Tentoonstelling Jan Barel en Emo Verkerk in Pictura
Expositie
datum: 1 juni tot en met 7 juli 2019
locatie:

Pictura
Voorstraat 190
3311ES Dordrecht
Tentoonstelling Jan Barel en Emo Verkerk in Pictura
Pictura Pictures Ina’s Paintings
Expositie
datum: 14 t/m 26 mei 2019
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 192-192
3311 ES Dordrecht
9 kunstenaars in Pictura

Naar aanleiding van de tentoonstelling ANKER zijn 9 kunstenaars uitgenodigd - lid van Pictura en voornamelijk uit Dordrecht afkomstig - te reageren op het werk van Ina van Zyl zoals gepresenteerd op de tentoon­stelling ANKER. Pictura en Stichting ‘Levende Meesters’ hebben het idee dat het voor tekenaars fascinerend kan zijn om een ‘verbinding’ te maken met het werk. Het ‘tekenen’ als uitgangspunt heeft alles om op een eigen manier voort te gaan op het oeuvre van Van Zyl.

Aansluitend op de expositie ANKER wordt in Pictura een tentoonstelling samengesteld van de resultaten van de kunstenaars, gecombineerd met de werken van Ina van Zyl die de inspiratie hiervoor vormden.

Tijdens de tentoonstelling PICTURA PICTURES INA’S PAINTINGS zal een tiental studenten van de Rotterdamse Academie het stokje overnemen en op hun beurt al tekenend reageren op de werken in Pictura getoond.

Nieuwe serie workshops in Pictura  
Workshops
datum: 8 en 22 mei 2019
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 192-192
3311 ES Dordrecht
Er komt een nieuwe serie workshops aan bij Pictura!

De eerste zal plaats vinden op woensdagavond 8 mei van 19:30 tot 22:00 uur en de tweede op woensdagavond 22 mei van 19:30 tot 21:30 uur. Alle workshops worden gegeven door beeldende kunstenaars.  Zij delen met plezier de geheimen van hun vak en geven professionele begeleiding in o.a. het etsen, linodrukken, (model)tekenen of schilderen.
 
Workshop Natuurlijk Etsen!
In deze etsworkshop, krijg je een korte introductie over deze diepdruktechniek die door grote meesters als Rembrandt en Picasso al werd gebruikt en door een aantal Picturianen nog steeds wordt toegepast. De natuur is deze keer het centrale thema, we maken botanische schetsen en tekeningen van boomtakken en/of echte bloemen uit de tuin van Pictura. Je mooiste tekeningen teken je met een ets-pen op de acrylaatplaat. Na het tekenen en ‘inkrassen’, ga je je plaat inwrijven met inkt en ‘afslaan’. Deze ets in collagevorm – hoe, dat wordt duidelijk tijdens de workshop – ga je meerdere malen onder begeleiding afdrukken op A4 etspapier. De resultaten zijn altijd verrassend. Uiteraard neem je je eigen afdrukken mee naar huis! We werken met eco - vriendelijke inkt en er is geen ervaring vereist. De workshop wordt gegeven door kunstenaar Diana van Hal.
 
Workshop Vang je idee in een tekening
Zeg je altijd ‘ik kan niet tekenen’? Dan is deze workshop echt iets voor jou! Het gaat nu niet om goed of mooi tekenen, maar om de essentie van tekenen. Deze avond zal je, ten midden van de tentoonstelling van Ina van Zyl, zelf de magische overstap leren maken van een gedachte naar iets concreets. Van Zyl zegt zelf ‘iets tekenen is iets doorgronden’. Dat ga je deze avond ook doen doormiddel van vrij tekenen. Schetsen, maar dan als vaardigheid, om plannen of ideeën tastbaar te maken of over te brengen. De workshop wordt gegeven door tekenaar Maarten Mooren.
 
Kosten per workshop zijn: € 20,- (inclusief materialen, koffie/thee en iets lekkers!)
Minimum aantal deelnemers is 6 en max. is 12.
Meld je nu aan: .(JavaScript must be enabled to view this email address).
Uiterste aanmelddatum voor Natuurlijk Etsen is zondag 5 mei en voor Vang je idee in een tekening zondag 19 mei.
De conservator vertelt ... in het Dordrechts Museum
Evenement
datum: 13 april 2019
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Winnaars maken geschiedenis, maar verliezers zijn net zo interessant. In dit verhaal op zaal hoort u meer over hoe de remonstranten de Synode van Dordrecht ervaarden, waar zij naartoe vluchtten en hoe zij hun verlies verwerkten in de kunst.

