Geen Kunst- en Antiekmarkten op Nieuwkerksplein in 2021
Evenementen
datum: 2021
locatie: Nieuwkerksplein


We hebben helaas de beslissing moeten nemen dat deze zomer alle Kunst- en Antiekmarkten op het Nieuwkerksplein Dordrecht niet doorgaan i.v.m. corona.

We hopen volgend jaar 2022 weer met de markten te kunnen starten.

Elisabeth en de vloed in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: zo 3 okt. 2021 - zo 6 mrt. 2022
locatie: zo 3 okt. 2021 - zo 6 mrt. 2022


Bezoek in het herdenkingsjaar van de Elisabethsvloed de tentoonstelling Elisabeth en de Vloed. Bewonder de eeuwenoude Elisabethspanelen die voor 1 keer weer samen te zien zijn in het Dordrechts Museum. Ontdek het verhaal op de panelen, over de heilige Elisabeth en de overstromingen, verteld d.m.v. hedendaagse animaties en prachtige kaarten, schilderijen en prenten.

De ramp van 1421 in beeld

In 1421 veranderde het Nederlandse landschap voorgoed. De Sint-Elisabethsvloed creëerde de Biesbosch en zette de Groote Waard onder water. Tientallen dorpen verdwenen, hun inwoners zochten een veilig heenkomen in Dordrecht.

Kunst in Dordrecht - rondleiding door Dordt
Evenementen
datum: 2021 / 2022
locatie: Dordtse binnenstad
Meer info op website

Kunst in Dordrecht
Al eeuwenlang is Dordrecht een populaire stad voor kunstenaars. Is het de machtige ligging aan het water, het schitterende licht? Of toch de vele grootmeesters die in Dordrecht hebben gewoond en gewerkt? Tijdens deze rondleiding ontdek je Dordrecht door de ogen van de kunstenaars die Dordt hebben geschilderd. Ervaar Dordrecht alsof je zelf Cuyp, Turner, Jongkind of Witsen bent! 

Honderden kunstenaars gingen je al voor. Zij bewonderden Dordrecht. Zij kwamen om te werken, te leren, connecties te maken, ze gingen zwerven, wandelen en varen natuurlijk om zowel de pronkende voorkant als de bijna onbewoonbare bouwvallen met hun afgekalkte en verweerde muren te schetsen, tekenen, schilderen en fotograferen. Ze genoten van de stad, de architectuur, de (on)zichtbare geschiedenis, de stilte, de drukte, de schepen, het water en het licht, weerkaatst door het water. Tijdens deze rondleiding zie je wat zij hebben gezien, hoor je wat zij er zelf over gezegd hebben en ontdek je jouw eigen connectie met Dordrecht, een eiland omringd door drie rivieren. Ook wij gaan de rivier over met de waterboot om de Dordtse skyline te bewonderen. Aelbert Cuyp werd hier geboren in de 17 de eeuw, Turner en van Gogh wilden het met eigen ogen zien in de 19 de eeuw en kwamen over het water aan, van Gogh woonde hier een aantal maanden, Turner kwam 4x logeren. Op 11 augustus 1899, kwam de bekende Franse beeldhouwer Auguste Rodin naar Dordrecht: “Vanochtend”, zo schrijft hij in een brief, “heb ik de 17de eeuw niet verlaten, het is hier alles nog hetzelfde, het is Cuyp, Van Goyen, Salomon van Ruysdael, alles hetzelfde als toen, wat is dit mooi, wat moeten de mensen in Holland gelukkig zijn.”

Alles over de rondleidingen in Dordrecht: ontdekdordrecht.com

Dordtenaren boven Water
in Hof van Nederland

Expositie
datum: za 5 jun. 2021 - vr 31 dec. 2021
locatie:

Hof van Nederland
Hof 6
3311 XG Dordrecht
Water zorgt soms voor overlast en rampen, maar geeft ons ook welvaart en vermaak. Al eeuwen lang heeft het water een belangrijke invloed op het dagelijks leven in Nederland.

Zo ook in Dordrecht, de stad gelegen aan drie rivieren; een van de drukst bevaren waterknooppunten van Europa. Water maakt Dordrecht tot de grootste en rijkste handelsstad van Holland in de Middeleeuwen. Maar door de Sint-Elisabethsvloed van 1421 worden de stad en haar economie hard getroffen en komt Dordrecht op een eiland te liggen. Eeuwenlang kan de stad alleen over het water bereikt worden, totdat de eerste spoorbrug er komt.

In Dordtenaren: Boven Water laten museum Het Hof van Nederland en het Regionaal Archief Dordrecht de verstrengeling van de stad en het water zien. Van natuurgeweld tot waterpret: unieke objecten uit het archief en historische foto’s vertellen hoe de inwoners van Dordrecht al honderden jaren omgaan met nattigheid en het hoofd boven water proberen te houden.

Galerie Kleur
weer open

Expositie
datum: 2 mei 2021
locatie: Cornelis van Beverenstraat 3, 3311 LH Dordrecht


Galerie Kleur is vanaf aanstaande zondag 2 mei weer open tijdens Kunstrondje Dordrecht!

Kom eens langs ..