Live beyond flesh |
Francien Krieg
in WG galerie

Expositie
datum: 2 maart t/m 28 april 2024
locatie:

WG galerie
Aardappelmarkt 15
Dordrecht


Meer info op website

LIFE BEYOND FLESH:
A DARING FUSION OF AI ART AND TRADITIONAL PAINTING
Francien Krieg

2 maart t/m 28 april 2024

Francien Krieg, an oil painter of more than two decades, has embarked on a bold exploration of the convergence between traditional art and AI. Her solo exhibition showcases a collection of figurative oil paintings and AI animated artworks, exploring the complex themes of aging and the beauty of the fragility of life. Through her works, she challenges us to see beyond the physical and embrace the intricacy and wonder of the human experience. With a daring approach to art, she aims to bridge the gap between the traditional art world and the realm of AI art, creating works that are both captivating and controversial. Krieg's mastery of oil painting combined with the dynamic energy of AI art creates a new perspective on the complexity of the aging process. Through her use of colour, texture, and motion, she invites us to contemplate the nuances of the human experience and the beauty that can be found in our fragility. Join us on this journey into the digital age, where traditional art meets the possibilities of AI.

Vrienden |
Tanya Atanasova
in WG galerie

Expositie
datum: 4 november t/m 31 december 2023
locatie:

WG galerie
Aardappelmarkt 15
Dordrecht


Meer info op website

VRIENDEN | Tanya Atanasova

Wat doe je als de wereld zoals je die altijd gekend hebt, verdwijnt?
Tanya Atanasova werd geboren in Bulgarije, toen dat land nog een communistische dictatuur was. Als tiener maakte ze mee hoe haar land door een diepe crisis ging. In de wilde chaos van post-communistisch Bulgarije studeerde ze als kunstenares aan de academie van Sofia. Het was uiteindelijk de liefde voor de grote meesters van de schilderkunst die haar naar Antwerpen leidde. Daar werkte ze tussen 2017 en 2021 aan een reeks portretten van mensen die ze op haar levenspad heeft ontmoet.

Ze zouden voor de oppervlakkige kijker kunnen doorgaan als paspoortfoto's, op een dronken nacht genomen in een verlaten foto-automaat. Maar de portretten die Tanya Atanasova schildert getuigen van een groot vakmanschap. Ze tonen de modellen als kwetsbare mensen die zich - tevergeefs - proberen te verschuilen - onder een octopus, achter een plastic zak, een muziekinstrument of een visbokaal... De reeks "Vrienden" is een ode aan de vriendschap, die in woelige tijden vaak het enige houvast was voor de kunstenares - maar het is ook een psychologisch onderzoek naar wat ons als individu definieert. Ontlenen we onze identiteit aan en definiëren we ons door de dingen waarmee we ons omringen? Of gebruiken we die dingen als een harnas om onze kwetsbare ziel te beschermen?

Tanya Atanasova werd geïnspireerd door het hyperrealisme van kunstenaars als Eloy Morales bij wie ze ook een stage volgde, maar ze wil met haar werk zeker geen fotografisch realisme nastreven. Als klassiek geschoold schilder gaat ze op zoek naar een evenwicht tussen realisme en symboliek. Haar werk was al te zien in het MEAM in Barcelona als onderdeel van de exposities "Painting Today" en "Women Painting". Ze werd ook geselecteerd voor Ongezien #4 in het Antwerpse Havenhuis, "The creator and the muse" in het Zhou B. Art Center in Chicago en de "Woman"-show in James Baird Gallery, Canada.

Onze wereld mag dan ingrijpend veranderen maar het beeld van degenen die ons leven mee bepaald hebben, dragen we altijd met ons mee. Vrienden... zullen er altijd zijn. Dat is de rode draad van deze bijzondere expositie.

PoprondexDOOR
Tom Greendale & Radio Trapani

Evenement
datum: 8 okt. 2023
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht
Meer info op website

PoprondexDOOR
Tom Greendale & Radio Trapani
Sunday 8 October 2023 / 14:00 - 15:45

Tom Greendale
Laat je meevoeren in de bombastische, kleurrijke muzikale oceaan van Tom Greendale en zijn band waar folk, indie, Americana en rock moeiteloos samenkomen. Na zijn debuutsingle Comes A Time maakt Tom Greendale zich op voor zijn eerste EP die dit najaar uit komt. Raak jezelf kwijt op de bodem, vergeet alles wat je wist: wie weet wat er boven komt drijven?

