Pictura Pictures Ina’s Paintings
Expositie
datum: 14 t/m 26 mei 2019
locatie:

Pictura Dordrecht
Voorstraat 192-192
3311 ES Dordrecht


Meer info op website

Een project bedenken en uitvoeren dat geïnspireerd is op het huis aan de Gravenstraat 7, dat was de vraag van Stichting ‘Levende Meesters’ aan Ina van Zyl. Op het moment dat Van Zyl voor het eerst in het huis rondliep, trok een 17de-eeuws muuranker op de zolder haar aandacht. Een ‘anker’ zorgt voor ‘verbinding’ en daarin herkende ze een thema dat haar bezighoudt. Van Zyl stelde zichzelf de vraag: op welke manier een huis - hoe ver soms van de plek waar je vandaan komt - voor een mens een anker kan zijn. Met de hoofden en voeten die zij schildert en tekent, geeft Ina het project Anker een eigen weerwoord. Al jaren werkt Van Zyl met dergelijke motieven en in deze bijzondere enscenering betekenen de hoofden en voeten de ankers van het lichaam; zowel in fysieke als psychische zin.

9 kunstenaars in Pictura

Naar aanleiding van dit project zijn de kunstenaars, Monica Aerden, Ton van Dalen, Ad Wesseling, Ton Kraayeveld, Paul van der Eerden, Jeanne Rombouts, Geerten Ten Bosch, Inez Odijk en Jan Barel, uitgenodigd te reageren op het werk van Ina van Zyl. Tijdens deze eerste projectweken** wordt een kortlopende tentoonstelling samengesteld van de werken van de kunstenaars, gecombineerd met enkele schilderijen van Van Zyl. Twaalf studenten van de De-fine Art department van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, zullen vervolgens op hun beurt reageren op de werken in Pictura getoond, waarbij het thema Anker opnieuw leidmotief zal zijn. Dit doen zij vanaf woensdag 15 mei t/m vrijdag 24 mei, in de zalen van Pictura.

Om het estafette idee van dit hele project extra te benadrukken, wordt iedereen uitgenodigd op elkaars tekeningen te reageren. Dat kan op de muren van de foyer van 14 t/m 26 mei. Tekenmateriaal is aanwezig.

************************************

Vrijdag 24 mei van 17 tot 20 uur is de feestelijke finissage in aanwezigheid van Ina van Zyl en de andere kunstenaars. U bent hiervoor van harte uitgenodigd of om in het weekend van 25 en 26 mei de resultaten te komen bekijken.

Met werken van:
Monica Aerden, Ton van Dalen, Ad Wesseling, Ton Kraayeveld, Paul van der Eerden, Jeanne Rombouts, Geerten ten Bosch, Inez Odijk, Jan Barel in combinatie met werken van Ina van Zyl

*Anker is nog t/m 12 mei te bezichtigen. Gravenstraat 7, Dordrecht / do t/m zo, 14-19 uur stichtinglevendemeesters.nl

**PICTURA/PROJECT WEKEN: tentoonstellingsconcept waarbij experiment en onderzoek het uitgangspunt vormen. Gedurende twee weken wordt er in situ gewerkt en is Pictura open voor interactie tussen kunstenaars en publiek. Open van di t/m zo van 13 tot 17 uur.


Complete agenda >