Try Out voor de Projectweken in Pictura
Evenement
datum: 12, 15 t/m 28 juli 2019
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 192-192
3311 ES Dordrecht
WAAROM? — Pictura wil graag ruimte maken en experimenteren met andere vormen van tentoonstellen. Daarvoor zijn in 2019 de projectweken opgericht. Manuela Porceddu is gevraagd hierover na te denken. Zij is bezig een plan te ontwikkelen en wil deze projectweek als try-out inzetten.

WAT DAN? — Aanstaande 12 juli zal een (try-out) event plaatsvinden. Het is een openbaar event met kunstenaars en sprekers over het thema ‘inclusief’. Dit event is ook de aftrap van de projectweken in Pictura. Deze zullen plaatsvinden van 15 juli tot 28 juli.

Voor deze projectweken nodigen we kunstenaars uit om een korte tijd intensief te werken in de zalen van Pictura aan de verbeelding van het thema 'inclusief'.

De kunstenaars zijn geheel vrij in de interpretatie en uitvoering. Elke werkdag is er de mogelijkheid om gezamenlijk het werkproces te bespreken. Na afloop zullen de resultaten getoond worden in een groepsexpo in Pictura.

Wat bieden we?

Een inspirerende plek om te werken, individueel en/of samen met andere kunstenaars.
De tijd en de ruimte om in een afgebakende periode werk te maken wat onder de aandacht gebracht wordt.
De mogelijkheid om in dialoog te gaan over je werk(proces) met andere kunstenaars.
Belangrijke maatschappelijke thema’s aan te kaarten.
Een groepstentoonstelling met finissage in Pictura.
Meld je aan door een mail te sturen naar: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Voeg een korte motivatie toe en een paar foto’s van je werk.
Aanmelden kan tot maandag 10 juni.
Er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Meer info is binnenkort te vinden op platformdolly.nl
POP-UP expositie in molen ‘Kyck over den Dyck
Expositie
datum: zondag 7 juli 2019 vanaf 12 uur
locatie:

Molen Kyck over den Dyck
Noordendijk 29, Dordrecht


Meer info op website

POP-UP expositie ‘De dingen zijn goed zoals ze zijn’ in de molen ‘Kyck over den Dyck’

Op zondag 7 juli 2019 gaan de deuren van de molen open om 12 uur. Iedereen mag kosteloos de molen komen beklimmen en bewonderen. Deze zondag is er de pop-up expositie ‘De dingen zijn goed zoals ze zijn’.

Twee kunstenaressen tonen op de begane vloer, tussen de zakken versgemalen meel, hun gedichten en pentekeningen..
Het is boekenmarkt in de binnenstad en daarom worden er ook boeken aangeboden in de molen. Naast de alledaagse boeken en boeken over molens verkoopt de kunstenares van de pop-up expositie haar dichtbundels.

De genoemde kunstenares is Maria Vermijn, atelier-fersier.com/mariavermijn. De gedichten zijn net zoals de dichteres zelf heel warm en vol passie. Ze heeft gedichten geschreven in verschillende thema’s en deze op thema op een bijzondere wijze ingebonden.

De realistische pentekeningen van Lucy Wouters, pentekeninglwouters.nl, zijn met liefde en aandacht voor detail gemaakt. Ze heeft speciaal voor de molen een pakketje kaarten samengesteld om deze vanaf de dag van expositie te kunnen verkopen in de molenwinkel. Weer eens iets anders dan ‘groeten uit Dordrecht’.

Naast woorden kunt u tussen half drie en half vier ook genieten van de klanken van de bekende Dordtenaar Andre Oerlemans. Hij laat zijn stem en gitaar weerklinken op eigen wijze.

Deze dag mag u de acht etages van de molen beklimmen alwaar u van een prachtig uitzicht kunt genieten. Ook is de molenaar aanwezig om al uw vragen te beantwoorden over deze stellingmolen.
Op de entresol kunt u genieten van een kopje koffie of thee met vers gebakken cake of taart. Mochten de lekkernijen u bevallen, dan kunt u de ingrediënten kopen in onze molenwinkel waar u een ruime keus heeft aan producten van eigen makelaardij en van molens uit de omgeving.

De deur staat voor u open.
Kid Harlequin + Boskat bij Door
Evenement
datum: 6 juli 19.00-01.00
locatie:

Door Dordrecht
Spuiboulevard 220
3311 GN Dordrecht


Meer info op website

Bibelot & DOOR presenteren samen een concertreeks in DOOR. Iedere eerste zaterdag van de maand ontdek je hier nieuwe bands. Laat je verrassen door onbekend talent! Met vanavond: Kid Harlequin en Boskat.