Radio Trapani
RADIO TRAPANI (NL/ITA) makes indie-pop, groovy beats with a hint of jazz melancholia. It is the alter ego of Dario Trapani, Amsterdam-based producer, guitarist and songwriter with a background in jazz and countless hours spent on Ableton. His songs are a processed blend of Unknown Mortal Orchestra, Frank Ocean, Mac DeMarco and Dirty Projectors.

Ticket €0.00

Maand van de Dordtse Geschiedenis
in Het Hof van Nederland

Evenementen
datum: zo 1 okt. 2023 - di 31 okt. 2023
locatie:

Het Hof van Nederland &
Regionaal Archief Dordrecht
Hof 6
Dordrecht.


Meer info op website

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Daarom organiseren we elk jaar de Maand van de Dordtse geschiedenis. Dit jaar is het thema Eureka!

Bekijk hieronder alle activiteiten die georganiseerd zijn voor de Maand van de Dordtse Geschiedenis 2023. Ben jij erbij?

3, 10, 17 & 24 okt
De Middeleeuwse LEGO stad

07 okt 2023
Designthinking
 Eureka!

7 & 28 okt
Topstukken Dordtenaren: Eureka!

14 okt 2023
Stadswandeling Eureka!

15 & 22 okt
Inleiding en film: De Vrije Staten 19 okt 2023

19 okt 2023
Archief-wijzer Eureka: onderzoek in de oude stadsarchieven

21 okt 2023
Unieke kans om het Stadsdepot te bezoeken!

28 okt 2023 28 okt 2023<
Historische films uit Nederlands-Indië

DOOR presents:
Talee + Wittgenstein’s Lolita

Evenement
datum: 29 sep. 2023
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht
Meer info op website

DOOR presents: Talee + Wittgenstein's Lolita

Friday 29 September 2023 / 20:30 - 23:30

Talee: Multi-instrumentalist, zanger en producer Talee maakt dansmuziek voor losers. Door middel van
elektriciteit brengt de kunstenaar zijn semi-romantische wereldbeelden over en geeft luisteraars
een ik-perspectief op zijn persoonlijke gebreken. Rommelende vintage synthesizers, rauwe zang
en functionele gitaarakkoorden gecombineerd met moderne elektronische muziekproductie vormen
een repertoire dat doet denken aan acts als LCD Soundsystem, Red Axes, New Order en James
Blake.
Wittgenstein's Lolita is een Nederlandstalig darkwave project van wijlen Ricardo de Miranda
Azevedo (Low Standard Deviation) en Miriam Hochberg (Sterk Water), opgericht in 2020. Eind
2022 verscheen bij Antilounge Records hun eerste en enige album ‘Ondansetron’. Miriam zal een
deel van hun repertoire live ten gehore brengen, wat zij vanwege een droevige speling van het lot
helaas nooit gezamenlijk heeft kunnen doen.

Ticket €5.00

Whop goes Pop
bij Door

Evenement
datum: 26 sep. 2023
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht
Meer info op website

WHOP goes POP
Tuesday 26 September 2023 / 09:30 - 12:00

Voor alle ouderen die van muziek houden of zelf muziek maken is er iedere laatste dinsdagochtend van de maand het open podium “WHOP goes pop” bij DOOR. Deelnemen als muzikant is gratis, wie graag op het podium plaatsneemt kan zich aanmelden bij Ad Klous via .(JavaScript must be enabled to view this email address). Voor iedereen die zin heeft om te komen kijken en luisteren is de entree €3,- inclusief een bak koffie of thee.

Ticket €0.00

The Big Draw Dordrecht
bij Door

Evenementen
datum: 21 t/m 24 september 2023
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht


THE BIG DRAW DORDRECHT 2023

Op donderdag 9 maart kun je kennismaken en je idee bespreken, vanaf 19 uur inloop, 19:30 starten we bij DOOR, dat is naast het Magazijn op de Voorstraat, De Munt, Adres: Munt 5. Ik stuur deze week alle aanmelders nog een bevestiging per e-mail! EERSTE VERKENNING - CALL FOR ARTISTS - THE BIG DRAW DORDRECHT 2023 - 21 t/m 24 SEPTEMBER 2023

In 2023 wordt voor de eerste keer The Big Draw Dordrecht georganiseerd!

