Michel Verhoef
met Behavior
in WG galerie

Expositie
datum: 12 november 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: WG galerie, Aardappelmarkt 15, Dordrecht
Meer info op website

De emotie lonkt en ligt op straat, en in de openbare ruimte. Ons gedrag, ons instinct is dan naar buiten gericht, naar de ander waar we ons mee verhouden, bewust of onbewust. Dit gedrag zegt iets over onszelf en lijkt universeel en daardoor zijn wij net als de ander een mens met herkenbare of onverwachte emoties.
Het vastleggen van het gedrag en emoties is via de straatfotografie het domein van Michel Verhoef. Deze vorm van fotografie gaat verder dan alleen de straat maar omvat ook de openbare ruimte waar de mens contact kan maken met zijn medemens.

Michel is autodidact en al ruim twintig jaar bezig met deze serieuze vorm van fotografie, maar daarvoor sinds kinds af aan is hij altijd al bezig geweest met fotografie in zijn vrije tijd. Zijn stijl is esthetisch gedreven en hij zit liefst dicht op het onderwerp zonder zichzelf in de scene te mengen, en hierdoor het menselijk gedrag puur te laten.  
Het gedrag is soms ingetogen met een klein gebaar, een micro emotie, maar kan ook een groot gebaar zijn waarbij de omgeving nadrukkelijker aanwezig is. De beelden roepen soms vragen op door een zekere gelaagdheid en zijn soms voor meerdere uitleg vatbaar.

Door ieder beeld van een titel te voorzien geeft hij aan hoe hij zelf naar het beeld heeft gekeken maar is zich ervan bewust dat u hier een andere invulling aan kunt geven. De titels zijn altijd in het engels doordat de beelden ook internationaal gedeeld worden op de sociale media.

De gefotografeerde beelden zijn uiteraard altijd een momentopname maar zijn zodanig gekozen dat het, in vakjargon, beslissende momenten zijn. De uitvinder hiervan “the decisive moment” was de fransman Henri Cartier Bresson. Door toevoeging van de micro-emotie en een sociaal/documentair aspect probeert Michel het decisive moment verder uit te buiten. De bekende, nog levende, engelse straatfotograaf Martin Parr is ook een belangrijke inspriratiebron die in zijn fotografie vooral sociale klassen enigszins op de hak neemt.

Instaprondleiding Wanderlust
Verwondering rondleiding
Instaprondleiding Schilders van de Biesbosch
Rondleiding in gebarentaal
“Ik reis dus ik ben”
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 16 oktober 2022 t/m 16 juni 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Instaprondleiding Wanderlust

Reis met een gids langs de hoogtepunten uit de tentoonstelling.
Bewonder tijdens de instaprondleiding Wanderlust majestueuze vergezichten, snelstromende rivieren, ruige kusten, minutieus geschilderde planten en bloemen en leer de vrouwen en mannen kennen die in de 19de eeuw met potlood en penseel in de hand de grens overstaken.

Wat: Instaprondleiding Wanderlust
Wanneer: 16/10, 06/11, 18/12 en 8/1/'23
Hoe laat:14:30-15:30 uur
Prijs: €5,- excl. entree.
Reserveer tickets

Verwondering rondleiding

Rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren.
Tijdens een Verwondering-rondleiding bekijk je in een kleine groep en onder begeleiding van een speciaal opgeleide museumdocent een beperkt aantal schilderijen uit onze collectie. Iedere twee maanden kun je meedoen aan deze rondleiding. Alles draait om het genieten en beleven van kunst in een veilige omgeving.<

Vrijdag 21 oktober - 14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 16 december - 14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 17 februari 2023 -14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 21 april 2023 - 14.30 – 16.00 uur
Vrijdag 16 juni 2023 - 14.30 – 16.00 uur

De rondleiding is voor groepen tot maximaal 12 personen (incl. begeleiders) ook beschikbaar op aanvraag. De prijs per groep bedraagt €120.
Prijs: €10,- per persoon, incl. entree en koffie/thee. Dierbaren, mantelzorgers en begeleiders hebben ook een kaartje nodig. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.
Neem voor informatie en reserveringen contact op met onze afdeling Planning per e-mail of op +31(0)78 7705217 (tijdens kantooruren).