 • Type Lezing
 • Datum 13 april 2019
 • Tijd 14:30 - 15:15 uur
 • Prijs € 5,- excl. museumentree
Expositie glaskunstenaar Bert Sterk bij Unlimited Art gallery
Expositie
datum: 6 april t/m 26 april 2019
locatie:

Art Gallery
Vleeshouwersstraat 42
Dordrecht


Meer info op website

Binnenkort zal er bij Unlimited Art Gallery in de Vleeshouwersstraat 42 de expositie starten van de glaskunstenaar Bert Sterk.
Deze expositie zal officieel geopend worden op 6 april 2019 om 13:00 en duurt tot 18:00 en de entree is gratis.
Tijdens de opening zal Bert Sterk zelf ook aanwezig zijn ! 
De expositie loopt vanaf zaterdag 6 april t/m 26 april 2019.

Bert Sterk heeft aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Antwerpen een opleiding glaskunst afgerond waar hij alle facetten van de glaskunst ontdekte. Aansluitend heeft hij diverse functies vervuld op de glasfabriek in Leerdam en is zich daarna gaan specialiseren in het glas gieten in mallen en zandvormen.  De mens en het leven staan centraal in zijn thema's en de onderwerpen van zijn glasobjecten zijn vaak afgeleid van de beleving van dat moment. En hebben meerdere lagen en combinaties met materialen die de tand des tijd hebben doorstaan. Door deze combinatie weet hij unieke glaskunst te creëren en kan hij al zijn gevoelens tot uitdrukking laten komen van mens naar mens en van glas naar glas.

Uiteindelijk is deze expositie voor een ieder die van kunst houdt een zeldzame kans om bijzondere glaskunst te ervaren.
Workshops in het Dordrechts Museum
Workshops
datum: 5, 6, 20 april en 23 juni 2019
locatie:

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Kunst bij de Koffie
Een kunstworkshop voor ouderen (65plus) over het leven en werk van schilder Vincent van Gogh. U leert meer over zijn tijd in Dordrecht en zijn schilderijen en gaat ook zelf aan de slag met het maken van een stilleven. Natuurlijk onder het genot van een kopje koffie. U hoeft geen schilder- of tekenervaring te hebben.

 • Type Evenement
 • Datum 5 april 2019
 • Tijd 14:00 - 15:30 uur
 • Prijs Gratis excl. museumentree

Museum Tekentour
Met een potlood kijk je beter!
Dat wist de bekende Dordtse tekenaar Otto Dicke als geen ander. Tijdens deze rondleiding bezoekt u onder leiding van een museumdocent de overzichtstentoonstelling van zijn werk en gaat u aan de slag met kleine tekenopdrachten in de vaste collectie van het museum. U hoeft geen tekenervaring te hebben voor deze tekentour voor volwassenen.

 • Type Evenement
 • Datum 12 mei 2019
 • Tijd 14:00 - 15:30 uur
 • Prijs € 7,50 Incl. tekenboekje, excl. entree

Het familie tekenatelier
Met een potlood kijk je beter! Tijdens deze rondleiding bezoek je onder leiding van een museumdocent het museum en ga je aan de slag met kleine tekenopdrachten in de vaste collectie. Je leert niet alleen de tekencollectie van het Dordrechts Museum kennen, maar ook je eigen tekenkunsten. Tekenervaring is niet noodzakelijk voor deze tekentour voor de hele familie! Vanaf 8 jaar.

 • Type Workshop
 • Datum 20 april 2019 en 23 juni 2019
 • Tijd 14:00 - 15:30 uur
 • Prijs € 7,50 incl. tekenboekje en entree kinderen, excl. entree volwassenen
Het Woord in Pictura
Expositie
datum: 30 maart t/m 5 mei 2019
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 192-192
3311 ES Dordrecht


Meer info op website

Onze slottentoonstelling in het kader van de ’Ode aan de Synode' heeft als thema TAAL.
Pictura heeft drie beeldend kunstenaars uitgenodigd die in hun werk specifiek omgaan met taal als beeld, waar beide een gelijkwaardige rol spelen. Zij tonen nieuw werk, hun persoonlijke antwoord -in en met taal- rondom de thematiek van de Synode.

