Buitenspelen! Huis van Gijn
Evenement
datum: 30 augustus 2019 14.00-16.00
locatie:

Huis van Gijn
Nieuwe Haven 30
Dordrecht


Meer info op website

Buiten spelen!

Hoe maakte je vroeger de bovenste ramen schoon zonder tuinslang? Hoe kreeg je het huis weer fris zonder stofzuiger? Hoe deed je de was zonder wasmachine? Ervaar het zelf en help Juffrouw Fijn van Draat, de hoofdhuishoudster van het echtpaar Van Gijn, met het schoon maken van dit enorme huis. Ramen lappen, lakens vouwen, matten kloppen, er komt maar geen eind aan. Juffrouw Fijn van Draat kan jouw hulp dus goed gebruiken, kom je ook? Voor kinderen vanaf 4 jaar.

  • Type: Evenement
  • Datum: 30 augustus 2019
  • Tijd: 14.00-16.00 uur
  • Prijs: GRATIS
Het Grote Hofspel in het Het Hof van Nederland
Evenement
datum: 24 juli en 7 augustus 2019 14:00-15:00
locatie: Het Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht
Meer info op website

Het Grote Hofspel

Speciaal voor vriendjes, vriendinnetjes, jongens, meisjes, vaders, moeders, opa’s en oma’s. Speel dit spel samen met de hele familie! Je bent een levende pion en het museum is je speelbord! Door middel van het spel kom je erachter hoe de mensen hier vroeger hebben geleefd. Wist jij bijvoorbeeld dat de mensen vroeger bijna nooit in bad gingen? En dat het speelgoed waarmee de kinderen speelde helemaal niet zo anders is dan nu? Je komt het allemaal te weten tijdens dit actieve spel voor de hele familie.

  • Type: Evenement
  • Datum: 24 juli 2019 en 7 augustus 2019
  • Tijd: 14.00–15.00 uur
  • Prijs: €2,50 (incl. entree kids, excl. entree volwassenen)

foto: copyright Mascha Joustra

Viering & Herdenking Eerste Vrije Statenvergadering
Evenement
datum: 19 juli 2019 17:00 - 22:00 uur
locatie: Het Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht
Meer info op website

In 2015 openden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens Koningsdag het museum Het Hof van Nederland. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Eerste Vrije Statenvergadering ook daadwerkelijk plaatsvond en vertelt onder andere het verhaal van deze bijzondere historische gebeurtenis, die van groot belang is voor de Nederlandse geschiedenis. Sinds 2015 wordt de Eerste Vrije Statenvergadering ook weer jaarlijks gevierd en herdacht.

Nederlandse schrijver en columnist Özcan Akyol zal dit jaar spreken tijdens de viering en herdenking van de Eerste Vrije Statenvergadering. De dag bestaat uit een feestelijke viering met eten, muziek, een speakerscorner in de Kloostertuin en een officiële herdenking op het Hof. Bij de herdenking zullen naast Akyol verschillende sprekers aanwezig zijn, waaronder de burgemeester van Haarlem Jos Wienen. Het programma wordt afgesloten met een documentaire in The Movies, ‘Sprekend Nederland’.

Belangrijke dag uit de Nederlandse geschiedenis
De Eerste Vrije Statenvergadering was een belangrijke gebeurtenis tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje was al enkele malen de strijd aangegaan met het Spaanse gezag in de Nederlanden, toen op 19 juli 1572 op zijn verzoek delegaties van 12 steden bijeenkwamen in het Augustijnenklooster in Dordrecht. Met de vergadering wilde Oranje meer steun en financiering krijgen voor zijn vrijheidsstrijd. Dit lukte: Willem van Oranje werd hersteld in zijn functie van stadhouder. Het was een belangrijke eerste stap naar de onafhankelijke Republiek, de voorloper van het Nederland van nu. Ook werd tijdens de vergadering de door Willem van Oranje gewenste vrijheid van godsdienst opgetekend. Vandaar dat de begrippen vrijheid en tolerantie belangrijke thema’s zijn die belicht worden op 19 juli.

De Eerste Vrije Statenvergadering is daarmee een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis. Weliswaar nog relatief onbekend bij de Nederlander, maar enkele jaren geleden in het blad Quest door vooraanstaande historici uitgeroepen tot de belangrijkste dag uit de Nederlandse geschiedenis.

