leuk voor jong en oud!

Rotterdamse kunstenaar John van ’t Slot
Expositie
datum: 1 januari 2017 t/m 14 januari 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

In de zaal Modern- en Hedendaags’ wordt een kleine presentatie getoond uit het bijzondere oeuvre van de Rotterdamse kunstenaar John van ’t Slot (1949).

Acht schilderijen van John van ’t Slot (1949) zijn tijdelijk ‘te gast’ in het Dordrechts Museum. In de jaren tachtig was Van ‘t Slot een belangrijke vertegenwoordiger van het ‘nieuwe schilderen’. De soms cartooneske en vaak humoristische schilderijen van John van ’t Slot vielen op toen er eind jaren zeventig nieuwe aandacht kwam voor de schilderkunst. Sindsdien heeft hij veel tentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland.

Schilderkunstige kwaliteiten als compositie, kleurcontrast, handschrift staan bij hem centraal. Hij gebruikt figuratie en abstractie naast elkaar en werkt met verschillende stijlen, motieven en middelen. Het gaat Van ‘t Slot niet om een wereld buiten het schilderij, maar om de werkelijkheid van het schilderij zelf.

In de zaal Modern- en Hedendaags wordt het werk van John van ’t Slot getoond in relatie tot de collectie van het Dordrechts Museum. Het resultaat is een frisse energieke opstelling vol verrassende combinaties.

Thuis in de tijd van Simon van Gijn
Expositie
datum: 2017
locatie:

Huis Van Gijn
Nieuwe Haven 29-30
Dordrecht


Meer info op website

Wie was Simon van Gijn? Hoe zag Dordrecht er in zijn tijd uit? Waaruit bestaat de Atlas Van Gijn? Hoe zijn de interieurs van Van Gijn bewaard gebleven en gerestaureerd?

De interactieve tentoonstelling op de tweede verdieping van het museum geeft antwoord op deze vragen. Originele voorwerpen uit de collectie worden gecombineerd met film en multimedia.

Bezoekers raken hier nog meer ‘thuis in de tijd van Van Gijn’ op een actieve manier: door te bladeren in het schetsboek van Van Gijn, te grasduinen in honderden prenten uit de Atlas, of zelf een interieur samen te stellen.