Gracia Khouw heeft een verzameling aangelegd van ongeveer 900 twaalfletterwoorden. Precies twaalf van deze twaalfletterwoorden heeft Khouw geselecteerd en uitgewerkt tot woordbeelden. In de tentoonstelling worden ze getoond als grote digitale prints en in de vorm van een leporello.

Niels Post gebruikt voor zijn werk Bijbelse en religieuze teksten die in zijn spamfilter terecht zijn gekomen. Uit de binnen gekomen e-mails heeft hij zinnen geselecteerd en deze verwerkt tot sculpturale wandwerken van papier en hout.

Tanja Smit’s tekstwerken zijn tekeningen die onderhuidse structuren van teksten aan het licht brengen. Speciaal voor de tentoonstelling heeft ze haar procedures losgelaten op het verhaal over de zondvloed in de Statenbijbel. De werken zullen ook dienen als grafische partituren voor twee bijzondere concerten in Pictura door Monica Akihary (stem), Han Buhrs (stem) en Orlando Aguilar (slagwerk).

Op 30 maart om 17 uur is de opening van Het Woord met het eerste concert van Tanja Smit. Mis het niet!

“Het Moment” van Ivo Winnubst in WG Galerie
Expositie
datum: 2 maart t/m 28 april
locatie:

WG Galerie
Aardappelmarkt 15
3311BA Dordrecht


Meer info op website

Het Moment wederom een prachtige expositie in WG Galerie van Ivo Winnubst vanaf 2 maart t/m 28 april. Meet and Greet met deze fantastische kunstenaar op 7 april tevens KunstRondje Dordt.

Beeldend Kunstenaar Ivo Winnubst (1950 Amsterdam) kent de laatste jaren een fascinatie voor het Andere Portret. Hij genoot zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1972 tot 1977) en kreeg daar o.a. les van gerenommeerde docenten/kunstenaars als Piet Klaasse en Herman Gordijn. Piet Klaasse bracht hem het begrip omtrent de kracht van de lijn bij en Herman Gordijn leerde hem het karakter en de uitstraling van de te portretteren persoon vast te leggen in de traditionele olieverftechnieken met behulp van glacering en withoging. Het geleerde van deze twee kunstwijzen heeft lang gesudderd binnen het oeuvre en kent pas de laatste jaren een verrassende en gedurfde uitingsvorm: Het Moment.

WG Galerie is gevestigd in de historische binnenstad aan de Aardappelmarkt 15, 3311BA Dordrecht en is iedere zaterdag en zondag van 12.00-17.00 geopend of op afspraak.

Otto Dicke Tekenaar in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 9 december 2018 t/m 26 mei 2019
locatie:

Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

In 2018 is het de 100ste geboortedag van Otto Dicke.

Hij maakt als bekende Dordtse tekenaar deel uit van de geschiedenis van de stad. Het Dordrechts Museum organiseert daarom een kleine overzichtstentoonstelling met circa 75 tekeningen.

Dicke is geboren in 1918 in Dordrecht. Hij was beeldend kunstenaar, tekenaar en illustrator, cartoonist, striptekenaar, boekillustrator en ontwerper van mozaïeken voor scholen en kerken.

Otto Dicke leerde zichzelf tekenen en bereikte daarin een verbluffend niveau. Hij was een geboren tekenaar. Een tekenfenomeen, werd hij al eens genoemd. De verworven inzichten van illustere voorgangers als Rembrandt, Daumier en de impressionisten, verwerkte hij in zijn persoonlijke stijl, zijn eigen schriftuur. Intens en betrokken verbeeldde hij een herkenbare wereld, trefzeker en kwetsbaar.