Praktisch
Vrijdag 19 juli, van 17:00 tot 20:30 uur (Hof 6, Dordrecht)
Aansluitend een film in The Movies

Kees Verwey en zijn idolen in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 14 juli 2019 t/ 5 januari 2020
locatie: Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

‘Niemand kan geheel op eigen kracht leven. Er is een onmisbare band nodig met de grote geesten om ons heen. Om desalniettemin een eigen plaats te veroveren’. Geïnspireerd op deze uitspraak van de schilder zelf toont het Dordrechts Museum de kunst van Kees Verwey in de context van zijn inspiratiebronnen.

Kees Verwey (1900 – 1995) groeide op in een cultuur minnend gezin, met de artistieke voorhoede van begin 20ste eeuw om zich heen. Hij leerde schilderen; ging naar de academie en nam les in Haarlem, bij de schilder Henri Frédéric Boot.

Verwey werkte in een laat-impressionistische stijl, na de oorlog werd zijn kunst expressionistischer. Portretten, bloemstillevens en atelierinterieurs horen tot zijn belangrijkste onderwerpen.

Verwey liet zich bewust beïnvloeden door de kunstenaars die hij bewonderde. De weerslag die dit had op zijn werk en zijn ontwikkeling, staat in deze tentoonstelling centraal. Tijdens zijn leven, dat bijna een eeuw beslaat, maakte de kunstenaar verschillende tendensen in de schilderkunst mee. Regelmatig greep Verwey het werk van anderen aan om zijn eigen schilderijen verdieping te geven.

Al op jonge leeftijd kwam de kunstenaar in aanraking met het werk van George Breitner, Floris Verster en Willem Witsen. Vooral het werk van Verster maakte een onuitwisbare indruk. Ook het werk van Franse (post-)impressionisten zoals Pierre Bonnard en Edouard Vuillard had zijn weerslag, met name op Verwey’s aquarellen.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd Verwey gegrepen door het werk van de Cobra-beweging met kunstenaars als Karel Appel en Constant. Kubisten als Pablo Picasso en George Braque inspireerden hem later in zijn carrière tot het experimenteren met abstracte schilderkunst. Het werk van deze en andere kunstenaars opende nieuwe wegen voor de schilder, zichtbaar in schilderijen in wisselende stijlen. Stemmig of juist uitbundig van kleur, in een grove, spontane kwastreek, treffende lijn of juist een minutieus gebaar. Omringd door zijn inspiratiebronnen wordt de enorme vaardigheid en veelzijdigheid van de schilder Verwey onontkoombaar duidelijk.

Try Out voor de Projectweken in Pictura
Evenement
datum: 12, 15 t/m 28 juli 2019
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 192-192
3311 ES Dordrecht
WAAROM? — Pictura wil graag ruimte maken en experimenteren met andere vormen van tentoonstellen. Daarvoor zijn in 2019 de projectweken opgericht. Manuela Porceddu is gevraagd hierover na te denken. Zij is bezig een plan te ontwikkelen en wil deze projectweek als try-out inzetten.

WAT DAN? — Aanstaande 12 juli zal een (try-out) event plaatsvinden. Het is een openbaar event met kunstenaars en sprekers over het thema ‘inclusief’. Dit event is ook de aftrap van de projectweken in Pictura. Deze zullen plaatsvinden van 15 juli tot 28 juli.

Voor deze projectweken nodigen we kunstenaars uit om een korte tijd intensief te werken in de zalen van Pictura aan de verbeelding van het thema 'inclusief'.

De kunstenaars zijn geheel vrij in de interpretatie en uitvoering. Elke werkdag is er de mogelijkheid om gezamenlijk het werkproces te bespreken. Na afloop zullen de resultaten getoond worden in een groepsexpo in Pictura.

Wat bieden we?

