Kid Harlequin + Boskat bij Door
Evenement
datum: 6 juli 19.00-01.00
locatie:

Door Dordrecht
Spuiboulevard 220
3311 GN Dordrecht


Meer info op website

Bibelot & DOOR presenteren samen een concertreeks in DOOR. Iedere eerste zaterdag van de maand ontdek je hier nieuwe bands. Laat je verrassen door onbekend talent! Met vanavond: Kid Harlequin en Boskat.

Kid Harlequin
Deze vijfkoppige band uit Rotterdam maken rock met een duistere sfeer. De strakke gitaar riffs, melodieuze zang, electronica en veel energie op het podium doen denken aan bands zoals Nine Inch Nails, A Perfect Circle en Deftones. De band weet op te vallen met zijn strakke show. Dit resulteerde in onder andere de aftershow van Alter Bridge en Placebo en speelden ze het support van Mushroomhead in Tivoli.

BOSKAT
Een duo die voor een heel weeshuis herrie weet te maken. De heren zijn niet makkelijk in een hokje te plaatsen, maar één ding is zeker: het is luid en het is rock ’n roll. De missie is om een enorme sound neer te zetten met een minimale bezetting. Of dat ze gelukt is? Aanschouw het zelf tijdens deze editie van BibelotxDOOR.

Modelbouw Event bij Door
Expositie
datum: zaterdag 22 juni en zondag 23 juni 2019
locatie:

Door Dordrecht
Spuiboulevard 220
3311 GN Dordrecht


Meer info op website

Op 22 en 23 juni, tijdens het openingsweekend van de Zomerkermis Dordrecht, is bij Stichting DOOR het Modelbouw Event waar diverse modelbouwers uit de Benelux hun kermismodellen tentoonstellen.

Modelbouw in alle soorten en maten

Iedere modelbouwer werkt op een eigen manier. De één maakt gebruik van bekende merken, zoals Lego, K’nex, of Faller. De ander bedenkt alles zelf en koopt de benodigde materialen in. Dit valt onder zelf- of eigenbouw. Er zijn ook verschillen in schaalgroottes en bouwstijlen. Zo is er een groep bouwers die bestaande attracties nabouwt. Ze maken foto’s van alle decoraties en maken zo een schaalmodel van een attractie. Anderen verzinnen zelf de decoraties vaak aangekleed met fraaie verlichting. Om de sfeer en het decor compleet te maken worden de attracties in een straat of op een plein geplaatst.

Openingstijden, locatie en toegang

Op zaterdag 22 juni is het Modelbouw Event te bezoeken van 12:00 tot 20:00. Op zondag 23 juni is de tentoonstelling open van 11:00 tot 18:00
Stichting DOOR is gevestigd aan de Spuiboulevard 220 (het voormalig Belastingkantoor) en op loopafstand van de Zomerkermis. De toegang is gratis en geschikt voor het hele gezin.

Over het Modelbouw Event

Achtbaanfanclub.eu is in 2012 begonnen met het organiseren van het Modelbouw Event. Na drie edities in Drouwenerzand, één in een attractiepark in Drenthe, en edities in Alblasserdam en Zwijndrecht is nu (eindelijk) Dordrecht aan de beurt.

Verwondering in het Dordrechts Museum
Evenementen
datum: 21 juni, 19 juli, 16 aug., 20 sept., 18 okt., 15 nov. en 20 dec. 2019
locatie:

Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht


Meer info op website

In het Dordrechts Museum kunnen mensen met de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie en hun dierbaren een speciale rondleiding volgen. Tijdens een VERWONDERING-rondleiding bekijkt u in een kleine groep een beperkt aantal kunstwerken. Een speciaal opgeleide museumdocent brengt samen met u de schilderijen tot leven. Alles draait om het genieten en beleven van kunst in een veilige omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van kunst een positieve invloed heeft op het welbevinden van mensen met dementie. Tijdens de VERWONDERING-rondleidingen beleven mensen met dementie en hun dierbaren samen de kracht van kunst.

vrijdag 21 juni 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 19 juli 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 16 augustus 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 20 september 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 18 oktober 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 15 november 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 20 december 2019, 14:30 - 16:00

€ 7,50 per deelnemer, incl. entree en koffie/thee. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.

