Via Lumina’s project Kijken naar Kunst in het Dordrechts museum
Evenement
datum: zaterdag 6 oktober 2018
locatie: Dordrechts Museum
Meer info op website

Project Kijken naar Kunst in het Dordrechts museum

Dordrecht heeft een fantastisch museum. Er is daar ontzettend veel moois te zien en te leren, ook voor de jongeren en volwassenen van Via lumina. Bij ons gaan creativiteit en welzijn immers samen. Niet voor niets is ons onderdak aan de Voorstraat 152 ingericht als Galerie en is het werk van onze kunstenaars, dat bekend staat als Outsider Art, voor iedereen te zien en te koop in de Galerie en vanaf 2018 ook op de website.

Wij prijzen ons gelukkig dat het Dordrechts museum bereid is om voor ons onder het motto ‘kijken naar kunst’ rondleidingen te verzorgen.

Wanneer:

De volgende rondleiding zal plaats vinden op zaterdag 6 oktober 2018. Je kunt je aanmelden bij .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Door wie:

De cursus staat onder leiding van Larisa Sjoerds. Larisa Sjoerds is tekenleraar, museumdocent en kunstenaar: http://www.larisasjoerds.com  
kunst- & antiekmarkt in 2018
Expositie
datum: 5 augustus, 2 september, 7 oktober 2018
locatie: Nieuwkerksplein


In het voorjaar en de zomer van 2018 wordt er weer rondom de Nieuwkerk bij de Voorstraat Noord, in het monumentale historische centrum van Dordrecht, een antiek- en curiosamarkt georganiseerd.

Het kloppende hart van de markt is natuurlijk het prachtige Nieuwkerksplein met de antieke Nieuwkerk, daarop plaatsen wij weer zo'n 40 kramen aangevuld met een fantastische cateraar, terras en een podium waarop wij voor alle markten een passend stukje muziek inplannen.

De markt wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 14.00 uur zijn er optredens van een muzikant, singer-songwriter of band  bij het gezellige terras waar een hapje en een drankje verkrijgbaar zijn.

Komende markten:
zo. 5 augustus 2018
zo. 2 september 2018
zo. 7 oktober 2018
Har van der Put, Spacecurator Niek Schoenmaker, Malou Cohen en Albert Zwaan in Pictura
Expositie
datum: 7 juli t/m 12 augustus
locatie:

Teekengenootschap Pictura
Voorstraat 190
3311 ES Dordrecht
In de Grote zaal:

Har van der Put en Spacecurator Niek Schoenmaker

In de Foyer en de Derde zaal:

Malou Cohen en Albert Zwaan

Cityscapes united; editie Dordrecht

Als ware avonturiers struinen ze de straten van Dordrecht af op zoek naar potentiële verhalen met als doel deze samen te vertalen naar nieuw werk.

Het werkproces is gedurende de gehele periode live te volgen in de Derde zaal van Pictura en is vrij toegankelijk voor publiek.

Collectie De Rietgors - Sluijters, Toorop, Appel, Corneille en anderen - in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 17 juni 2018 t/m 21 oktober 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht


Meer info op website

Ontdek de topstukken van voormalig museum De Rietgors uit Papendrecht. Deze bijzondere collectie moderne kunst is voor het eerst in lange tijd weer te zien. Het Dordrechts Museum toont de hoogtepunten uit deze collectie. Met werk van onder andere Jan Sluijters, Floris Arntzenius, Charley Toorop en Cobra-schilders Karel Appel en Corneille.

Museum De Rietgors in Papendrecht sloot in 2001 de deuren. De werken werden jaren niet getoond. Omdat de collectie te mooi is om niet te presenteren kreeg het Dordrechts Museum de werken vorig jaar in beheer.

Vanaf 17 juni 2018 kunt u de topstukken uit deze bijzondere verzameling moderne kunst bewonderen. Verschillende genres en kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw zijn goed vertegenwoordigd. Het Scheveningse strand van Floris Arntzenius (1864-1925) behoort tot de Haagse School en is een van de hoogtepunten. Evenals de kunst van Auguste Herbin (1882-1960), die geïnspireerd werd door het kubisme.

Het kleurrijke werk van Jan Sluijters

De absolute topstukken komen van Jan Sluijters (1881-1957), ook wel pionier van het Nederlands modernisme genoemd. Zijn werken uit de jaren ’10 van de vorige eeuw blinken uit in kleurgebruik, zoals bij Fiacre met Sacre Coeur en Villa Vita Nuova, het huis in Laren waar hij enkele jaren woonde en werkte. Met zijn kunst inspireerde hij later Piet Mondriaan en De Stijl en ook de kunstenaars van de Cobra beweging.