Kid Harlequin
Deze vijfkoppige band uit Rotterdam maken rock met een duistere sfeer. De strakke gitaar riffs, melodieuze zang, electronica en veel energie op het podium doen denken aan bands zoals Nine Inch Nails, A Perfect Circle en Deftones. De band weet op te vallen met zijn strakke show. Dit resulteerde in onder andere de aftershow van Alter Bridge en Placebo en speelden ze het support van Mushroomhead in Tivoli.

BOSKAT
Een duo die voor een heel weeshuis herrie weet te maken. De heren zijn niet makkelijk in een hokje te plaatsen, maar één ding is zeker: het is luid en het is rock ’n roll. De missie is om een enorme sound neer te zetten met een minimale bezetting. Of dat ze gelukt is? Aanschouw het zelf tijdens deze editie van BibelotxDOOR.

Galerie Wijnstraat/ Focus op het Landschap
Expositie
datum: 30 juni t/m 11 augustus 2019
locatie:

Galerie Wijnstraat
Wijnstraat 178
Dordrecht


Meer info op website

Uitnodiging expositie 'Focus op het Landschap'.
De buitenlucht in, op stap in de natuur. Een tijdverdrijf dat bijna iedereen kan waarderen. Maar onze leefomgeving verandert drastisch. De expositie 'Focus op het Landschap' toont een andere wereld.
Vervreemdende landschappen, kwetsbare zeeorganismen en invasieve exoten, far beyond  de Amerikaanse rivierkreeft en de Japanse duizendknoop.
Kijken we terug in de tijd of juist in de toekomst? Een moment van reflectie.

Merel van Engelen / schilderijen

Leslie Gabriëlse / art quilts

Hanneke Giezen / keramiek

Marijk Renia / glaskunst

Opening zondag 30 juni 2019 om 15.00 uur
Muziek samengesteld: Jan de Lange

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13-17 uur
Beet! Vissen naar verborgen betekenissen in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 29 juni t/m 10 november 2019
locatie: Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Deze zomer kun je in het Dordrechts Museum vissen naar verborgen betekenissen want vis is niet altijd wat het lijkt. De tentoonstelling Beet! is een speurtocht naar verschillende, vaak verborgen betekenissen van vis. Bij Jan Steen is een opgehouden haring met twee uien bijvoorbeeld een humoristische verwijzing naar het mannelijk geslachtsdeel. Vis kan een erotische betekenis hebben, maar vis komt ook regelmatig voor in Bijbelse verhalen en is een belangrijk religieus symbool.

 

Voor het eerst laat een tentoonstelling zien hoe sterk vis de Nederlandse kunst en cultuur heeft verrijkt. Van Bruegels De grote vissen eten de kleine tot Eschers Water en Lucht. Steeds weer hebben kunstenaars vissen uitgebeeld en als religieus, erotisch of satirisch symbool gebruikt. Bijbelse verhalen als de Wonderbare visvangst en Jonas in de walvis komen voorbij, maar ook de Hoekse en Kabeljauwse twisten, carnaval en vasten, en talloze spreekwoorden en spotprenten met vis.

De visvangst is lange tijd de belangrijkste economische activiteit van Dordrecht geweest en de collecties van het Dordrechts Museum vormen een basis voor de tentoonstelling. Daarnaast werken tal van vooraanstaande musea mee. Bruiklenen worden verkregen van het Rijksmuseum, het Mauritshuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel en vele andere musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Museum Vlaardingen, waar als aanvulling op Beet! Vissen naar verborgen betekenissen in de kunst, de tentoonstelling Schoon aan de Haak, Schilderachtig vissersleven te zien is (22 juni t/m 10 november 2019).

De tentoonstelling ‘Schoon aan de haak’ toont werk van schilders uit deze periode en laat zien hoe het vissersbestaan door de verschillende kunstenaars en stromingen werd beleefd. Naarmate de maatschappij steeds sneller industrialiseerde, werd het beeld dat zij hadden van het vissersbestaan steeds nostalgischer en meer geïdealiseerd, totdat juist ook de armoede van de visser een meer (sociaal) realistisch thema werd.

Een 30-tal schilderijen van onder andere de bekende Hollandse schilders Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Jozef Israëls (1824-1911), Bernardus Johannes Blommers (1845-1914) en Willy Sluiter (1873-1949), worden ‘schoon aan de haak’ tentoongesteld.

