Kunst- en Antiekmarkt
Nieuwkerksplein Dordrecht

Expositie
datum: vanaf 3 april
locatie: Nieuwkerksplein


Iedereen die van vintage, antiek, oude boeken of kunstspullen houdt is welkom.
De Kunst- en Antiekmarkt wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 14.00 uur zijn er optredens van een muzikant, singer-songwriter of band  bij het gezellige terras waar een hapje en een drankje verkrijgbaar zijn.

Komende markten:
​Zo 3 april 2022
​Zo 1 mei 2022
​Zo 5 juni 2022
​Zo 7 augustus 2022
Zo 4 september 2022
​Zo 2 oktober 2022

Michel Verhoef
met Behavior
in WG galerie

Expositie
datum: 12 november 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: WG galerie, Aardappelmarkt 15, Dordrecht
Meer info op website

De emotie lonkt en ligt op straat, en in de openbare ruimte. Ons gedrag, ons instinct is dan naar buiten gericht, naar de ander waar we ons mee verhouden, bewust of onbewust. Dit gedrag zegt iets over onszelf en lijkt universeel en daardoor zijn wij net als de ander een mens met herkenbare of onverwachte emoties.
Het vastleggen van het gedrag en emoties is via de straatfotografie het domein van Michel Verhoef. Deze vorm van fotografie gaat verder dan alleen de straat maar omvat ook de openbare ruimte waar de mens contact kan maken met zijn medemens.

Michel is autodidact en al ruim twintig jaar bezig met deze serieuze vorm van fotografie, maar daarvoor sinds kinds af aan is hij altijd al bezig geweest met fotografie in zijn vrije tijd. Zijn stijl is esthetisch gedreven en hij zit liefst dicht op het onderwerp zonder zichzelf in de scene te mengen, en hierdoor het menselijk gedrag puur te laten.  
Het gedrag is soms ingetogen met een klein gebaar, een micro emotie, maar kan ook een groot gebaar zijn waarbij de omgeving nadrukkelijker aanwezig is. De beelden roepen soms vragen op door een zekere gelaagdheid en zijn soms voor meerdere uitleg vatbaar.

Door ieder beeld van een titel te voorzien geeft hij aan hoe hij zelf naar het beeld heeft gekeken maar is zich ervan bewust dat u hier een andere invulling aan kunt geven. De titels zijn altijd in het engels doordat de beelden ook internationaal gedeeld worden op de sociale media.

De gefotografeerde beelden zijn uiteraard altijd een momentopname maar zijn zodanig gekozen dat het, in vakjargon, beslissende momenten zijn. De uitvinder hiervan “the decisive moment” was de fransman Henri Cartier Bresson. Door toevoeging van de micro-emotie en een sociaal/documentair aspect probeert Michel het decisive moment verder uit te buiten. De bekende, nog levende, engelse straatfotograaf Martin Parr is ook een belangrijke inspriratiebron die in zijn fotografie vooral sociale klassen enigszins op de hak neemt.

Rondleiding voor blinden en slechtzienden
in Huis Van Gijn

Expositie
datum: 17/9 & 19/11
locatie: Huis Van Gijn, Nieuwe Haven 30, Dordrecht
Meer info op website

In Huis Van Gijn zijn al je zintuigen op bezoek in de 19de eeuw. Je hoort de bel voor de bediening, je ruikt de specerijen in de keuken, je voelt de luxe stof van de avondjurk van de vrouw des huizes. Loop door de marmeren gang naar de eetkamer met decoratieve houten wandbekleding, ervaar de ruimte van de grote ontvangstzaal en sta zelf achter het keukenfornuis. Een bezoek aan Huis Van Gijn stelt al je zintuigen op scherp.

Door middel van geuren, voorwerpen, geluiden en verhalen komt het huis tot leven. Onder leiding van een rondleider bezoek je in een kleine groep de verschillende kamers met ieder hun eigen sfeer.

De rondleiding is in samenwerking met Stichting Kubes ontwikkeld.

Rondleiding
Hof van Nederland

Expositie
datum: 20 aug 2022
locatie: Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht


Vier je vakantie in Hof van Nederland
Dit is dé rondleiding voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur en religie.

Het hof is nu een museum, maar oorspronkelijk was het een klooster, gesticht in 1275, door de orde van de Augustijnen. Nadat brand het klooster verwoeste werd het herbouwd en in 1512 kwam er een kerk bij. De rondleiding start op het plein van het hof, waar de sporen van vroegere bebouwing nog zichtbaar is. De Augustijnenkerk laat zien hoe zeer geschiedenis en religie met elkaar verbonden zijn. De wandeling gaat verder richting kloostertuin en eindigt in het museum, waar de monniken sliepen, met uitzicht op het plein.

 

Wat: Kerk en Klooster
Wanneer: 20 aug 2022
Hoe laat: 15:00 - 16:15 uur
Prijs: € 5,-

* Maximaal aantal deelnemers is 10.