Wij willen dat het museum voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen die wat extra aandacht verdienen. Ontdek wat we nog meer te bieden hebben.

Instaprondleiding Schilders van de Biesbosch

De Biesbosch, een heerlijke plek om de natuur te verkennen en tot jezelf te komen.
Schrijver, gids en kenner Wim van Wijk is met dit prachtige natuurgebied vergroeid. Hij is er geboren en getogen en heeft over alle aspecten ervan boeken geschreven. Ook speelde hij een grote rol in de totstandkoming van de tentoonstelling Schilders van de Biesbosch.
Wim is dan ook de uitgelezen persoon om mee door de tentoonstelling te lopen; en dat kan! Op 8 en 29 oktober zal hij een instaprondleiding geven en de bezoekers meer vertellen over het prachtige nationale park.
Ben jij benieuwd naar alles wat Wim te vertellen heeft? Meld je dan snel aan, want er zijn maar een beperkt aantal plekken.

Wat: Instaprondleiding Schilders van de Biesbosch
Wanneer: 29 okt 2022
Hoe laat: 12:00-13:00 uur
Prijs: €5,- excl. entree.

* Maximaal aantal deelnemers is 15. Reserveer tickets

Rondleiding in gebarentaal

Een interactieve rondleiding in Nederlandse gebarentaal
Het Dordrechts Museum vindt het belangrijk om toegankelijk te zijn voor iedere bezoeker. Daarom werkt het museum samen met dove rondleiders, die voor doven en slechthorenden rondleidingen verzorgen in de Nederlandse Gebarentaal. In deze interactieve rondleiding ontdek je alles over de hoogtepunten in de vaste collectie van het Dordrechts Museum en in de tentoonstellingen.

Za 19 november NGT-rondleiding Wanderlust
Aanvang: 15:00 uur
Duur: 60 minuten
Prijs per deelnemer: €10 incl. entree (ook begeleiders hebben een ticket nodig)

Samenwerking met In Gebaren
De rondleidingen worden aangeboden in samenwerking met stichting IN Gebaren. Eén van de projecten van de stichting is Musea in Gebaren, een initiatief dat kunst en cultuur toegankelijk maakt voor doven en slechthorenden. Sinds 2016 zijn er 22 dove deelnemers opgeleid tot museumgids en zijn er inmiddels 15 musea die structureel programma's aanbieden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).


"Ik reis dus ik ben"

Een gesprek over reizen.
Tijdens de rondleiding "Ik reis dus ik ben" dwalen bezoekers kriskras door de tentoonstelling Wanderlust. Onderweg wordt er bij diverse kunstwerken stilgestaan en gesproken over de veranderende betekenis van reizen door de eeuwen heen. Onder leiding van een gids gaan bezoekers in gesprek over wat er te zien is en via persoonlijke verhalen worden inzichten van verschillende denkers tegen het licht gehouden.

Wat: "Ik reis dus ik ben"
Wanneer: 27 nov 2022
Hoe laat: 15:30-16:30 uur
Prijs: €5,- excl. museumentree

* Max. aantal deelnemers = 15.

Reserveer tickets

Mandalatekenen
bij Kleurpunt

Workshops
datum: 30 juni t/m 29 dec 2022
locatie: Kleurpunt, Grotekerksplein 1c Dordrecht
Meer info op website

Het woord “Mandala” stamt uit de klassieke Indiase taal, het Sanskriet en betekent “cirkel “of “wiel”.

De cirkel bestaat bij de gratie van het middelpunt, hoewel dat middelpunt niet altijd zichtbaar hoeft te zijn. De cirkel is een belangrijk religieus symbool. Het centrum staat voor God, de ene, de oorsprong, de kern, het geheime, het centrum van alle natuurverschijnselen. Onze wereld speelt zich af op de omtrek die gedefinieerd wordt door zijn afstand van de oorsprong. Alles in het universum, en dus ook in ons leven, draait om een bepaalde kern, het middelpunt.