Een inspirerende plek om te werken, individueel en/of samen met andere kunstenaars.
De tijd en de ruimte om in een afgebakende periode werk te maken wat onder de aandacht gebracht wordt.
De mogelijkheid om in dialoog te gaan over je werk(proces) met andere kunstenaars.
Belangrijke maatschappelijke thema’s aan te kaarten.
Een groepstentoonstelling met finissage in Pictura.
Meld je aan door een mail te sturen naar: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Voeg een korte motivatie toe en een paar foto’s van je werk.
Aanmelden kan tot maandag 10 juni.
Er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Meer info is binnenkort te vinden op platformdolly.nl
Galerie Wijnstraat/ Focus op het Landschap
Expositie
datum: 30 juni t/m 11 augustus 2019
locatie:

Galerie Wijnstraat
Wijnstraat 178
Dordrecht


Meer info op website

Uitnodiging expositie 'Focus op het Landschap'.
De buitenlucht in, op stap in de natuur. Een tijdverdrijf dat bijna iedereen kan waarderen. Maar onze leefomgeving verandert drastisch. De expositie 'Focus op het Landschap' toont een andere wereld.
Vervreemdende landschappen, kwetsbare zeeorganismen en invasieve exoten, far beyond  de Amerikaanse rivierkreeft en de Japanse duizendknoop.
Kijken we terug in de tijd of juist in de toekomst? Een moment van reflectie.

Merel van Engelen / schilderijen

Leslie Gabriëlse / art quilts

Hanneke Giezen / keramiek

Marijk Renia / glaskunst

Opening zondag 30 juni 2019 om 15.00 uur
Muziek samengesteld: Jan de Lange

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13-17 uur
Beet! Vissen naar verborgen betekenissen in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 29 juni t/m 10 november 2019
locatie: Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Deze zomer kun je in het Dordrechts Museum vissen naar verborgen betekenissen want vis is niet altijd wat het lijkt. De tentoonstelling Beet! is een speurtocht naar verschillende, vaak verborgen betekenissen van vis. Bij Jan Steen is een opgehouden haring met twee uien bijvoorbeeld een humoristische verwijzing naar het mannelijk geslachtsdeel. Vis kan een erotische betekenis hebben, maar vis komt ook regelmatig voor in Bijbelse verhalen en is een belangrijk religieus symbool.

 

Voor het eerst laat een tentoonstelling zien hoe sterk vis de Nederlandse kunst en cultuur heeft verrijkt. Van Bruegels De grote vissen eten de kleine tot Eschers Water en Lucht. Steeds weer hebben kunstenaars vissen uitgebeeld en als religieus, erotisch of satirisch symbool gebruikt. Bijbelse verhalen als de Wonderbare visvangst en Jonas in de walvis komen voorbij, maar ook de Hoekse en Kabeljauwse twisten, carnaval en vasten, en talloze spreekwoorden en spotprenten met vis.

De visvangst is lange tijd de belangrijkste economische activiteit van Dordrecht geweest en de collecties van het Dordrechts Museum vormen een basis voor de tentoonstelling. Daarnaast werken tal van vooraanstaande musea mee. Bruiklenen worden verkregen van het Rijksmuseum, het Mauritshuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel en vele andere musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Museum Vlaardingen, waar als aanvulling op Beet! Vissen naar verborgen betekenissen in de kunst, de tentoonstelling Schoon aan de Haak, Schilderachtig vissersleven te zien is (22 juni t/m 10 november 2019).

De tentoonstelling ‘Schoon aan de haak’ toont werk van schilders uit deze periode en laat zien hoe het vissersbestaan door de verschillende kunstenaars en stromingen werd beleefd. Naarmate de maatschappij steeds sneller industrialiseerde, werd het beeld dat zij hadden van het vissersbestaan steeds nostalgischer en meer geïdealiseerd, totdat juist ook de armoede van de visser een meer (sociaal) realistisch thema werd.

Een 30-tal schilderijen van onder andere de bekende Hollandse schilders Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Jozef Israëls (1824-1911), Bernardus Johannes Blommers (1845-1914) en Willy Sluiter (1873-1949), worden ‘schoon aan de haak’ tentoongesteld.

Vriendschap Verrijkt in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 21 juni t/m 13 oktober 2019
locatie: Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Het Dordrechts Museum wordt gedragen door vriendschap. Vanaf de oprichting van het museum in 1842 is de collectie verrijkt door particulieren die zich sterk maakten voor ‘de bloei der beeldende kunsten’ in Hollands oudste stad. De Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum staan in deze traditie. Dit jaar vieren zij hun 25 jarig jubileum. De tentoonstelling Vriendschap Verrijkt toont de belangrijke bijdrage die zij in de afgelopen jaren aan het museum en haar collectie hebben geleverd.