Groepsbezoek

Wilt u met een groep komen op een ander moment? Dat kan ook.
Hiervoor bedragen de kosten € 90,- voor een groep van min. 8 en max. 12 personen, inclusief entree en koffie/thee.

Reserveren

Reserveren: .(JavaScript must be enabled to view this email address) of bel 078 7705219 op maandag, dinsdag of donderdag (contactpersoon Marianne Verhoork).

 

Tentoonstelling Jan Barel en Emo Verkerk in Pictura
Expositie
datum: 1 juni tot en met 7 juli 2019
locatie:

Pictura
Voorstraat 190
3311ES Dordrecht


Meer info op website

Tentoonstelling Jan Barel en Emo Verkerk in Pictura: VERA ICON

Van 1 juni tot en met 7 juli 2019 is in Teekengenootschap Pictura een tentoonstelling te zien van vrouwenportretten van Jan Barel en Emo Verkerk. De getoonde portretten zijn heel verschillend, niet alleen van stijl en uitvoering maar ook omdat het werk van Verkerk gebaseerd is op een persoonlijke relatie, terwijl het schildersmodel van Barel digitaal is.

De portretreeks DE COMPOSITIE VAN VERONICA van Jan Barel (Klundert 1949) is voortgekomen uit een correspondentie met Veronica A. uit Barcelona. Barel werd geïntrigeerd door de verscheidenheid aan persoonlijkheden die op haar foto’s zichtbaar werden en zo ontstond het idee voor een vrouwenportret in uiteenlopende stijlen. De portretreeks is binnen het oeuvre van Barel een op zichzelf staand en langlopend project: ambachtelijkheid en concentratie zijn daarbij de sleutelwoorden. 'Het ongebruikelijke van het project is vooral dat Veronica als model haar beelden digitaal opstuurde. Nooit zette ze een voet in mijn atelier of zag ze een portret van zichzelf met eigen ogen. In 2005 begon ik aan het eerste portretje, zonder te weten waar ik uit zou komen.  Op zoek naar een waarachtige afbeelding van Veronica; VERA ICON.

De GABRIËLLE portretten van Emo Verkerk (Amsterdam 1955, Ateliers 63) vormen een reeks die hij in de jaren tachtig maakte tijdens een stormachtige relatie met haar. De portretten van Verkerk zijn in een expressieve, dynamische stijl geschilderd en tonen een grote vrijheid en veelzijdigheid in techniek en materiaalgebruik. In Pictura zal, naast deze uit delen opgebouwde papierwerken, ook een aantal meer recente portretten te zien zijn. De GABRIËLLE portretten van Emo Verkerk zijn niet eerder in zijn geheel op een expositie getoond. 'Het vroegste portret 'Gabriëlle I' uit 1982 lijkt op de constructie die indianen gebruikten om hun ingebakerde baby op de rug te vervoeren, een 'cradleboard'. De baby keek dan achteruit. Ze konden het hele geval ook makkelijk even wegzetten. Het laatste portret 'Alexandra, 2018', dat ik schilderde op een bestaand schilderij gemaakt door haar moeder, lijkt op een reddingsactie op zee. Alexandra is drijfnat van het buiswater. Dit zijn de twee uitersten waarbinnen mijn huwelijksleven zich bewoog.'

De muzikale opening zal worden verzorgd door componist/gitarist Corrie van Binsbergen.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Dordrecht.