Modelbouw Event bij Door
Expositie
datum: zaterdag 22 juni en zondag 23 juni 2019
locatie:

Door Dordrecht
Spuiboulevard 220
3311 GN Dordrecht


Meer info op website

Op 22 en 23 juni, tijdens het openingsweekend van de Zomerkermis Dordrecht, is bij Stichting DOOR het Modelbouw Event waar diverse modelbouwers uit de Benelux hun kermismodellen tentoonstellen.

Modelbouw in alle soorten en maten

Iedere modelbouwer werkt op een eigen manier. De één maakt gebruik van bekende merken, zoals Lego, K’nex, of Faller. De ander bedenkt alles zelf en koopt de benodigde materialen in. Dit valt onder zelf- of eigenbouw. Er zijn ook verschillen in schaalgroottes en bouwstijlen. Zo is er een groep bouwers die bestaande attracties nabouwt. Ze maken foto’s van alle decoraties en maken zo een schaalmodel van een attractie. Anderen verzinnen zelf de decoraties vaak aangekleed met fraaie verlichting. Om de sfeer en het decor compleet te maken worden de attracties in een straat of op een plein geplaatst.

Openingstijden, locatie en toegang

Op zaterdag 22 juni is het Modelbouw Event te bezoeken van 12:00 tot 20:00. Op zondag 23 juni is de tentoonstelling open van 11:00 tot 18:00
Stichting DOOR is gevestigd aan de Spuiboulevard 220 (het voormalig Belastingkantoor) en op loopafstand van de Zomerkermis. De toegang is gratis en geschikt voor het hele gezin.

Over het Modelbouw Event

Achtbaanfanclub.eu is in 2012 begonnen met het organiseren van het Modelbouw Event. Na drie edities in Drouwenerzand, één in een attractiepark in Drenthe, en edities in Alblasserdam en Zwijndrecht is nu (eindelijk) Dordrecht aan de beurt.

Vriendschap Verrijkt in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 21 juni t/m 13 oktober 2019
locatie: Museumstraat 40, Dordrecht
Meer info op website

Het Dordrechts Museum wordt gedragen door vriendschap. Vanaf de oprichting van het museum in 1842 is de collectie verrijkt door particulieren die zich sterk maakten voor ‘de bloei der beeldende kunsten’ in Hollands oudste stad. De Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum staan in deze traditie. Dit jaar vieren zij hun 25 jarig jubileum. De tentoonstelling Vriendschap Verrijkt toont de belangrijke bijdrage die zij in de afgelopen jaren aan het museum en haar collectie hebben geleverd.

In de afgelopen 25 jaar ondersteunden de Bedrijfsvrienden 26 aankopen van het Dordrechts Museum.

Van het Gezicht op Dordrecht van Jan van Goyen tot Zonder titel van René Daniëls. Van Eend Sijctghenvan Aelbert Cuyp tot La Place Ary Scheffer van Eugène Boudin. Van een vergulde dekselbokaal van de wijnkopersbroederschap tot de reeks Il Pastor Fido van Aert Schouman. En in het jubileumjaar een zelfportret van Tholen, het 16de-eeuwse familieportret Van Beveren en in het jubileumjaar kan een werk verwacht worden van internationaal niveau!

Vriendschap Verrijkt toont de aankopen van de Bedrijfsvrienden niet chronologisch, maar kiest voor een thematische indeling naar enkele verzamelgebieden van het museum: Internationaal, Dordtse Meesters, De Stad, Kunstenaars, Nieuwe Wegen en Wooncultuur. Wat vriendschap niet vermag!

Eén rivier, twee aankopen. In 1843 schonk de Dordtse burgemeester Jonkheer J.C. Jantzon van Erffrenten van Capelle het allereerste schilderij aan de collectie: het atmosferische Gezicht aan de Rijn van de Dordtse kunstenaar Willem de Klerk. De Bedrijfsvrienden kochten in 1998 Het Drielse veer van Paul Joseph Constantin Gabriel. De werken schelen in tijd maar twintig jaar, maar het verschil tussen de romanticus De Klerk en de impressionist Gabriel is fascinerend. Al blijven er altijd die luchten. Kijken en genieten: dat is de beleving die het Dordrechts Museum graag aan haar bezoekers biedt.

Bekijk de online tentoonstelling van de aankopen van de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum Kijk verder

Vriend worden
Wilt u ook vriend van het Dordrechts Museum worden? Kijk dan op de Bedrijfsvriendenpagina’s voor meer informatie.