Ook is er werk van Charley Toorop uit de jaren ’20 te zien. De naoorlogse periode van de 20ste eeuw is goed vertegenwoordigd met een aantal werken uit de Cobra beweging, met werk van klinkende namen zoals Karel Appel en Corneille.

Beeldhouwkunst

De collectie bestaat niet alleen uit schilderkunst. Zo bevat de verzameling ook beelden van onder andere John Rädecker, een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de jaren ’20 en ’30 en bekend van het Nationaal Monument op de Dam. Ook is er werk van Lambertus Zijl, die veel beelden leverde voor de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Schilderij:
F. Arntzenius - Het Scheveningse strand

Oog in oog - Portretten uit eigen collectie - in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: 17 juni t/m 18 november 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht


Meer info op website

Het portret, een van de klassieke genres in de schilderkunst. En door de eeuwen heen misschien wel het meest geliefde. De Romeinse schrijver Plinius laat de schilderkunst zelfs beginnen met een portret. Dat zou zijn ontstaan door het trekken van een lijn rond de schaduw van een geliefde op de muur. Een mooi, maar niet zo betrouwbaar oud verhaal. Toch zegt het iets over de aantrekkingskracht van portretten. De wens van mensen om zichzelf en anderen te vereeuwigen is van alle tijden.

De collectie van het Dordrechts Museum telt honderden portretten, uit zes eeuwen schilder- en tekenkunst. Een keuze uit die gevarieerde verzameling is hier te zien. Formele portretten van machtige mannen en keurige dames en heren. Rake portretten die kunstenaars maakten van vrienden, collega’s of van zichzelf. Intieme portretten van geliefden.

Een portret intrigeert. Het maakt nieuwsgierig naar degene die is afgebeeld. Hoe wilde hij of zij zichzelf laten zien? En wat zag de schilder? Oog in oog met een portret ontmoet je niet alleen het model, maar ook de kunstenaar.

Schilderij:
Jan Veth Dordrecht 1864 - 1925 Amsterdam Portret van Klazina Christina Boxman-Winkler, 1906 paneel schenking 1983
Expositie Dave Muller en Rob Bezemer in Via Lumina
Expositie
datum: zaterdag 9 juni t/m 2 september 2018
locatie:

Via Lumina
Voorstraat 151
Dordrecht


Meer info op website

Expositie tweede en derde kwartaal 2018

Op zaterdag 9 juni om 15:00 uur wordt er weer een nieuwe expositie geopend. De expositie loopt tot en met 2 september 2018. Er zijn werken te zien van de volgende kunstenaars:

  • Dave Muller
  • Rob Bezemer

Over Dave Muller
Geboren en getogen in Twente, sinds 2012 woonachtig bij de Hoop in Dordrecht. Na zijn middelbare school diende Dave vier jaar bij het Korps Mariniers en pakte daarna het studeren weer op o.a. bij de Kunst Academie (monumentale vormgeving en schilderen). In de jaren tachtig verhuisde Dave naar Amsterdam, had een productieve schilder periode en verkocht veel. Tijdens deze periode ook werkzaam in de Bijlmer bajes en coördinator in een kindertehuis. In 1993 kreeg hij een burn-out en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Op de PAAZ-afdeling van het ziekenhuis bleek dat hij een bipolaire stoornis had, maar nam dit niet al te serieus. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis herpakte hij het schilderen maar raakte ook aan de drugs. Schoot constant in een manie en depressie, het gebruik van drugs eiste zijn tol. Zes jaar geleden heeft hij zich laten opnemen bij de Hoop.  Nu is schilderen zijn lust en zijn leven, zijn stijl veranderd van figuratief naar meer abstract. Dave wil u laten genieten van zijn schilderijen.

Rob Bezemer
Geboren 1958 in Zwijndrecht, is een echte outsider kunstenaar : hij zoekt in zijn werk de grenzen op, heeft geen kunstopleiding, valt buiten de bestaande kunststroming en heeft een beperking. Rob heeft een grote productie; als hij de beschikking heeft over materiaal , dan gaat hij direct aan de slag met kwast en acryl verf.  Hij is veelzijdig: naast landschappen, en het stedelijk verkeer maakt hij ook stillevens en portretten. Rob probeert een bepaalde , meestal mystieke sfeer, in zijn werk te brengen. Zijn inspiratiebron is vooral de natuur (de Alblasserwaard en de Biesbosch). Zijn voorbeelden zijn de kunstenaars Herman Gordijn en Jan Toorop.