Onze dank gaat ook uit naar de bruikleengevers.

za 1 juni 17 uur: Opening tentoonstelling Vera Icon met kunstenaars Jan Barel en Emo Verkerk
wo 12 juni 11-12 uur: Rondleiding door Vera Icon met aansluitend een lunch bij Magazijn**
do 4 juli 11-12 uur: Rondleiding door Vera Icon met aansluitend een lunch bij Magazijn**
zo 7 juli 15 uur: In gesprek met Jan Barel en Emo Verkerk

** Kosten 17,50 euro. Aanmelden via .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Veiling Kunstlockers bij Door
Evenement
datum: zondag 26 mei 2019, 13:00 - 17:00
locatie:

Door Dordrecht
Spuiboulevard 220
3311 GN Dordrecht


Meer info op website

Studio Blijmakers is een samenwerking aangegaan met Geef het Dordt.
We hebben 10 mooie lockers gekregen. Deze lockers worden beschilderd door 10 verschillende kunstenaars. De veiling vindt plaats bij DOOR!

De opbrengst van de veiling komt ten goede van Geeft het Dordt en Studio Blijmakers.

Pictura Pictures Ina’s Paintings
Expositie
datum: 14 t/m 26 mei 2019
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 192-192
3311 ES Dordrecht


Meer info op website

Een project bedenken en uitvoeren dat geïnspireerd is op het huis aan de Gravenstraat 7, dat was de vraag van Stichting ‘Levende Meesters’ aan Ina van Zyl. Op het moment dat Van Zyl voor het eerst in het huis rondliep, trok een 17de-eeuws muuranker op de zolder haar aandacht. Een ‘anker’ zorgt voor ‘verbinding’ en daarin herkende ze een thema dat haar bezighoudt. Van Zyl stelde zichzelf de vraag: op welke manier een huis - hoe ver soms van de plek waar je vandaan komt - voor een mens een anker kan zijn. Met de hoofden en voeten die zij schildert en tekent, geeft Ina het project Anker een eigen weerwoord. Al jaren werkt Van Zyl met dergelijke motieven en in deze bijzondere enscenering betekenen de hoofden en voeten de ankers van het lichaam; zowel in fysieke als psychische zin.

9 kunstenaars in Pictura

Naar aanleiding van dit project zijn de kunstenaars, Monica Aerden, Ton van Dalen, Ad Wesseling, Ton Kraayeveld, Paul van der Eerden, Jeanne Rombouts, Geerten Ten Bosch, Inez Odijk en Jan Barel, uitgenodigd te reageren op het werk van Ina van Zyl. Tijdens deze eerste projectweken** wordt een kortlopende tentoonstelling samengesteld van de werken van de kunstenaars, gecombineerd met enkele schilderijen van Van Zyl. Twaalf studenten van de De-fine Art department van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, zullen vervolgens op hun beurt reageren op de werken in Pictura getoond, waarbij het thema Anker opnieuw leidmotief zal zijn. Dit doen zij vanaf woensdag 15 mei t/m vrijdag 24 mei, in de zalen van Pictura.

Om het estafette idee van dit hele project extra te benadrukken, wordt iedereen uitgenodigd op elkaars tekeningen te reageren. Dat kan op de muren van de foyer van 14 t/m 26 mei. Tekenmateriaal is aanwezig.

************************************

Vrijdag 24 mei van 17 tot 20 uur is de feestelijke finissage in aanwezigheid van Ina van Zyl en de andere kunstenaars. U bent hiervoor van harte uitgenodigd of om in het weekend van 25 en 26 mei de resultaten te komen bekijken.

Met werken van:
Monica Aerden, Ton van Dalen, Ad Wesseling, Ton Kraayeveld, Paul van der Eerden, Jeanne Rombouts, Geerten ten Bosch, Inez Odijk, Jan Barel in combinatie met werken van Ina van Zyl

*Anker is nog t/m 12 mei te bezichtigen. Gravenstraat 7, Dordrecht / do t/m zo, 14-19 uur stichtinglevendemeesters.nl

**PICTURA/PROJECT WEKEN: tentoonstellingsconcept waarbij experiment en onderzoek het uitgangspunt vormen. Gedurende twee weken wordt er in situ gewerkt en is Pictura open voor interactie tussen kunstenaars en publiek. Open van di t/m zo van 13 tot 17 uur.