Carolien van Olphen
in WG Galerie

Expositie
datum: 2 juli t/m 28 augustus 2022
locatie: WG Galerie, Aardappelmarkt 15, Dordrecht
Meer info op website

BONHEUR EN COULEURS | Carolien van Olphen

Carolien heeft een diepe passie voor het schilderen van de mens. De mens boeit en ontroert haar. Met veel liefde en aandacht schildert zij de portretten. Op zoek naar een sprekende gelijkenis, maar ook naar een diepere laag van de geportretteerde. Naast het uitbundige kleurgebruik zoekt zij naar rust in haar schilderijen, zodat er harmonie en een serene uitstraling ontstaat. 
Met grote technische vaardigheid schildert Carolien haar werken, voortkomend uit haar persoonlijke talent en haar grote gedrevenheid om zich telkens weer te verbeteren. Met veel liefde schildert zij haar modellen en kleding, in sprekende kleuren. In haar schilderijen zie je de fleurige stof overtuigend om de figuren heen vallen. 
Je zou kunnen stellen dat zij alleen maar mooie plaatjes creëert. Maar voorziet zij hiermee juist niet in de sterke behoefte aan schoonheid, geloof in het mooie van de mens? Schilderijen vol hoop, waarin de kijker zijn zorgen tijdelijk kan doen vergeten en verlichten. Zo voert Carolien de kijker mee in haar eigen kleurrijke wereld.

Mandalatekenen
bij Kleurpunt

Workshops
datum: 30 juni t/m 29 dec 2022
locatie: Kleurpunt, Grotekerksplein 1c Dordrecht
Meer info op website

Het woord “Mandala” stamt uit de klassieke Indiase taal, het Sanskriet en betekent “cirkel “of “wiel”.

De cirkel bestaat bij de gratie van het middelpunt, hoewel dat middelpunt niet altijd zichtbaar hoeft te zijn. De cirkel is een belangrijk religieus symbool. Het centrum staat voor God, de ene, de oorsprong, de kern, het geheime, het centrum van alle natuurverschijnselen. Onze wereld speelt zich af op de omtrek die gedefinieerd wordt door zijn afstand van de oorsprong. Alles in het universum, en dus ook in ons leven, draait om een bepaalde kern, het middelpunt.

De Mandala komt in bijna  alle culturen/religies voor, o.a.: in Boeddhistische kloosters, in moskeeën van de Islam, in kerken en kathedralen van de Christelijke cultuur. Aboriginals, Indianen en monniken maken tijdelijke mandala’s in de aarde. De Mandala wordt gebruikt als middel tot bezinning, als hulpmiddel tot concentratieverhoging, als middel bij rituelen, voor ontspanning of als kunstzinnig element.

De gedachte achter de mandala als therapievorm is dat tekenen in een cirkel mensen helpt om kontakt te maken met hun eigen kern. En wat vooral belangrijk is, is dat tekenen en kleuren in een cirkel gewoon heerlijk is om te doen, doordat de oneindigheid van de cirkel een afgebakende ruimte is waarin je je op dat moment bevindt.

Data en thema’s

De reguliere teken- en schildercursussen voor kinderen is per 1 januari 2021 gestopt.
Voor kinderen zijn er op dit moment nog mandalaworkshops iedere laatste donderdag van de maand. Evenals voor volwassenenen.

Voor volwassenen zijn er ook nog een aantal losse workshops gepland.

Het gaat in mijn lessen in eerste instantie niet om het maken van de perfecte tekening of schilderij. Het gaat meer om de ervaring dan om het resultaat. Plezier beleven aan tekenen/schilderen en de vele mogelijkheden ontdekken is het belangrijkste.

Tekenen of schilderen geeft cursisten de kans om zich creatief te uiten, gevoelens, ervaringen en ideeën om te zetten in beelden.

Kleurpunt biedt cursisten laagdrempelige opdrachten waar een ieder mee uit de voeten kan.

Kijk rustig rond op de website.  Als je vragen hebt kun je contact opnemen via het contactformulier.

Sjane de Haan

2022

 • 30 juni Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 3 juli Kunstrondje, tevens Gluren  bij de buren met 3 x een  muzikaal optreden van Konraad den Boef
 • 7 aug. Kunstrondje 12.00-17.00
 • 4 sept. Kunstrondje  12.00-17.00
 • 29 sept. Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 2 okt. Kunstrondje 12.00--17.00
 • 27 okt. Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 6 nov. Kunstrondje  12.00-17.00
 • 24 nov. Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00
 • 4 dec. Kunstrondje 12.00-17.00
 • 22 of 29 dec. in overleg Mandalatekenen 10.00-13.00, kinderen van 16.00-17.00

  Wijzigingen voorbehouden 

Contact
Je kunt mij bereiken via onderstaande gegevens.
E.: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
T.: 078 – 6136301 06 -11887176

Het atelier is iedere 1e zondag van de maand te bezoeken tijdens Kunstrondje Dordt of op afspraak. Wil je mij volgen op de sociale media ? Like dan mijn Facebookpagina of volg mij op LinkedIn
Als je je kind wilt aanmelden voor de kindercursus klikt u dan hier.
Wil je meedoen met een workshop of wil je meer informatie klik dan hier.