Wandelroute met een gids
Evenement
datum: mei t/m oktober 2018
locatie: Kunstrondje Dordrecht


In de maanden mei tot en met oktober zullen er speciale wandelroutes plaats vinden onder leiding van een gids. Elke maand met een ander thema, dit zijn de thema’s die wij voor u hebben samengesteld; Galerie, Antiek & Brocante, Boeken, Kunst, Atelier en Design. Ook de gids zal per wandeling verschillen en brengt zijn of haar eigen expertise mee om met jullie te delen.

Tijdens de wandeling zullen 4 adressen bezocht worden en zal er een kijkje achter de schermen plaats vinden, een uitleg en instructie worden gegeven, een mini-workshop worden georganiseerd of een demonstratie worden gegeven. U komt op plaatsen of leert dingen waar u anders niet achter was gekomen.

Antiek en curiosa route Juni
Tijdens de route van zondag 3 juni zal er om 13 uur verzameld worden voor de ingang van de het Stadhuis en zal u worden welkom geheten door Jaime Quant, taalkunstenaar, gastheer van het spoken word avond ‘Beats & Rhymes’, en lid van dichtcollectief 'Dichtbijdeklank".

De adressen die u gaat bezoeken deze dag liggen allemaal in de omgeving van de Grotekerksbuurt, Groenmarkt en de Wijnstraat. Dus qua afstand zal er niet heel veel gelopen hoeven te worden, maar het is wel een gebied waar juist heel veel te zien is.

Afsluitend kunt u een hapje of drankje nuttigen op de Kunst- en Antiekmarkt op het Nieuwkerksplein.
Sprekend De Zwijger in Het Hof van Nederland
Evenement
datum: Van donderdag 24 mei t/m zondag 23 september 2018
locatie:

Het Hof van Nederland
Hof 6
3311 XG Dordrecht


Meer info op website

Ontdek meer over Het Hof van Nederland door alle verhalen te bekijken.

De Vrijheid
1572
Het begin van een vrije staat

De Fonkeling
Gouden Eeuw van Dordrecht

De Stad
Regenten aan de macht

De Vooruitgang
Van hout naar staal

De Storm 1300 - 1953
Leven met het water

De Overtuiging 1650 - 1800
De basis van onze taal

Omzien - beeldhouwkunst - in het Dordrechts Museum

Expositie
datum: Van zondag 20 mei t/m zondag 11 november 2018
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht


Meer info op website

In 1981 exposeerden 12 beeldhouwers in het Dordrechts Museum. Met de tentoonstelling wilden zij destijds de belangstelling voor eigentijdse beeldhouwkunst stimuleren. Inmiddels is het 2018 en veel leden van destijds zijn nog actief en maken regelmatig nieuw werk. Een goede reden om bij dit 40-jarig jubileum stil te staan.

OMZIEN is geheel samengesteld door de kunstenaars zelf, in samenwerking met het Dordrechts Museum. Het toont zowel recente als oudere werken van de beeldhouwers. Er komt een diversiteit aan vormen en materialen aan bod, van het figuratieve werk in brons en gips van Maria Glandorf tot aan de abstracte werken van Henk van Bennekum, die graag speelt met zichtlijnen en perceptie. Het werk van Ewerdt Hilgemann oogt juist weer industrieel. Zijn geïmplodeerde kubussen zijn ogenschijnlijk bij toeval zo ontstaan. Ook wordt het organische werk van Jan Asjes van Dijk getoond. Hij vindt zijn inspiratie veelal in de natuur en de eeuwige cyclus van het leven. Wie goed kijkt herkent vormen van zaadbollen, bladeren en andere plant-achtige structuren.

De beelden zijn te zien in het Dordrechts Museum, in de museumtuin, de tuin van Huis Van Gijn en het Arend Maartenshof. Wie dan nog niet uitgekeken is pakt de Waterbus naar Papendrecht of Zwijndrecht, waar langs de rivier het Beeldenpark Drechtoevers te zien is. Met beelden van leden van de sector Dordrecht en vele andere (internationale) kunstenaars.

Foto's:
Nederlandse Kring van Beeldhouwers – sector Dordrecht, 1981, foto door Marco de Nood

Nederlandse Kring van Beeldhouwers – sector Dordrecht, 2018, foto door Marco de Nood