Salon des Artistes in Galerie Wijnstraat
Expositie
datum: t/m 26 mei 2019
locatie:

Galerie Wijnstraat
Wijnstraat 178
Dordrecht


Meer info op website

De succesvolle jubileumexpositie 'SALON DES ARTISTES' is verlengd t/m zondag 26 mei. Een tentoonstelling van 24 kunstenaars met 115 werken:

Glaskunst, Papierkunst, Keramiek,
Schilder- en Beeldhouwkunst,
Tekeningen en Fotografie.

U bent van harte welkom op deze zeer gevarieerde expositie.

Exposanten:

Darja Vos
Anton de Bruin
Henk Bouwer
Chris Dagradi
Hanny Reneman
Bernard Visser
Ans de Groot
Arthur Stam
Marijke de Wit
Robert Volmer
Merel van Engelen
Cor van Gulik
Jordi Huisman
Liesbeth Verhoeven
Peter Gentenaar
Hanneke Giezen
Wilma Keizer
Marijk Renia
Antoinette van de Wal
Pat Gentenaar -Troley
Sjaak van Rhijn
Jan van Lokhorst
Lotte Bronsgeest
Camille Renée Devid

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13-17 uur

 

Workshops in het Dordrechts Museum
Workshops
datum: 5, 6, 20 april en 23 juni 2019
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Kunst bij de Koffie
Een kunstworkshop voor ouderen (65plus) over het leven en werk van schilder Vincent van Gogh. U leert meer over zijn tijd in Dordrecht en zijn schilderijen en gaat ook zelf aan de slag met het maken van een stilleven. Natuurlijk onder het genot van een kopje koffie. U hoeft geen schilder- of tekenervaring te hebben.

 • Type Evenement
 • Datum 5 april 2019
 • Tijd 14:00 - 15:30 uur
 • Prijs Gratis excl. museumentree

Museum Tekentour
Met een potlood kijk je beter!
Dat wist de bekende Dordtse tekenaar Otto Dicke als geen ander. Tijdens deze rondleiding bezoekt u onder leiding van een museumdocent de overzichtstentoonstelling van zijn werk en gaat u aan de slag met kleine tekenopdrachten in de vaste collectie van het museum. U hoeft geen tekenervaring te hebben voor deze tekentour voor volwassenen.

 • Type Evenement
 • Datum 12 mei 2019
 • Tijd 14:00 - 15:30 uur
 • Prijs € 7,50 Incl. tekenboekje, excl. entree

Het familie tekenatelier
Met een potlood kijk je beter! Tijdens deze rondleiding bezoek je onder leiding van een museumdocent het museum en ga je aan de slag met kleine tekenopdrachten in de vaste collectie. Je leert niet alleen de tekencollectie van het Dordrechts Museum kennen, maar ook je eigen tekenkunsten. Tekenervaring is niet noodzakelijk voor deze tekentour voor de hele familie! Vanaf 8 jaar.

 • Type Workshop
 • Datum 20 april 2019 en 23 juni 2019
 • Tijd 14:00 - 15:30 uur
 • Prijs € 7,50 incl. tekenboekje en entree kinderen, excl. entree volwassenen
Otto Dicke Tekenaar in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 9 december 2018 t/m 26 mei 2019
locatie:

Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

In 2018 is het de 100ste geboortedag van Otto Dicke.

Hij maakt als bekende Dordtse tekenaar deel uit van de geschiedenis van de stad. Het Dordrechts Museum organiseert daarom een kleine overzichtstentoonstelling met circa 75 tekeningen.

Dicke is geboren in 1918 in Dordrecht. Hij was beeldend kunstenaar, tekenaar en illustrator, cartoonist, striptekenaar, boekillustrator en ontwerper van mozaïeken voor scholen en kerken.