De Mandala komt in bijna  alle culturen/religies voor, o.a.: in Boeddhistische kloosters, in moskeeën van de Islam, in kerken en kathedralen van de Christelijke cultuur. Aboriginals, Indianen en monniken maken tijdelijke mandala’s in de aarde. De Mandala wordt gebruikt als middel tot bezinning, als hulpmiddel tot concentratieverhoging, als middel bij rituelen, voor ontspanning of als kunstzinnig element.

De gedachte achter de mandala als therapievorm is dat tekenen in een cirkel mensen helpt om kontakt te maken met hun eigen kern. En wat vooral belangrijk is, is dat tekenen en kleuren in een cirkel gewoon heerlijk is om te doen, doordat de oneindigheid van de cirkel een afgebakende ruimte is waarin je je op dat moment bevindt.

Data en thema’s

De reguliere teken- en schildercursussen voor kinderen is per 1 januari 2021 gestopt.
Voor kinderen zijn er op dit moment nog mandalaworkshops iedere laatste donderdag van de maand. Evenals voor volwassenenen.

Voor volwassenen zijn er ook nog een aantal losse workshops gepland.

Het gaat in mijn lessen in eerste instantie niet om het maken van de perfecte tekening of schilderij. Het gaat meer om de ervaring dan om het resultaat. Plezier beleven aan tekenen/schilderen en de vele mogelijkheden ontdekken is het belangrijkste.

Tekenen of schilderen geeft cursisten de kans om zich creatief te uiten, gevoelens, ervaringen en ideeën om te zetten in beelden.

Kleurpunt biedt cursisten laagdrempelige opdrachten waar een ieder mee uit de voeten kan.

Kijk rustig rond op de website.  Als je vragen hebt kun je contact opnemen via het contactformulier.

Sjane de Haan

2022

 • 30 juni Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 3 juli Kunstrondje, tevens Gluren  bij de buren met 3 x een  muzikaal optreden van Konraad den Boef
 • 7 aug. Kunstrondje 12.00-17.00
 • 4 sept. Kunstrondje  12.00-17.00
 • 29 sept. Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 2 okt. Kunstrondje 12.00--17.00
 • 27 okt. Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 6 nov. Kunstrondje  12.00-17.00
 • 24 nov. Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 4 dec. Kunstrondje 12.00-17.00
 • 22 of 29 dec. in overleg Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00

  Wijzigingen voorbehouden 

Contact
Je kunt mij bereiken via onderstaande gegevens.
E.: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
T.: 078 – 6136301 06 -11887176

Het atelier is iedere 1e zondag van de maand te bezoeken tijdens Kunstrondje Dordt of op afspraak. Wil je mij volgen op de sociale media ? Like dan mijn Facebookpagina of volg mij op LinkedIn
Als je je kind wilt aanmelden voor de kindercursus klikt u dan hier.
Wil je meedoen met een workshop of wil je meer informatie klik dan hier.

Jonge reizigers
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Voor kinderen is er veel te ontdekken in Wanderlust. Bewonder samen de schilderijen en tekeningen van landen ver en dichtbij. Ga op reis met de Wanderlust Wereldkaart of doe mee met een van onze gezellige familieactiviteiten.

Wanderlust Doeblad
Vouw de kaart open en reis in de voetsporen van de Nederlandse schilders in de 19de eeuw de wereld over. Waar wil jij naartoe?
Haal een Wanderlust Wereldkaart op bij de bezoekersbalie in de hal of aan het begin van de tentoonstelling.

Activiteiten voor kinderen
Tijdens Wanderlust worden er regelmatig kinderactiviteiten georganiseerd in de vakanties, zoals voorleesfeestjes en peutertours. Houd onze activiteitenagenda in de gaten.
> Zien & doen

Thuis op reis
Op reis vanaf de bank? Dat kan ook! Ontdek de wereld van de 19de eeuwse schilders met deze interactieve wereldkaart vol leuke maakopdrachten.

