3 Dordtse vrouwelijke portretschilders in WG Gallery
Expositie
datum: 8 januari t/m 27 februari 2022
locatie: WG-Gallery, Aardappelmarkt 15, Dordrecht


Dora Carpentier, Kim van den Enden en Wilma Geerts zijn alle drie vrouwelijke portretschilders woonachtig in Dordrecht. Ieder met een eigen benadering van het portret, maar omarmen samen het realisme. Deze unieke expositie geeft een mooi beeld van de Hedendaagse Portretkunst in Dordrecht.

In het licht van Cuyp
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 3 oktober 2021 - 6 maart 2022
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


Idyllische landschappen met ruiters en koeien in nevelachtig zonlicht. De langverwachte tentoonstelling over Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp is nu te zien: 'In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner'. Online tickets reserveren is noodzakelijk.
Deze tentoonstelling belicht de impact van Aelbert Cuyp op de Britse landschapschilderkunst. Het museum toont niet alleen bijna 30 van Cuyps belangrijkste schilderijen, uit onder andere Engeland en Amerika, maar In het licht van Cuyp zal voor het eerst ook uitgebreid werk laten zien van Britse schilders die zich door Cuyp lieten inspireren. Met meer dan 30 werken van beroemde kunstenaars zoals Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner en anderen.
Elisabeth en de vloed in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: zo 3 okt. 2021 - zo 6 mrt. 2022
locatie: zo 3 okt. 2021 - zo 6 mrt. 2022


Bezoek in het herdenkingsjaar van de Elisabethsvloed de tentoonstelling Elisabeth en de Vloed. Bewonder de eeuwenoude Elisabethspanelen die voor 1 keer weer samen te zien zijn in het Dordrechts Museum. Ontdek het verhaal op de panelen, over de heilige Elisabeth en de overstromingen, verteld d.m.v. hedendaagse animaties en prachtige kaarten, schilderijen en prenten.

De ramp van 1421 in beeld

In 1421 veranderde het Nederlandse landschap voorgoed. De Sint-Elisabethsvloed creëerde de Biesbosch en zette de Groote Waard onder water. Tientallen dorpen verdwenen, hun inwoners zochten een veilig heenkomen in Dordrecht.

Kunst in Dordrecht -
rondleiding door Dordt

Evenementen
datum: 2021 / 2022
locatie: Dordtse binnenstad
Meer info op website

Kunst in Dordrecht
Al eeuwenlang is Dordrecht een populaire stad voor kunstenaars. Is het de machtige ligging aan het water, het schitterende licht? Of toch de vele grootmeesters die in Dordrecht hebben gewoond en gewerkt? Tijdens deze rondleiding ontdek je Dordrecht door de ogen van de kunstenaars die Dordt hebben geschilderd. Ervaar Dordrecht alsof je zelf Cuyp, Turner, Jongkind of Witsen bent! 

Honderden kunstenaars gingen je al voor. Zij bewonderden Dordrecht. Zij kwamen om te werken, te leren, connecties te maken, ze gingen zwerven, wandelen en varen natuurlijk om zowel de pronkende voorkant als de bijna onbewoonbare bouwvallen met hun afgekalkte en verweerde muren te schetsen, tekenen, schilderen en fotograferen. Ze genoten van de stad, de architectuur, de (on)zichtbare geschiedenis, de stilte, de drukte, de schepen, het water en het licht, weerkaatst door het water. Tijdens deze rondleiding zie je wat zij hebben gezien, hoor je wat zij er zelf over gezegd hebben en ontdek je jouw eigen connectie met Dordrecht, een eiland omringd door drie rivieren. Ook wij gaan de rivier over met de waterboot om de Dordtse skyline te bewonderen. Aelbert Cuyp werd hier geboren in de 17de eeuw, Turner en van Gogh wilden het met eigen ogen zien in de 19 de eeuw en kwamen over het water aan, van Gogh woonde hier een aantal maanden, Turner kwam 4x logeren. Op 11 augustus 1899, kwam de bekende Franse beeldhouwer Auguste Rodin naar Dordrecht: “Vanochtend”, zo schrijft hij in een brief, “heb ik de 17de eeuw niet verlaten, het is hier alles nog hetzelfde, het is Cuyp, Van Goyen, Salomon van Ruysdael, alles hetzelfde als toen, wat is dit mooi, wat moeten de mensen in Holland gelukkig zijn.”

Alles over de rondleidingen in Dordrecht: ontdekdordrecht.com

Arturo Kameya
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 14 augustus 2021 – 24 april 2022
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


Drylands is de eerste solotentoonstelling van Arturo Kameya in een Nederlands museum. In Drylands verbindt hij het alledaagse in de (stedelijke) cultuur van zijn geboorteland Peru met grotere verhaallijnen door tijd en ruimte heen. Kameya, die al langere tijd buiten Peru woont, bekijkt zijn geboorteland van enige afstand. Ver weg van huis krijgen objecten en rituelen een andere betekenis, of verliezen zelfs aan betekenis. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte hij enkele nieuwe werken.

Galerie Kleur
weer open

Expositie
datum: 2 mei 2021
locatie: Cornelis van Beverenstraat 3, 3311 LH Dordrecht


Galerie Kleur is vanaf aanstaande zondag 2 mei weer open tijdens Kunstrondje Dordrecht!

Kom eens langs ..