In de afgelopen 25 jaar ondersteunden de Bedrijfsvrienden 26 aankopen van het Dordrechts Museum.

Van het Gezicht op Dordrecht van Jan van Goyen tot Zonder titel van René Daniëls. Van Eend Sijctghenvan Aelbert Cuyp tot La Place Ary Scheffer van Eugène Boudin. Van een vergulde dekselbokaal van de wijnkopersbroederschap tot de reeks Il Pastor Fido van Aert Schouman. En in het jubileumjaar een zelfportret van Tholen, het 16de-eeuwse familieportret Van Beveren en in het jubileumjaar kan een werk verwacht worden van internationaal niveau!

Vriendschap Verrijkt toont de aankopen van de Bedrijfsvrienden niet chronologisch, maar kiest voor een thematische indeling naar enkele verzamelgebieden van het museum: Internationaal, Dordtse Meesters, De Stad, Kunstenaars, Nieuwe Wegen en Wooncultuur. Wat vriendschap niet vermag!

Eén rivier, twee aankopen. In 1843 schonk de Dordtse burgemeester Jonkheer J.C. Jantzon van Erffrenten van Capelle het allereerste schilderij aan de collectie: het atmosferische Gezicht aan de Rijn van de Dordtse kunstenaar Willem de Klerk. De Bedrijfsvrienden kochten in 1998 Het Drielse veer van Paul Joseph Constantin Gabriel. De werken schelen in tijd maar twintig jaar, maar het verschil tussen de romanticus De Klerk en de impressionist Gabriel is fascinerend. Al blijven er altijd die luchten. Kijken en genieten: dat is de beleving die het Dordrechts Museum graag aan haar bezoekers biedt.

Bekijk de online tentoonstelling van de aankopen van de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum Kijk verder

Vriend worden
Wilt u ook vriend van het Dordrechts Museum worden? Kijk dan op de Bedrijfsvriendenpagina’s voor meer informatie.

Verwondering in het Dordrechts Museum
Evenementen
datum: 21 juni, 19 juli, 16 aug., 20 sept., 18 okt., 15 nov. en 20 dec. 2019
locatie:

Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht


Meer info op website

In het Dordrechts Museum kunnen mensen met de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie en hun dierbaren een speciale rondleiding volgen. Tijdens een VERWONDERING-rondleiding bekijkt u in een kleine groep een beperkt aantal kunstwerken. Een speciaal opgeleide museumdocent brengt samen met u de schilderijen tot leven. Alles draait om het genieten en beleven van kunst in een veilige omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van kunst een positieve invloed heeft op het welbevinden van mensen met dementie. Tijdens de VERWONDERING-rondleidingen beleven mensen met dementie en hun dierbaren samen de kracht van kunst.

vrijdag 21 juni 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 19 juli 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 16 augustus 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 20 september 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 18 oktober 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 15 november 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 20 december 2019, 14:30 - 16:00

€ 7,50 per deelnemer, incl. entree en koffie/thee. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.

Groepsbezoek

Wilt u met een groep komen op een ander moment? Dat kan ook.
Hiervoor bedragen de kosten € 90,- voor een groep van min. 8 en max. 12 personen, inclusief entree en koffie/thee.

Reserveren

Reserveren: .(JavaScript must be enabled to view this email address) of bel 078 7705219 op maandag, dinsdag of donderdag (contactpersoon Marianne Verhoork).

 

Pillars & Coastlands bij Door
Evenement
datum: woensdag 29 mei 2019, 20:30 - 23:30
locatie:

Door Dordrecht
Spuiboulevard 220, Dordrecht
DOOR open 20:00

Post Rock uit de USA
Pay what you want

PILLARS 21:00
instrumental post-rock from Indianapolis, Indiana

pillarsmusic.com/
youtube.com/watch?v=-ArK5izBX1s
pillarstheband.bandcamp.com/

COASTLANDS22:15
Instrumental Sad Rock trio from Portland

instagram.com/coastlandsofficial/
facebook.com/coastlandsofficial/
coastlands.bandcamp.com/
youtube.com/watch?v=rmuA7bN9Yz8
youtube.com/watch?v=WB88acYg_1w

doordordrecht.nl
bobbykinghe.nl/