Jonge reizigers in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


 Voor kinderen is er veel te ontdekken in Wanderlust. Bewonder samen de schilderijen en tekeningen van landen ver en dichtbij. Ga op reis met de Wanderlust Wereldkaart of doe mee met een van onze gezellige familieactiviteiten.

Wanderlust Doeblad

Vouw de kaart open en reis in de voetsporen van de Nederlandse schilders in de 19de eeuw de wereld over. Waar wil jij naartoe? 

Haal een Wanderlust Wereldkaart op bij de bezoekersbalie in de hal of aan het begin van de tentoonstelling.

Activiteiten voor kinderen
Tijdens Wanderlust worden er regelmatig kinderactiviteiten georganiseerd in de vakanties, zoals voorleesfeestjes en peutertours.
Houd onze activiteitenagenda in de gaten. Zien & doen

Thuis op reis Op reis vanaf de bank?
Dat kan ook! Ontdek de wereld van de 19de eeuwse schilders met deze interactieve wereldkaart vol leuke maakopdrachten.

Watamula in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


Actuele kunst over reisdrift
De tentoonstelling Wanderlust – Watamula laat actuele kunst zien over reislust en expansiedrift, ten goede en ten kwade. Zes kunstenaars, die elk op hun eigen manier verbonden zijn aan Nederland, verbeelden een zoektocht over de grens, met gevoel voor schoonheid, maar ook met een open oog voor sporen van vernietiging. Zij nemen ons mee naar de horizon, leggen verborgen wortels bloot en zoomen in op het rijke weefsel van culturen.

De kunstenaars:
 • Kevin Osepa (Willemstad, Curaçao, 1994)
 • Hans Broek (Veenendaal, 1965)
 • Amjad Hashem (Damascus, Syrië, 1982)
 • Inge Meijer (Beverwijk, 1986)
 • Charlotte Schleiffert (Tilburg, 1967)
 • Jennifer Tee (Amsterdam, 1973)

Wanderlust in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900
De negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst is geliefd vanwege de prachtige verbeelding van ons land. Minder bekend is dat veel schilders graag het buitenland opzochten, en er veel meer gereisd werd dan gedacht. Deze tentoonstelling volgt Nederlandse kunstenaars op hun pad: een eeuw lang verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen. Deze langverwachte tentoonstelling toont meer dan 100 werken van beroemde kunstenaar zoals Abraham Teerlink, Antoine Sminck Pitloo en Jozef August Knip, maar ook vergeten kunstenaars als Raden Saleh, Elisabeth Koning en Betzy Berg krijgen een bijzondere plek.

Tijdens de rondleiding "Ik reis dus ik ben" dwalen bezoekers kriskras door de tentoonstelling Wanderlust. Onderweg wordt er bij diverse kunstwerken stilgestaan en gesproken over de veranderende betekenis van reizen door de eeuwen heen. Onder leiding van een gids gaan bezoekers in gesprek over wat er te zien is en via persoonlijke verhalen worden inzichten van verschillende denkers tegen het licht gehouden.

Datum: Elke 2e en 4e zondag in de maand vanaf zondag 24 juli (behalve op 25 december)

Wat: "Ik reis dus ik ben"
Wanneer: Elke 2e en 4e zondag van de maand
Hoe laat: 15:30-16:30 uur
Prijs: €5,- excl. museumentree

* Maximaal aantal deelnemers is 15. Er is geen rondleiding op 25 december 2022.

Reserveer tickets

Schilders van de Biesbosch
in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 11 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Schilders van de Biesbosch toont een verzameling schilderijen en tekeningen van Dordrechts meest geliefde natuurgebied. De tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek bij uitgeverij WBooks. In deze publicatie geven Wim van Wijk, (Biesboschkenner en –bewoner) en Pieter Jorissen (specialist op het gebied van Dordtse kunst(enaars) een rijk overzicht van de schilders die in de Biesbosch hebben gewerkt. Een selectie hieruit is te zien op de tentoonstelling, samengesteld door Pieter Jorissen en Richard van den Dool.

Publicatie
Het boek De schilders van de Biesbosch (uitgegeven door WBOOKS) is verkrijgbaar in de museumwinkel.