Otto Dicke leerde zichzelf tekenen en bereikte daarin een verbluffend niveau. Hij was een geboren tekenaar. Een tekenfenomeen, werd hij al eens genoemd. De verworven inzichten van illustere voorgangers als Rembrandt, Daumier en de impressionisten, verwerkte hij in zijn persoonlijke stijl, zijn eigen schriftuur. Intens en betrokken verbeeldde hij een herkenbare wereld, trefzeker en kwetsbaar.

In de jaren vijftig kreeg hij bekendheid als illustrator en striptekenaar. Jarenlang maakte hij onder andere samen met Cees Buddingh, het stripverhaal voor kranten als De Rotterdammer en de Nieuwe Haagse Courant. Later werd hij bekend door zijn vrije werk, voornamelijk gebundelde tekeningen van landschappen, modellen en kinderen.

De verbondenheid met zijn omgeving is even voelbaar in de vele landschappen, stads- en havengezichten, als in de portretten van volwassenen en kinderen en de modellen die hij tekende. Zijn atelier in het gebouw van het Dordtse Teekengenootschap Pictura was de plaats waar hij na 35 jaar zou terugkeren na de talloze reizen en tekentochten met collega’s.

Hoewel reeksen prachtige bladen zijn ontstaan op reizen (veel door Frankrijk), is het landschap van Otto Dicke’s voorkeur het Nederlandse, nauwkeuriger gezegd, het Hollandse landschap. Hij was verknocht aan Dordrecht, de plek waar hij geboren is. Het landschap, de dorpen en de stadjes langs de rivieren en in de waarden in de ruime omgeving van Dordrecht, tekende hij met een duidelijke genegenheid en met grote gevoeligheid voor stemming, voor klimaat.

Te kunst en te keur in Het Hof van Nederland
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 2 juni 2019
locatie:

Hof 6
Dordrecht


Meer info op website

De Bijbel is het meest verkochte boek ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het eerste Nederlandstalige boek dat in 1477 gedrukt werd een Bijbel was. Tijdens de Synode van Dordrecht wordt opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel. Deze vertaling uit de directe grondtekst verschijnt voor het eerst in 1637. Gefinancierd en geautoriseerd door de Staten-Generaal krijgt het de naam: Statenvertaling. Ook in Dordrecht werd de Statenvertaling gedrukt, door de beroemde familie Keur. Voor het eerst krijgt dit familiebedrijf nu een tentoonstelling.

De nieuwe Statenbijbel bereikt een groot publiek. Afhankelijk van de portemonnee van de koper is er van alles mogelijk: van een eenvoudige, kleine uitgave tot een rijk geïllustreerde en gepersonaliseerde uitgave van groot formaat. In Dordrecht wordt de familie Keur de belangrijkste drukker en uitgever van Statenbijbels. Hun eerste druk verschijnt in 1666, waarna er nog vele volgen. Al snel staat de Keurbijbel bekend om de hoge kwaliteit en de weinige drukfouten. Keurbijbels worden op maat gemaakt voor de koper, die zelf de kaft, het formaat en de illustraties en kaarten mag kiezen. De trend Bijbels te maken naar de wensen van de koper zien we tegenwoordig nog steeds: van doelgroep gerichte thema Bijbels tot ‘printing on demand’. In deze tentoonstelling staat de kunst en kwaliteit van deze bijzondere Statenbijbels centraal en komen de familie Keur en hun prachtige Keurbijbels opnieuw samen in Dordrecht.

Robot schrijft de Statenbijbel
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 2 juni 2019
locatie:

Het Hof van Nederland
Hof 6
Dordrecht


Meer info op website

Robot schrijft de Statenbijbel

Koning Willem-Alexander zette bij de start van Ode aan de Synode op het plein van het Hof van Nederland symbolisch een robotarm in werking, die gedurende zes maanden de Statenbijbel kalligrafeert.