Een tof en GRATIS toegankelijk tekenfestival voor iedereen. Alle stadsbewoners worden uitgedaagd om te komen tekenen! Kunstenaars, inwoners en bezoekers kijken, luisteren, tekenen, maken en onderzoeken samen in Dordrecht het thema van dit jaar: DE VIJF ZINTUIGEN. Kom kijken, doe mee, teken in je eigen stijl, leer een nieuwe stijl of techniek, ga samen tekenen …….

Wij zoeken kunstenaars/tekenaars/illustrators die mee willen doen. Je krijgt een fair pay tarief! Wil je op een raam tekenen van een winkelier in de Voorstraat? Wil jij kinderen of jongeren lesgeven en meer weten over het scholenprogramma op donderdag 21 september en vrijdag 22 september? Wil jij meer weten over het programma voor inwoners en bezoekers op zaterdag 23 september en zondag 24 september? Meld je dan aan!

Tekenen in alle soorten en maten … Denk aan urban sketching, manga mania, mode, modeltekenen, dino’s, draken, portretten, …. al dansend, bewegend, met yoga, op muziek of geluid, ….. denk aan workshops, performances, online en offline, …. Natuurlijk niet alleen op papier … maar ook op het raam of de stoep, op bierviltjes, op hout, op stenen, stof of heb jij iets anders bedacht? Kijk voor meer inspiratie en superleuke ideeën op onze website thebigdrawnederland.nl

Evelyn Taocheng Wang
in Dordrechts Museum

Expositie
datum: 17 sep 2023 - 31 mrt 2024
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Evelyn Taocheng Wang combineert Aziatische schilder- en kalligrafietradities met Westerse schilderkunst, video, fotoperformance en multimedia. ‘Wat is je bestemming, je plaats in de wereld en je eigen invloed daarop?’ Vragen over het lot en de gevolgen van migratie en globalisering geven dit werk een actuele scherpte. Tegelijk is het een toonbeeld van elegantie en kwinkslag. Het Dordrechts Museum toont in Zaal 13 nieuw werk van Evelyn Taocheng Wang in een ruimtelijke installatie, als uitkomst van een nauwe samenwerking met de kunstenaar zelf.

Beeldverhalen
Heemskerk & van Elven
in WG galerie

Expositie
datum: 2 sep t/m 29 okt 2023
locatie:

WG galerie
Aardappelmarkt 15
Dordrecht


Meer info op website

Een bijzondere duo-expo in WG Galerie:
Yvonne Heemskerk
en Erik van Elven.

Twee kunstenaars (bekend van het tv programma “Sterren op het doek”) met een eigen stijl en toets maar met een sterke synergie. Imprealisten noemen ze zichzelf, tussen klassiek realisme en impressionisme in. Allebei maken ze verhalende schilderijen in olieverf. Realistisch maar met een losse, zichtbare toets. Werken waar je lang naar blijft kijken omdat er steeds iets nieuws in te vinden is, verhalen van alle tijden…

Rondleidingen voor mensen met
dementie en hun dierbaren
———
Rondleidingen in gebarentaal
in het Dordrechts Museum

Evenementen
datum: 16 jun, 18 aug, 16 sep, 20 okt & 15 dec 2023
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren

Tijdens een Verwondering-rondleiding bekijk je in een kleine groep en onder begeleiding van een speciaal opgeleide museumdocent een beperkt aantal schilderijen uit onze collectie. Iedere twee maanden kun je meedoen aan deze rondleiding. Alles draait om het genieten en beleven van kunst in een veilige omgeving.