In de jaren vijftig kreeg hij bekendheid als illustrator en striptekenaar. Jarenlang maakte hij onder andere samen met Cees Buddingh, het stripverhaal voor kranten als De Rotterdammer en de Nieuwe Haagse Courant. Later werd hij bekend door zijn vrije werk, voornamelijk gebundelde tekeningen van landschappen, modellen en kinderen.

De verbondenheid met zijn omgeving is even voelbaar in de vele landschappen, stads- en havengezichten, als in de portretten van volwassenen en kinderen en de modellen die hij tekende. Zijn atelier in het gebouw van het Dordtse Teekengenootschap Pictura was de plaats waar hij na 35 jaar zou terugkeren na de talloze reizen en tekentochten met collega’s.

Hoewel reeksen prachtige bladen zijn ontstaan op reizen (veel door Frankrijk), is het landschap van Otto Dicke’s voorkeur het Nederlandse, nauwkeuriger gezegd, het Hollandse landschap. Hij was verknocht aan Dordrecht, de plek waar hij geboren is. Het landschap, de dorpen en de stadjes langs de rivieren en in de waarden in de ruime omgeving van Dordrecht, tekende hij met een duidelijke genegenheid en met grote gevoeligheid voor stemming, voor klimaat.

Stadswerken van Ton Kraayeveld in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 8 december 2018 t/m 5 mei 2019
locatie:

Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Ton Kraayeveld is in 2017 benoemd tot de eerste Stadskunstenaar van Dordrecht. De afgelopen twee jaar heeft hij de stad en haar inwoners op verrassende wijze geobserveerd en vastgelegd op papier. Het Dordrechts Museum toont deze werken in een tentoonstelling die vanaf 8 december 2018 te zien is.

Als Stadskunstenaar maakte Ton Kraayeveld (1955) onder andere een serie aquarellen van toevallige voorbijgangers. Hieruit blijkt dat de vluchtigheid van de aquareltechniek zich goed leent voor het vastleggen van alledaagse handelingen zoals het gebruik van een mobieltje, het maken van selfies of het uitlaten van de hond.

Over Ton Kraayeveld

Het werk van kunstenaar Ton Kraayeveld is bijna grafisch en raakt opvallend aan de huidige tijdsgeest. Hij geeft zijn beeldende ideeën op zo’n manier weer dat er zich een zekere dubbelzinnigheid voordoet. De kijker kan zo zijn eigen gedachten op het werk projecteren.

Kraayeveld werkt al jaren aan schilderijen en tekeningen van sterk vereenvoudigde voorstellingen met heldere kleuren en duidelijke contouren. Hij heeft een klinische stijl van compositie, waarbij overbodige details in de voorstelling worden weggelaten. Afstandelijk en vereenvoudigd zijn objecten en personen in beeld geplaatst. De omgeving is vaak in één kleur weergegeven.

Een deel van de werken wordt na afloop van de tentoonstelling opgenomen in de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht.

Te kunst en te keur in Het Hof van Nederland
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 2 juni 2019
locatie:

Hof 6
Dordrecht


Meer info op website

De Bijbel is het meest verkochte boek ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het eerste Nederlandstalige boek dat in 1477 gedrukt werd een Bijbel was. Tijdens de Synode van Dordrecht wordt opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel. Deze vertaling uit de directe grondtekst verschijnt voor het eerst in 1637. Gefinancierd en geautoriseerd door de Staten-Generaal krijgt het de naam: Statenvertaling. Ook in Dordrecht werd de Statenvertaling gedrukt, door de beroemde familie Keur. Voor het eerst krijgt dit familiebedrijf nu een tentoonstelling.

De nieuwe Statenbijbel bereikt een groot publiek. Afhankelijk van de portemonnee van de koper is er van alles mogelijk: van een eenvoudige, kleine uitgave tot een rijk geïllustreerde en gepersonaliseerde uitgave van groot formaat. In Dordrecht wordt de familie Keur de belangrijkste drukker en uitgever van Statenbijbels. Hun eerste druk verschijnt in 1666, waarna er nog vele volgen. Al snel staat de Keurbijbel bekend om de hoge kwaliteit en de weinige drukfouten. Keurbijbels worden op maat gemaakt voor de koper, die zelf de kaft, het formaat en de illustraties en kaarten mag kiezen. De trend Bijbels te maken naar de wensen van de koper zien we tegenwoordig nog steeds: van doelgroep gerichte thema Bijbels tot ‘printing on demand’. In deze tentoonstelling staat de kunst en kwaliteit van deze bijzondere Statenbijbels centraal en komen de familie Keur en hun prachtige Keurbijbels opnieuw samen in Dordrecht.