Verwondering in het Dordrechts Museum
Evenementen
datum: 21 juni, 19 juli, 16 aug., 20 sept., 18 okt., 15 nov. en 20 dec. 2019
locatie:

Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht


Meer info op website

In het Dordrechts Museum kunnen mensen met de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie en hun dierbaren een speciale rondleiding volgen. Tijdens een VERWONDERING-rondleiding bekijkt u in een kleine groep een beperkt aantal kunstwerken. Een speciaal opgeleide museumdocent brengt samen met u de schilderijen tot leven. Alles draait om het genieten en beleven van kunst in een veilige omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van kunst een positieve invloed heeft op het welbevinden van mensen met dementie. Tijdens de VERWONDERING-rondleidingen beleven mensen met dementie en hun dierbaren samen de kracht van kunst.

vrijdag 21 juni 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 19 juli 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 16 augustus 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 20 september 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 18 oktober 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 15 november 2019, 14:30 - 16:00
vrijdag 20 december 2019, 14:30 - 16:00

€ 7,50 per deelnemer, incl. entree en koffie/thee. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.

Groepsbezoek

Wilt u met een groep komen op een ander moment? Dat kan ook.
Hiervoor bedragen de kosten € 90,- voor een groep van min. 8 en max. 12 personen, inclusief entree en koffie/thee.

Reserveren

Reserveren: .(JavaScript must be enabled to view this email address) of bel 078 7705219 op maandag, dinsdag of donderdag (contactpersoon Marianne Verhoork).

 

Workshop portretten in lino in Pictura
Workshops
datum: 19 juni 2019
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 192-192
3311 ES Dordrecht


Meer info op website

Workshop Indrukwekkende portretten in lino.
Woensdag 19 juni 19:30 tot 22:00 uur

Met als inspiratiebron de tentoonstelling van Jan Barel en Emo Verkerk ga je in lino je eigen portret maken. De workshop wordt gegeven door kunstenaar Diana van Hal.

(meer informatie volgt. Zie agenda)


Kosten per workshop zijn: € 20,- (inclusief materialen, koffie/thee en iets lekkers!)
Maximum aantal deelnemers is 8.
Meld je nu aan: .(JavaScript must be enabled to view this email address).
Adres: Pictura, Voorstraat 190, Dordrecht.
Betaling: contant bij aanvang
Rondleidingen VERA ICON in Pictura
Evenement
datum: 12, 25 juni en 4 juli 2019
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 192-192
3311 ES Dordrecht


Meer info op website

Kom meer te weten over de tentoonstelling VERA ICON met werken van Emo Verkerk en Jan Barel. Op drie ochtenden geeft Picturalid Larisa Sjoerds een rondleiding door de tentoonstelling. Na de rondleiding zorgt restaurant het Magazijn voor een lekkere lunch met koffie en thee.

Woensdag 12 juni 11-12 uur*   
Dinsdag 25 juni 11-12 uur (uitsluitend voor kunstlievende leden van Pictura, voor €10,- incl. lunch)
Donderdag 4 juli 11-12 uur*

*Kosten: € 17,50 incl. lunch

Meld je nu aan: .(JavaScript must be enabled to view this email address).
Adres: Pictura, Voorstraat 190, Dordrecht.
Lunchadres: Voorstraat 180, Dordrecht
magazijndordrecht.nl/

Betaling: contant bij aanvang van de rondleiding
Tentoonstelling Jan Barel en Emo Verkerk in Pictura
Expositie
datum: 1 juni tot en met 7 juli 2019
locatie:

Pictura
Voorstraat 190
3311ES Dordrecht


Meer info op website

Tentoonstelling Jan Barel en Emo Verkerk in Pictura: VERA ICON

Van 1 juni tot en met 7 juli 2019 is in Teekengenootschap Pictura een tentoonstelling te zien van vrouwenportretten van Jan Barel en Emo Verkerk. De getoonde portretten zijn heel verschillend, niet alleen van stijl en uitvoering maar ook omdat het werk van Verkerk gebaseerd is op een persoonlijke relatie, terwijl het schildersmodel van Barel digitaal is.

De portretreeks DE COMPOSITIE VAN VERONICA van Jan Barel (Klundert 1949) is voortgekomen uit een correspondentie met Veronica A. uit Barcelona. Barel werd geïntrigeerd door de verscheidenheid aan persoonlijkheden die op haar foto’s zichtbaar werden en zo ontstond het idee voor een vrouwenportret in uiteenlopende stijlen. De portretreeks is binnen het oeuvre van Barel een op zichzelf staand en langlopend project: ambachtelijkheid en concentratie zijn daarbij de sleutelwoorden. 'Het ongebruikelijke van het project is vooral dat Veronica als model haar beelden digitaal opstuurde. Nooit zette ze een voet in mijn atelier of zag ze een portret van zichzelf met eigen ogen. In 2005 begon ik aan het eerste portretje, zonder te weten waar ik uit zou komen.  Op zoek naar een waarachtige afbeelding van Veronica; VERA ICON.