Praktisch & reserveren
Wij willen dat het museum voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen die wat extra aandacht verdienen. Ontdek wat we nog meer te bieden hebben.
Wat: Verwondering rondleiding
Wanneer: 18 aug, 20 okt & 15 dec '23
Hoe laat: 14:30-16:00 uur
Prijs: €10,- per persoon, incl. entree en koffie/thee.
Dierbaren, mantelzorgers en begeleiders hebben ook een kaartje nodig. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.
De rondleiding is voor groepen tot maximaal 12 personen (incl. begeleiders) ook beschikbaar op aanvraag. De prijs per groep bedraagt €120.
Neem voor informatie en reserveringen contact op met onze afdeling Planning per e-mail of op +31(0)78 7705217 (tijdens kantooruren).

Rondleidingen in gebarentaal

Een interactieve rondleiding in Nederlandse gebarentaal
Het Dordrechts Museum vindt het belangrijk om toegankelijk te zijn voor iedere bezoeker. Daarom werkt het museum samen met dove rondleiders, die voor doven en slechthorenden rondleidingen verzorgen in de Nederlandse Gebarentaal. In deze interactieve rondleiding ontdek je alles over de hoogtepunten in de vaste collectie van het Dordrechts Museum en in de tentoonstellingen.

Wat: Rondleiding tentoonstelling Jan Veth
Wanneer: Za 17 juni 2023
Hoelaat: 14:30 uur – 15:30 uur
Duur: 60 minuten
Prijs per deelnemer: €15 incl. entree (ook begeleiders hebben een ticket nodig)

Wat: Rondleiding vaste collectie
Wanneer: Za 16 september 2023
Hoelaat: 14:30 uur – 15:30 uur
Duur: 60 minuten
Prijs per deelnemer: €15 incl. entree (ook begeleiders hebben een ticket nodig)

Samenwerking met IN Gebaren
De rondleidingen worden aangeboden in samenwerking met stichting IN Gebaren. Eén van de projecten van de stichting is Musea in Gebaren, een initiatief dat kunst en cultuur toegankelijk maakt voor doven en slechthorenden. Sinds 2016 zijn er 22 dove deelnemers opgeleid tot museumgids en zijn er inmiddels 15 musea die structureel programma's aanbieden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Groepen
Wil je met een groep komen op een ander moment? Neem dan contact op met onze afdeling Planning per e-mail of op +31(0)78 7705217 (tijdens kantooruren).
Reserveer je ticket <

Jamsessie
bij Door

Evenementen
datum: 14 jul, 8 sep, 13 okt, 10 nov en 8 dec 2023
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht
Meer info op website

Jamsessie elke 2e vrijdag van de maand
14 jul, 8 sep, 13 okt, 10 nov en 8 dec 2023
20.00 uur


Kom meedoen of gewoon lekker luisteren.

Ticket €0.00

Foto’s en schilderijen van
Thomas Koolmees e.a.
in Vialumina

Verkoopexpositie
datum: za 8 jul. - zo 1 okt. 2023
locatie: Vialumina, Voorstraat 152, Dordrecht
Meer info op website

Expositie bestaande uit foto’s van diverse fotografen en verschillende bijzondere schilderijen van Thomas Koolmees.
Vanaf 15.00 uur speelt het Dordts Latin Swing Collectief swingende latin songs en bossanova’s.
Iedereen is welkom op deze feestelijke middag met muziek.

Wat Thomas Koolmees over zichzelf vertelt: ‘Ik heb altijd een passie gehad voor het maken van mooie dingen. Sinds ik vier jaar geleden begonnen ben met schilderen, ben ik niet meer gestopt. Ik hou ervan om kleine werelden van kleur te creëren waarin mensen kunnen verdwalen, of het nu gaat om een landschap of een klein scenario. Ik heb een HBO-diploma internationale communicatie. Dat heeft me geleerd visuele verhalen te waarderen. Ik probeer dit in mijn schilderijen aan te brengen. Ik geloof dat kunst het vermogen heeft om mensen van alle achtergronden en culturen met elkaar te verbinden. Ik hoop dat mijn schilderijen een beetje vreugde en inspiratie brengen aan degenen die ze zien.’

De kunstwerken zijn te koop in de galerie iedere zaterdag en de eerste zondag van de maand (tijdens Kunstrondje Dordt) tussen 13.00 -17.00 uur, maar dagelijks in de webshop www.vialumina.nl

Het bestuur van Stichting Via Lumina heet u van harte welkom.