Robot schrijft de Statenbijbel
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 2 juni 2019
locatie:

Het Hof van Nederland
Hof 6
Dordrecht


Meer info op website

Robot schrijft de Statenbijbel

Koning Willem-Alexander zette bij de start van Ode aan de Synode op het plein van het Hof van Nederland symbolisch een robotarm in werking, die gedurende zes maanden de Statenbijbel kalligrafeert.

De bios is een een project van het Duitse kunstenaarscollectief robotlab. In zes maanden tijd zal de industriële robot non-stop de Statenbijbel uitschrijven. Net als een monnik in het scriptorium tekent de robot de kalligrafische lijnen met hoge precisie.

Deze installatie is voor het eerst in Nederland te zien en is dag en nacht vrij te bezichtigen.

Op het plein voor Het Hof van Nederland staat een project van het Duitse kunstenaarscollectief robotlab. In zeven maanden tijd zal een industriële robot non-stop de Statenbijbel uitschrijven. Net als een monnik in het scriptorium tekent de robot de kalligrafische lijnen met hoge precisie. Deze installatie is voor het eerst in Nederland te zien en is dag en nacht vrij te bezichtigen. Lees meer.

bios [bible] wordt mede mogelijk gemaakt door het : Nederlands Bijbelgenootschap.

De familie Keur in het Hof van Nederland
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 2 juni 2019
locatie:

Hof 6
Dordrecht


Meer info op website

De familie Keur

De drukkersfamilie verdient veel geld en aanzien met de Keurbijbels. Door ‘op stand’ te trouwen, versterken ze hun maatschappelijke status en markpositie. Generaties lang drukken de Keurs’ Bijbels. Het begint met de broers Hendrik en Jacob. Hun vader was bierdrager, van hun stiefvader Jacob Braat nemen ze de drukkerij over. Jacob trouwt met Elisabeth van Duijvelant, een vrouw uit een adellijk geslacht. Jacobs zoon Pieter trouwt met Cornelia de Groot, de dochter van de Amsterdamse drukker de Groot. Hierdoor vergroten ze hun positie in de markt. Pieters’ zonen? Die heten Jacob en Hendrik!

Het pand van de drukkerij aan de Lange Breestraat in Dordrecht. Het pand bestaat nu helaas niet meer. De Keurbijbels zijn zo populair dat er op de zolder van het stadhuis soms voorraden moeten worden aangelegd.

400 Jaar Statenbijbels in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 2 juni 2019
locatie:

Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

Statenbijbels

Gelijktijdig met Werk, bid & bewonder is in Het Hof van Nederland de tentoonstelling Te Kunst en Te Keur te zien.

De Bijbel is het meest verkochte boek ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het eerste Nederlandstalige boek dat in 1477 gedrukt werd een Bijbel was. Tijdens de Synode van Dordrecht wordt opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel. Deze vertaling uit de directe grondtekst verschijnt voor het eerst in 1637. Gefinancierd en geautoriseerd door de Staten-Generaal krijgt het de naam: Statenvertaling.

De nieuwe Statenbijbel bereikt een groot publiek. Afhankelijk van de portemonnee van de koper is er van alles mogelijk: van een eenvoudige, kleine uitgave tot een rijk geïllustreerde en gepersonaliseerde uitgave van groot formaat. In Dordrecht wordt de familie Keur de belangrijkste drukker en uitgever van Statenbijbels. Hun eerste druk verschijnt in 1666, waarna er nog vele volgen. In deze tentoonstelling staat de kunst en kwaliteit van deze bijzondere Statenbijbels centraal en komen de familie Keur en hun prachtige Keurbijbels opnieuw samen in Dordrecht.

De Statenvertaling

De Bijbel is van en voor iedereen. Daarover zijn alle deelnemers aan de Synode van Dordrecht (1618/19) het eens. De bestaande Nederlandse Bijbels zijn echter niet betrouwbaar genoeg. Daarom wordt besloten een eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling te maken, direct vanuit het Hebreeuws, Grieks en Aramees. De Staten-Generaal financieren het project. Vandaar de naam: Statenvertaling.