De bios is een een project van het Duitse kunstenaarscollectief robotlab. In zes maanden tijd zal de industriële robot non-stop de Statenbijbel uitschrijven. Net als een monnik in het scriptorium tekent de robot de kalligrafische lijnen met hoge precisie.

Deze installatie is voor het eerst in Nederland te zien en is dag en nacht vrij te bezichtigen.

Op het plein voor Het Hof van Nederland staat een project van het Duitse kunstenaarscollectief robotlab. In zeven maanden tijd zal een industriële robot non-stop de Statenbijbel uitschrijven. Net als een monnik in het scriptorium tekent de robot de kalligrafische lijnen met hoge precisie. Deze installatie is voor het eerst in Nederland te zien en is dag en nacht vrij te bezichtigen. Lees meer.

bios [bible] wordt mede mogelijk gemaakt door het : Nederlands Bijbelgenootschap.

De familie Keur in het Hof van Nederland
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 2 juni 2019
locatie:

Hof 6
Dordrecht


Meer info op website

De familie Keur

De drukkersfamilie verdient veel geld en aanzien met de Keurbijbels. Door ‘op stand’ te trouwen, versterken ze hun maatschappelijke status en markpositie. Generaties lang drukken de Keurs’ Bijbels. Het begint met de broers Hendrik en Jacob. Hun vader was bierdrager, van hun stiefvader Jacob Braat nemen ze de drukkerij over. Jacob trouwt met Elisabeth van Duijvelant, een vrouw uit een adellijk geslacht. Jacobs zoon Pieter trouwt met Cornelia de Groot, de dochter van de Amsterdamse drukker de Groot. Hierdoor vergroten ze hun positie in de markt. Pieters’ zonen? Die heten Jacob en Hendrik!

Het pand van de drukkerij aan de Lange Breestraat in Dordrecht. Het pand bestaat nu helaas niet meer. De Keurbijbels zijn zo populair dat er op de zolder van het stadhuis soms voorraden moeten worden aangelegd.

400 Jaar Statenbijbels in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 2 juni 2019
locatie:

Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Statenbijbels

Gelijktijdig met Werk, bid & bewonder is in Het Hof van Nederland de tentoonstelling Te Kunst en Te Keur te zien.

De Bijbel is het meest verkochte boek ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het eerste Nederlandstalige boek dat in 1477 gedrukt werd een Bijbel was. Tijdens de Synode van Dordrecht wordt opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel. Deze vertaling uit de directe grondtekst verschijnt voor het eerst in 1637. Gefinancierd en geautoriseerd door de Staten-Generaal krijgt het de naam: Statenvertaling.

De nieuwe Statenbijbel bereikt een groot publiek. Afhankelijk van de portemonnee van de koper is er van alles mogelijk: van een eenvoudige, kleine uitgave tot een rijk geïllustreerde en gepersonaliseerde uitgave van groot formaat. In Dordrecht wordt de familie Keur de belangrijkste drukker en uitgever van Statenbijbels. Hun eerste druk verschijnt in 1666, waarna er nog vele volgen. In deze tentoonstelling staat de kunst en kwaliteit van deze bijzondere Statenbijbels centraal en komen de familie Keur en hun prachtige Keurbijbels opnieuw samen in Dordrecht.

De Statenvertaling

De Bijbel is van en voor iedereen. Daarover zijn alle deelnemers aan de Synode van Dordrecht (1618/19) het eens. De bestaande Nederlandse Bijbels zijn echter niet betrouwbaar genoeg. Daarom wordt besloten een eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling te maken, direct vanuit het Hebreeuws, Grieks en Aramees. De Staten-Generaal financieren het project. Vandaar de naam: Statenvertaling.

Dankzij de boekdrukkunst verspreidt de Statenvertaling zich razendsnel. Eeuwenlang blijft die de belangrijkste Bijbelversie in ons land en kerkgenootschappen gebruiken haar nog steeds.