Via Lumina geeft kunstenaars, die buiten de reguliere kunstwereld staan, de mogelijkheid om hun werk te exposeren. Kunst verbindt en brengt vriendschappen tot stand.

Peutertour
in Dordrechts Museum

Evenementen
datum: 6 okt 2023 t/m 7 juni 2024
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Tijdens deze gezellige peutertour ontdekken de allerkleinsten het museum. Met leuke opdrachtjes duiken ze samen met een museumdocent in de schilderijen en maken ze van alles mee. Ze gaan kijken, zoeken, zingen, muziek maken, voelen en lekker bewegen. Stilzitten is er niet bij.

Leuk voor kinderen van 2 – 4 jaar samen met hun begeleider(s)

Wat: Peutertour
Wanneer: 6 okt 2023 t/m 7 juni 2024
               2023: 6 oktober, 3 november, 1 december
               2024: 5 januari, 2 februari, 1 maart, 5 april, 3 mei en 7 juni
Hoe laat: 11:15 - 12:15 uur
Prijs: €5 incl. toegang tot het museum

* Ook peuters hebben een kaartje nodig.

Reserveer tickets

Kunst en koffie
in Dordrechts Museum

Evenementen
datum: 15 sep, 19 okt & 2 nov.
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Kijk, vertel, luister en ontmoet in het Dordrechts museum.

Wist je dat een kunstwerk een perfecte aanleiding kan zijn tot een gesprek? Want wat zie je nou eigenlijk? Vind je het mooi, of helemaal niks? Zou jij het in je eigen huis ophangen?

Kom naar het Dordrechts Museum voor een leuk gesprek, kunst en een bakje koffie. Vanaf 11.15 uur staat de koffie klaar in de winebar van museumrestaurant Art & Dining, waarna je samen met andere bezoekers en een medewerker van het museum verschillende kunstwerken gaat bekijken.

Kom jij ook? Wij zien je graag!

Programma
  • 15 september - A room with a view – Nieuwe vensters op het dagelijks leven.
  • 19 oktober - KISS MY SOUL – Hemelse en Aardse Liefde in de Hedendaagse Kunst
  • 2 november - Evelyn Taocheng Wang

Mocht het niet meer mogelijk zijn om kaarten aan te schaffen voor Kunst & Koffie, stuur dan een mailtje met de gewenste datum en aantal kaarten naar .(JavaScript must be enabled to view this email address). Wanneer er plekken vrijkomen of nieuwe data worden ingepland, dan krijg je bericht van ons.

Wat: Kunst & Koffie
Wanneer: 15 sep, 19 okt & 2 nov.
Hoe laat: 11:15 - 12:30 uur
Prijs: Toegangsticket met kopje koffie €5

* Toegang en kopje koffie is met de Dordtpas, Rotterdampas of Museumkaart gratis.

Reserveer tickets

A room with a view
in Dordrechts Museum

Expositie
datum: 25 jun 2023 - 14 jan 2024
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Nieuwe vensters op het dagelijks leven.

Maak kennis met zes jonge, internationale ontwerpers in de nieuwe tentoonstelling A room with a view - nieuwe vensters op het dagelijks leven.

Bruno Baietto, Teresa Fernández-Pello, Clara Schweers, Ceola Tunstall-Behrens, Alex Werth en Te-Yen Hsu combineren in deze vernieuwende tentoonstelling hun eigen werk met voorwerpen die ze kozen uit de rijke collecties van het museum. Van schilderijen en archeologische vondsten tot zilver, glas, een speelautomaat en een kamer uit een poppenhuis. Met de combinatie van oud en nieuw scheppen ze een bijzondere wereld waarin ze hun visie op thema's uit het dagelijks leven delen. Welke waarde kennen we toe aan de voorwerpen die we dagelijks gebruiken? Hoe duurzaam en hoe 'maakbaar' is onze alledaagse omgeving? Hoe behouden we wat we belangrijk vinden?

De verrassende installaties van het ontwerperscollectief zetten je aan het denken. Maar dat niet alleen: deze tentoonstelling nodigt je vooral uit te kijken, te luisteren en te doen. Ook kun je elke week op verschillende dagen met de ontwerpers in gesprek gaan of deelnemen aan een workshop.

Met dank aan het Mondriaan Fonds.