De GABRIËLLE portretten van Emo Verkerk (Amsterdam 1955, Ateliers 63) vormen een reeks die hij in de jaren tachtig maakte tijdens een stormachtige relatie met haar. De portretten van Verkerk zijn in een expressieve, dynamische stijl geschilderd en tonen een grote vrijheid en veelzijdigheid in techniek en materiaalgebruik. In Pictura zal, naast deze uit delen opgebouwde papierwerken, ook een aantal meer recente portretten te zien zijn. De GABRIËLLE portretten van Emo Verkerk zijn niet eerder in zijn geheel op een expositie getoond. 'Het vroegste portret 'Gabriëlle I' uit 1982 lijkt op de constructie die indianen gebruikten om hun ingebakerde baby op de rug te vervoeren, een 'cradleboard'. De baby keek dan achteruit. Ze konden het hele geval ook makkelijk even wegzetten. Het laatste portret 'Alexandra, 2018', dat ik schilderde op een bestaand schilderij gemaakt door haar moeder, lijkt op een reddingsactie op zee. Alexandra is drijfnat van het buiswater. Dit zijn de twee uitersten waarbinnen mijn huwelijksleven zich bewoog.'

U bent van harte uitgenodigd voor de muzikale opening, zaterdag 1 juni om 17 uur, die zal worden verzorgd door componist/gitarist Corrie van Binsbergen.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Dordrecht. Onze dank gaat ook uit naar de bruikleengevers.

za 1 juni 17 uur: Opening tentoonstelling Vera Icon met kunstenaars Jan Barel en Emo Verkerk
zo 7 juli 15 uur: In gesprek met Jan Barel en Emo Verkerk

Pillars & Coastlands bij Door
Evenement
datum: woensdag 29 mei 2019, 20:30 - 23:30
locatie:

Door Dordrecht
Spuiboulevard 220, Dordrecht
DOOR open 20:00

Post Rock uit de USA
Pay what you want

PILLARS 21:00
instrumental post-rock from Indianapolis, Indiana

pillarsmusic.com/
youtube.com/watch?v=-ArK5izBX1s
pillarstheband.bandcamp.com/

COASTLANDS22:15
Instrumental Sad Rock trio from Portland

instagram.com/coastlandsofficial/
facebook.com/coastlandsofficial/
coastlands.bandcamp.com/
youtube.com/watch?v=rmuA7bN9Yz8
youtube.com/watch?v=WB88acYg_1w

doordordrecht.nl
bobbykinghe.nl/

Workshops in het Dordrechts Museum
Workshops
datum: 5, 6, 20 april en 23 juni 2019
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Kunst bij de Koffie
Een kunstworkshop voor ouderen (65plus) over het leven en werk van schilder Vincent van Gogh. U leert meer over zijn tijd in Dordrecht en zijn schilderijen en gaat ook zelf aan de slag met het maken van een stilleven. Natuurlijk onder het genot van een kopje koffie. U hoeft geen schilder- of tekenervaring te hebben.

 • Type Evenement
 • Datum 5 april 2019
 • Tijd 14:00 - 15:30 uur
 • Prijs Gratis excl. museumentree

Museum Tekentour
Met een potlood kijk je beter!
Dat wist de bekende Dordtse tekenaar Otto Dicke als geen ander. Tijdens deze rondleiding bezoekt u onder leiding van een museumdocent de overzichtstentoonstelling van zijn werk en gaat u aan de slag met kleine tekenopdrachten in de vaste collectie van het museum. U hoeft geen tekenervaring te hebben voor deze tekentour voor volwassenen.

 • Type Evenement
 • Datum 12 mei 2019
 • Tijd 14:00 - 15:30 uur
 • Prijs € 7,50 Incl. tekenboekje, excl. entree

Het familie tekenatelier
Met een potlood kijk je beter! Tijdens deze rondleiding bezoek je onder leiding van een museumdocent het museum en ga je aan de slag met kleine tekenopdrachten in de vaste collectie. Je leert niet alleen de tekencollectie van het Dordrechts Museum kennen, maar ook je eigen tekenkunsten. Tekenervaring is niet noodzakelijk voor deze tekentour voor de hele familie! Vanaf 8 jaar.

 • Type Workshop
 • Datum 20 april 2019 en 23 juni 2019
 • Tijd 14:00 - 15:30 uur
 • Prijs € 7,50 incl. tekenboekje en entree kinderen, excl. entree volwassenen

Complete agenda >