Voor wie denkt dat de Bijbelmarkt tegenwoordig op een laag pitje staat, heeft het mis. Het aanbod is groot en de variëteit aan themabijbels lijkt oneindig. Bijbels zijn er – ook nu nog – te ku(n)st en te keur.

Liever Turks dan Paaps in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 26 mei 2019
locatie:

Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

In Nederland wordt vaak teruggegrepen op ‘calvinistische’ waarden als autonomie, culturele diversiteit en tolerantie. Maar weten we waar deze vandaan komen? In dit drieluik duikt fotograaf-kunstenaar Ahmet Polat in de vergeten geschiedenis van het ‘calvinoturkisme’.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vinden de Nederlandse opstandelingen steun bij het Ottomaanse Rijk. Net als Willem van Oranje strijdt de sultan tegen de katholieke Spaanse koning. In het Ottomaanse Rijk geldt bovendien vrijheid van geloof. Deze tolerantie maakt de sultan tot voorbeeld voor de Nederlandse vrijheidsstrijders. Met de leus ‘Liever Turks dan Paaps’ onderstrepen ze dit.

De calvinistische Nederlanders en de islamitische Turken delen dus een gemeenschappelijke geschiedenis van tolerantie en vrijheid. De band is niet alleen historisch. Ook in de geloofsbeleving, rituelen en waarden van nu zijn er meer overeenkomsten dan gedacht.

Werk, bid en bewonderIn het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 26 mei 2019
locatie:

Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17de eeuw – de Gouden Eeuw – uit calvinisten.  Hun rijkdom en maatschappelijke status etaleerden ze met grote huizen, chique interieurs én fraaie kunst. Maar kunst en calvinisme; gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. En kunst met rijkdom en luxe. Maar wat was de werkelijke relatie van calvinisten tot kunst?

In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen namelijk aan bod, in de vorm van (kunst)objecten, maar ook in videoportretten met onder meer architect Francien Houben, zanger Ernst Daniël Smid en cabaretier Freek de Jonge.

Bewonder het werk van schilders van de 17de tot begin 20ste eeuw, zoals Ferdinand Bol, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Foto- & videokunstenaar Ahmet Polat zorgt voor een hedendaagse vertaling van het begrip calvinisme in onze huidige samenleving.

400-jarig Ode aan de Synode
Evenementen
datum: 10 november 2018 tot 29 mei 2019
locatie: Dordrecht
Meer info op website

Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 viert Dordrecht het 400-jarig jubileum onder de noemer Ode aan de Synode met een breed publieksprogramma. Meer informatie is te vinden op synode400.nl.
In 1618/1619 was Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland, kwamen in Dordrecht bijeen voor een unieke kerkvergadering. Deze Synode van Dordrecht had grote gevolgen voor de landspolitiek, het kerkelijk leven en de cultuur in de Republiek.
Zo werd in de ‘Dordtse Leerregels’ werd een strengere religieuze koers vastgelegd. En werd besloten dat er een eerste officiële Nederlandse vertaling van de bijbel moest worden gemaakt, de Statenvertaling. De Synode versterkte over de hele linie de positie van het calvinisme in de Republiek.

AGENDA

 • 10 november 2018 - 12 mei 2019
  Synode 5D, een tijdreis naar 1618/1619 in de binnenstad van Dordrecht
  Een 3D-virtuele reconstructie van een aantal plekken in de binnenstad van Dordrecht. De gebruiker kan zelfstandig rondlopen en wordt tijdreiziger …

 • 11 november 2018 - 26 mei 2019
  Robotarm: Bible in het Hof van Nederland

  Speciaal voor de viering van 400 jaar Synode heeft het Duitse kunstenaarscollectief robotlab een robot geprogrammeerd die non-stop in bijna zeven maanden de complete Bijbeltekst van de Statenvertaling uitschrijft  …

 • 11 november 2018 - 2 juni 2019
  Te Kunst en te Keur, 400 jaar Statenbijbels in het Hof van Nederland

  De Bijbel is het meest verkochte boek ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het eerste Nederlandstalige boek dat in 1477 gedrukt werd een Bijbel was. Tijdens de Synode van Dordrecht wordt opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse vertaling …

 • 11 november 2018 - 26 mei 2019
  Werk, bid en bewonder in het Dordrechts Museum

  In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met ‘de’ calvinist. Ontdek dat het clichébeeld van deze sobere, zuinige, strenge en hardwerkende Nederlander toch wat genuanceerder ligt ...