Dankzij de boekdrukkunst verspreidt de Statenvertaling zich razendsnel. Eeuwenlang blijft die de belangrijkste Bijbelversie in ons land en kerkgenootschappen gebruiken haar nog steeds.

Voor wie denkt dat de Bijbelmarkt tegenwoordig op een laag pitje staat, heeft het mis. Het aanbod is groot en de variëteit aan themabijbels lijkt oneindig. Bijbels zijn er – ook nu nog – te ku(n)st en te keur.

Liever Turks dan Paaps in het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 26 mei 2019
locatie:

Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

In Nederland wordt vaak teruggegrepen op ‘calvinistische’ waarden als autonomie, culturele diversiteit en tolerantie. Maar weten we waar deze vandaan komen? In dit drieluik duikt fotograaf-kunstenaar Ahmet Polat in de vergeten geschiedenis van het ‘calvinoturkisme’.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vinden de Nederlandse opstandelingen steun bij het Ottomaanse Rijk. Net als Willem van Oranje strijdt de sultan tegen de katholieke Spaanse koning. In het Ottomaanse Rijk geldt bovendien vrijheid van geloof. Deze tolerantie maakt de sultan tot voorbeeld voor de Nederlandse vrijheidsstrijders. Met de leus ‘Liever Turks dan Paaps’ onderstrepen ze dit.

De calvinistische Nederlanders en de islamitische Turken delen dus een gemeenschappelijke geschiedenis van tolerantie en vrijheid. De band is niet alleen historisch. Ook in de geloofsbeleving, rituelen en waarden van nu zijn er meer overeenkomsten dan gedacht.

Werk, bid en bewonderIn het Dordrechts Museum
Expositie
datum: 11 november 2018 t/m 26 mei 2019
locatie:

Museumstraat 40
Dordrecht


Meer info op website

De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17de eeuw – de Gouden Eeuw – uit calvinisten.  Hun rijkdom en maatschappelijke status etaleerden ze met grote huizen, chique interieurs én fraaie kunst. Maar kunst en calvinisme; gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. En kunst met rijkdom en luxe. Maar wat was de werkelijke relatie van calvinisten tot kunst?

In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen namelijk aan bod, in de vorm van (kunst)objecten, maar ook in videoportretten met onder meer architect Francien Houben, zanger Ernst Daniël Smid en cabaretier Freek de Jonge.

Bewonder het werk van schilders van de 17de tot begin 20ste eeuw, zoals Ferdinand Bol, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Foto- & videokunstenaar Ahmet Polat zorgt voor een hedendaagse vertaling van het begrip calvinisme in onze huidige samenleving.

400-jarig Ode aan de Synode
Evenementen
datum: 10 november 2018 tot 29 mei 2019
locatie: Dordrecht
Meer info op website

Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 viert Dordrecht het 400-jarig jubileum onder de noemer Ode aan de Synode met een breed publieksprogramma. Meer informatie is te vinden op synode400.nl.
In 1618/1619 was Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland, kwamen in Dordrecht bijeen voor een unieke kerkvergadering. Deze Synode van Dordrecht had grote gevolgen voor de landspolitiek, het kerkelijk leven en de cultuur in de Republiek.
Zo werd in de ‘Dordtse Leerregels’ werd een strengere religieuze koers vastgelegd. En werd besloten dat er een eerste officiële Nederlandse vertaling van de bijbel moest worden gemaakt, de Statenvertaling. De Synode versterkte over de hele linie de positie van het calvinisme in de Republiek.