Jonge reizigers in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


 Voor kinderen is er veel te ontdekken in Wanderlust. Bewonder samen de schilderijen en tekeningen van landen ver en dichtbij. Ga op reis met de Wanderlust Wereldkaart of doe mee met een van onze gezellige familieactiviteiten.

Wanderlust Doeblad

Vouw de kaart open en reis in de voetsporen van de Nederlandse schilders in de 19de eeuw de wereld over. Waar wil jij naartoe? 

Haal een Wanderlust Wereldkaart op bij de bezoekersbalie in de hal of aan het begin van de tentoonstelling.

Activiteiten voor kinderen
Tijdens Wanderlust worden er regelmatig kinderactiviteiten georganiseerd in de vakanties, zoals voorleesfeestjes en peutertours.
Houd onze activiteitenagenda in de gaten. Zien & doen

Thuis op reis Op reis vanaf de bank?
Dat kan ook! Ontdek de wereld van de 19de eeuwse schilders met deze interactieve wereldkaart vol leuke maakopdrachten.

Watamula in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


Actuele kunst over reisdrift
De tentoonstelling Wanderlust – Watamula laat actuele kunst zien over reislust en expansiedrift, ten goede en ten kwade. Zes kunstenaars, die elk op hun eigen manier verbonden zijn aan Nederland, verbeelden een zoektocht over de grens, met gevoel voor schoonheid, maar ook met een open oog voor sporen van vernietiging. Zij nemen ons mee naar de horizon, leggen verborgen wortels bloot en zoomen in op het rijke weefsel van culturen.

De kunstenaars:
 • Kevin Osepa (Willemstad, Curaçao, 1994)
 • Hans Broek (Veenendaal, 1965)
 • Amjad Hashem (Damascus, Syrië, 1982)
 • Inge Meijer (Beverwijk, 1986)
 • Charlotte Schleiffert (Tilburg, 1967)
 • Jennifer Tee (Amsterdam, 1973)

Wanderlust in het
Dordrechts Museum

Expositie
datum: 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023
locatie: Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht


Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900
De negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst is geliefd vanwege de prachtige verbeelding van ons land. Minder bekend is dat veel schilders graag het buitenland opzochten, en er veel meer gereisd werd dan gedacht. Deze tentoonstelling volgt Nederlandse kunstenaars op hun pad: een eeuw lang verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen. Deze langverwachte tentoonstelling toont meer dan 100 werken van beroemde kunstenaar zoals Abraham Teerlink, Antoine Sminck Pitloo en Jozef August Knip, maar ook vergeten kunstenaars als Raden Saleh, Elisabeth Koning en Betzy Berg krijgen een bijzondere plek.

Kunst in Dordrecht -
rondleiding door Dordt

Evenementen
datum: 2021 / 2022
locatie: Dordtse binnenstad
Meer info op website

Kunst in Dordrecht
Al eeuwenlang is Dordrecht een populaire stad voor kunstenaars. Is het de machtige ligging aan het water, het schitterende licht? Of toch de vele grootmeesters die in Dordrecht hebben gewoond en gewerkt? Tijdens deze rondleiding ontdek je Dordrecht door de ogen van de kunstenaars die Dordt hebben geschilderd. Ervaar Dordrecht alsof je zelf Cuyp, Turner, Jongkind of Witsen bent! 

Honderden kunstenaars gingen je al voor. Zij bewonderden Dordrecht. Zij kwamen om te werken, te leren, connecties te maken, ze gingen zwerven, wandelen en varen natuurlijk om zowel de pronkende voorkant als de bijna onbewoonbare bouwvallen met hun afgekalkte en verweerde muren te schetsen, tekenen, schilderen en fotograferen. Ze genoten van de stad, de architectuur, de (on)zichtbare geschiedenis, de stilte, de drukte, de schepen, het water en het licht, weerkaatst door het water. Tijdens deze rondleiding zie je wat zij hebben gezien, hoor je wat zij er zelf over gezegd hebben en ontdek je jouw eigen connectie met Dordrecht, een eiland omringd door drie rivieren. Ook wij gaan de rivier over met de waterboot om de Dordtse skyline te bewonderen. Aelbert Cuyp werd hier geboren in de 17de eeuw, Turner en van Gogh wilden het met eigen ogen zien in de 19 de eeuw en kwamen over het water aan, van Gogh woonde hier een aantal maanden, Turner kwam 4x logeren. Op 11 augustus 1899, kwam de bekende Franse beeldhouwer Auguste Rodin naar Dordrecht: “Vanochtend”, zo schrijft hij in een brief, “heb ik de 17de eeuw niet verlaten, het is hier alles nog hetzelfde, het is Cuyp, Van Goyen, Salomon van Ruysdael, alles hetzelfde als toen, wat is dit mooi, wat moeten de mensen in Holland gelukkig zijn.”

Alles over de rondleidingen in Dordrecht: ontdekdordrecht.com