 • 24 november 2018 - 26 mei 2019
  Helmantel in de Grote Kerk
  Als Ode aan de Synode maakt Henk Helmantel een ’Synode-werk’ van en in de Grote Kerk van Dordrecht. Rond dit specifieke werk wordt tijdens de 180 dagen ’Ode aan de Synode’ in 2018-2019 een compacte Helmantel-tentoonstelling gerealiseerd ...

 • 5 januari 2019
  De Synode en Muziek - Een nieuw begin in de Grote Kerk
  M.m.v. Eva van Urk met een lezing over ‘de synode en de invloed op duurzaam leven’, Cor Ardesch – orgel ...

 • 2 februari
  De Synode en Muziek - Calvinistische spiritualiteit in de Grote Kerk

  M.m.v. de Domcantorij o.l.v. Remco de Graas, Cor Ardesch – orgel, Marianne Eekhout geeft een toelichting ...

 • 2 maart
  De Synode en Muziek - Het kerklied vanaf de Synode in de Grote Kerk

  M.m.v. Arie Eikelboom – lezing, Cor Ardesch – orgel ...

 • 15 maart
  Dordrecht Pride; Hoe Gastvrij ben jij? In de Grote Kerk
  Lokale en landelijke kerkleiders, politieke en belangenorganisaties worden uitgenodigd om tot een verdrag te komen waarin kerkgenootschappen zich uitspreken voor respect en verdraagzaamheid van een ieder met een lhbt-identiteit binnen het geloof. Dit laat zien waar de samenleving staat 400 jaar na de Dordtse Synode, waarin de samenstelling van de maatschappij is veranderd ...

 • 6 maart première, 7, 14, 17, 21, 24, 28 en 31 maart
  Gast! in Hotel Bellevue Groothoofd

  Een theaterproject over het thema gastvrijheid in Dordrecht toen en nu gespeeld op een bijzondere locatie: Hotel Bellevue, naast de beroemde Groothoofdspoort. Toen een herberg, nu een hotel. We willen Gast! in diverse kamers en vertrekken van dit hotel spelen.

 • 6 april
  De Synode en Muziek - Bach en de Synode in de Grote Kerk

  Cantate 99 J.S. Bach Was Gott tut, das ist wohlgetan m.m.v. Sura Cantat en Accademia Amsterdam o.l.v. Catrien Posthumus Meyjes, Cor Ardesch – orgel ...

 • 18 april
  The Passion 2019
  Dordrecht vormt op Witte Donderdag 2019 het decor voor The Passion. Burgemeester Wouter Kolff is dankbaar gastheer voor het evenement: “We zijn enorm blij dat The Passion naar Dordrecht komt. Dordrecht is de oudste stad …

 • 6 mei
  Congres & wandeling 400 jaar Canones in de Grote Kerk

  Op 6 mei 2019 is het precies 400 jaar geleden dat de 5 canones, of leerregels opgesteld ter synode voor het eerst werden gepresenteerd. Ze werden hardop voorgelezen in een stampvolle Grote Kerk. Het volk stroomde toe …

 • 9 januari, 13 februari, 13 maart, 10 april, 17 april, 8 mei en 15 mei
  Synode wandeling via de VVV

  De VVV Dordrecht organiseert op woensdagochtenden een stadswandeling in het kader van 400 jaar Synode.

Informatie is te vinden op synode400.nl.