AGENDA

 • 10 november 2018 - 12 mei 2019
  Synode 5D, een tijdreis naar 1618/1619 in de binnenstad van Dordrecht
  Een 3D-virtuele reconstructie van een aantal plekken in de binnenstad van Dordrecht. De gebruiker kan zelfstandig rondlopen en wordt tijdreiziger …

 • 11 november 2018 - 26 mei 2019
  Robotarm: Bible in het Hof van Nederland

  Speciaal voor de viering van 400 jaar Synode heeft het Duitse kunstenaarscollectief robotlab een robot geprogrammeerd die non-stop in bijna zeven maanden de complete Bijbeltekst van de Statenvertaling uitschrijft  …

 • 11 november 2018 - 2 juni 2019
  Te Kunst en te Keur, 400 jaar Statenbijbels in het Hof van Nederland

  De Bijbel is het meest verkochte boek ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het eerste Nederlandstalige boek dat in 1477 gedrukt werd een Bijbel was. Tijdens de Synode van Dordrecht wordt opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse vertaling …

 • 11 november 2018 - 26 mei 2019
  Werk, bid en bewonder in het Dordrechts Museum

  In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met ‘de’ calvinist. Ontdek dat het clichébeeld van deze sobere, zuinige, strenge en hardwerkende Nederlander toch wat genuanceerder ligt ...

 • 24 november 2018 - 26 mei 2019
  Helmantel in de Grote Kerk
  Als Ode aan de Synode maakt Henk Helmantel een ’Synode-werk’ van en in de Grote Kerk van Dordrecht. Rond dit specifieke werk wordt tijdens de 180 dagen ’Ode aan de Synode’ in 2018-2019 een compacte Helmantel-tentoonstelling gerealiseerd ...

 • 5 januari 2019
  De Synode en Muziek - Een nieuw begin in de Grote Kerk
  M.m.v. Eva van Urk met een lezing over ‘de synode en de invloed op duurzaam leven’, Cor Ardesch – orgel ...

 • 2 februari
  De Synode en Muziek - Calvinistische spiritualiteit in de Grote Kerk

  M.m.v. de Domcantorij o.l.v. Remco de Graas, Cor Ardesch – orgel, Marianne Eekhout geeft een toelichting ...

 • 2 maart
  De Synode en Muziek - Het kerklied vanaf de Synode in de Grote Kerk

  M.m.v. Arie Eikelboom – lezing, Cor Ardesch – orgel ...

 • 15 maart
  Dordrecht Pride; Hoe Gastvrij ben jij? In de Grote Kerk
  Lokale en landelijke kerkleiders, politieke en belangenorganisaties worden uitgenodigd om tot een verdrag te komen waarin kerkgenootschappen zich uitspreken voor respect en verdraagzaamheid van een ieder met een lhbt-identiteit binnen het geloof. Dit laat zien waar de samenleving staat 400 jaar na de Dordtse Synode, waarin de samenstelling van de maatschappij is veranderd ...

 • 6 maart première, 7, 14, 17, 21, 24, 28 en 31 maart
  Gast! in Hotel Bellevue Groothoofd

  Een theaterproject over het thema gastvrijheid in Dordrecht toen en nu gespeeld op een bijzondere locatie: Hotel Bellevue, naast de beroemde Groothoofdspoort. Toen een herberg, nu een hotel. We willen Gast! in diverse kamers en vertrekken van dit hotel spelen.

 • 6 april
  De Synode en Muziek - Bach en de Synode in de Grote Kerk

  Cantate 99 J.S. Bach Was Gott tut, das ist wohlgetan m.m.v. Sura Cantat en Accademia Amsterdam o.l.v. Catrien Posthumus Meyjes, Cor Ardesch – orgel ...

 • 18 april
  The Passion 2019
  Dordrecht vormt op Witte Donderdag 2019 het decor voor The Passion. Burgemeester Wouter Kolff is dankbaar gastheer voor het evenement: “We zijn enorm blij dat The Passion naar Dordrecht komt. Dordrecht is de oudste stad …

 • 6 mei
  Congres & wandeling 400 jaar Canones in de Grote Kerk

  Op 6 mei 2019 is het precies 400 jaar geleden dat de 5 canones, of leerregels opgesteld ter synode voor het eerst werden gepresenteerd. Ze werden hardop voorgelezen in een stampvolle Grote Kerk. Het volk stroomde toe …

 • 9 januari, 13 februari, 13 maart, 10 april, 17 april, 8 mei en 15 mei
  Synode wandeling via de VVV

  De VVV Dordrecht organiseert op woensdagochtenden een stadswandeling in het kader van 400 jaar Synode.

Informatie is te vinden op synode400.nl.


Complete agenda >